Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών ο καθηγητής Noam Chomsky…

Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών ο καθηγητής Noam Chomsky…

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία εβδομάδα φορτισμένη από το Κυπριακό, με τα κρίσιμα δημοψηφίσματα του «ναι» και του «όχι», ante portas, ήρθε ο Noam Chomsky, ο διάσημος καθηγητής του MIT, γλωσσολόγος και φιλόσοφος του καιρού μας και μίλησε, πρώτα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μετά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οι αίθουσες των ιστορικών Πανεπιστημίων ξανάγιναν αυτό που έπρεπε να είναι: κυψέλες διανόησης, στοχασμού και επικοινωνίας με το διεισδυτικό μάτι του σοφού και το καλωσυνάτο χαμόγελο του ανθρώπου να τέμνει το θέμα της ομιλίας του. Αυτό που κάνει, και που τον ξεχωρίζει από τους άλλους διανοητές, ο Αμερικανός καθηγητής. Οι φωτογραφίες, στα ολοσέλιδα άρθρα που του αφιέρωσαν οι εφημερίδες έδειξαν το μέγα πλήθος και τη δίψα του κοινού για μια ομιλία «στα ίσα», χωρίς φραγμούς και διπλωματίες, όπως αυτές που έχουν κάνει θρύλο τον γλυκύτατο διανοητή με τα ασημένια μαλλιά, τον Noam Chomsky που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα στρώματα και που οι νέοι τον αγαπούν για την καθαρότητα του μυαλού του και τη δύναμη της πείρας του πάνω στα σύγχρονα και τ’ ανθρώπινα…

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το αρχαιότερο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας μας, και ο πρύτανής του καθηγητής κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης τίμησαν τον καθηγητή Noam Chomsky, με την αναγόρευσή του ως Επίτιμου Διδάκτορος του Τμήματος Φιλολογίας και του Τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας. H Τελετή Αναγόρευσης έγινε στην κατάμεστη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου η πανεπιστημιακή κοινότητα είχε τη μοναδική ευκαιρία να ακούσει την κεντρική ομιλία του τιμηθέντος, αμέσως μετά την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα. Θέμα του: «Βιο-γλωσσολογία και η ανθρώπινη ικανότητα». Διακεκριμένος γλωσσολόγος ο καθηγητής Noam Chomsky, όπως άλλωστε και ο πρύτανης κ. Γ. Μπαμπινιώτης, που τον προσφώνησε. Για να τονίσει, μεταξύ άλλων ότι: «Τα τελευταία χρόνια ο Chomsky αναζητεί τα «σημασιολογικά γονίδια» της γλώσσας του ανθρώπου σε συνδυασμό με τις γενικές γνωσιακές αρχές που επιτρέπουν τη δημιουργία άπειρων γλωσσικών συνδυασμών, ιεραρχικά δομημένων, αυτών που καθιστούν τη γλώσσα ικανή να δηλώνει όλες τις πολυποίκιλες σύνθετες και απαιτητικές εκφραστικές ανάγκες του ανθρώπου. Αυτός είναι ο ρόλος μιας Καθολικής Γραμματικής, όπως προσδιορίζεται από τον Chomsky σήμερα, μιας Γραμματικής που καλείται να καθορίσει μινιμαλιστικά τα ελάχιστα λεξιλογικά – εννοιολογικά στοιχεία και τις γενικές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες τα ελάχιστα αυτά στοιχεία συνδέονται με νοητικές λειτουργίες που διέπουν τη γλώσσα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή