H ιδέα της επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα ως πολιτιστική επιταγή,

H ιδέα της επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα ως πολιτιστική επιταγή,

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει μια ιδέα όταν ήρθε η ώρα της», το μαχητικό σύνθημα της στήλης που πιστεύει ότι η Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα έχει ήδη δρομολογηθεί από την ώρα που το 80% των Βρετανών είπαν «Καιρός είναι να τα επιστρέψει το Βρετανικό Μουσείο». Γιατί την απόφαση θα πάρει η βρετανική κυβέρνηση, το Βρετανικό Μουσείο είναι ο εντεταλμένος πολιτιστικός φορέας για τη φύλαξη και ανάδειξη των «Ελγινείων» – των Γλυπτών, δηλαδή, του Παρθενώνα που ξήλωσε και άρπαξε και φυγάδευσε ο τότε πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη Ελγιν. Μπορεί όμως μια παρουσία, όπως είναι αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, να βοηθήσει όσο δεν μπορούν πολλές εκθέσεις, δεκάδες διαβήματα και χιλιάδες λόγια.

Από την άποψη αυτή η έκθεση «H Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα: Πολιτιστική Επιταγή», που άνοιξε στο φουαγιέ του ισογείου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών έχει την ιδιαίτερη βαρύτητα ότι την τελετή των εγκαινίων τίμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο δημοφιλέστερος, συνεπής και αγαπητός Πρόεδρος όλων των Ελλήνων, όπως τον ανέδειξαν όλα τα, εκτός πολιτικής, γκάλοπ! H έκθεση αυτή διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, του υπουργείου Πολιτισμού και του Οργανισμού για την Ανέγερση του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως. Ενας από τους πιο αξιόλογους σταθμούς της έκθεσης αυτής πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, με τον κατάλογο της εκδήλωσης, με πρόλογο του γενικού διευθυντού της UNESCO κ. Koichiro Matsuura και χαιρετισμό της διοργανώτριας της έκθεσης αυτής στο Παρίσι, πρέσβεως καλής θελήσεως κ. Μαριάννας B. Βαρδινογιάννη, η οποία παρέστη στα εγκαίνια της Τρίτης 24/2/04, τα οποία τέλεσε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Δύο φωτογραφίες αναμνηστικές του πολιτιστικού αυτού γεγονότος δημοσιεύει ο Τήλεφος, για την έκθεση που πρέπει να τη δουν όλοι οι Αθηναίοι, και που θα έδιναν μεγάλη χαρά στη Σημαιοφόρο, την πρώτη και παντοτινή της Ιδέας της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, το όνομα της οποίας φέρει το Ιδρυμα που με πρόεδρο τον Ζυλ Ντασσέν αγωνίζεται να δει να γίνεται πραγματικότητα το νέο Μουσείο Ακροπόλεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή