Ολυμπιακός Αύγουστος

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία προς την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και η αγωνία των αρμοδίων για την έγκαιρη ολοκλήρωση των προετοιμασιών και την αποτροπή δυσάρεστων απροόπτων έχει φθάσει στο κατακόρυφο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεγάλο στοίχημα της χώρας μας θα κριθεί από την απρόσκοπτη λειτουργία κυρίως του ενεργειακού δικτύου και των τηλεπικοινωνιών και, βεβαίως, από τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι βασικοί μηχανισμοί εξυπηρέτησης των κάθε είδους αποστολών. Θα ήταν σφάλμα, όμως, να υποτιμήσουμε το ζήτημα της ευρύτερης λειτουργίας της πόλης. Κι αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο των αρμοδίων υπηρεσιών. Σε σημαντικό βαθμό είναι και υπόθεση των απλών πολιτών.

Στην προβληματική Αθήνα μας έχουμε όλοι συνηθίσει να καταφεύγουμε σε μικρότερες ή μεγαλύτερες αυθαιρεσίες, προκειμένου να τα βγάζουμε πέρα με τις καθημερινές δυσκολίες. H πρακτική αυτή, βεβαίως, προσφέρει προς στιγμήν ατομικές διεξόδους, αλλά συνολικά επιβαρύνει τις συνθήκες και οξύνει το πρόβλημα. Το γιγαντιαίο έργο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, που εκτός των άλλων συνεπάγεται και την οργανωμένη φιλοξενία ενός τόσου μεγάλου αριθμού επισκεπτών, επιβάλλει σ’ όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου μία αυτοπειθαρχία όχι μόνο σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία, αλλά και σε άλλες λειτουργίες.

Οι ανάγκες της διοργάνωσης των Αγώνων έρχονται να μας επιβάλλουν αυτό που θα έπρεπε να έχουμε ήδη υιοθετήσει για να βελτιώσουμε την δική μας καθημερινότητα. Να προσαρμοσθούμε σ’ έναν διαφορετικό τρόπο κίνησης και λειτουργίας, που τελικώς θα διευκολύνει το σύνολο και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Με άλλα λόγια, θα έχουμε την δυνατότητα να δοκιμάσουμε αυτούς των νέους τρόπους, οι οποίοι μπορούν να αποδώσουν μόνο όταν τύχουν γενικής εφαρμογής.

Και επειδή αυτό δεν επιτυγχάνεται σε εθελοντική βάση, η Ολυμπιάδα είναι μία μοναδική ευκαιρία να διαπιστώσουμε στην πράξη τις ευεργετικές συνέπειές τους. Ειδικά τώρα, που παραδίδονται προς χρήση νέα μέσα μαζικής μεταφοράς και επεκτάσεις των υφισταμένων. H αναβάθμιση του δικτύου είναι ποιοτική και σε συνδυασμό με την χρονική επέκταση της λειτουργίας του παρέχει τη δυνατότητα αξιοπρεπούς υποκατάστασης του I.X., το οποίο ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το διαρκές κυκλοφοριακό πρόβλημα του Λεκανοπεδίου.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον ολυμπιακό μας Αύγουστο επεκτείνονται και σε άλλες πτυχές λιγότερο εμφανείς, αλλά αθροιστικά πολύ σημαντικές για τη λειτουργία του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος. Και μετά τους Ολυμπιακούς θα πρέπει ο ανεφοδιασμός των επιχειρήσεων και των καταστημάτων να πραγματοποιείται μόνο κατά τις νυχτερινές ώρες. Το ίδιο και η αποκομιδή των απορριμμάτων. Θα πρέπει, επίσης, να παραμείνει έντονη η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους, ώστε να συρρικνωθεί η εγκληματικότητα. Γιατί εκτός από τα θέματα υψηλής ασφαλείας, που έχουν να κάνουν με την τρομοκρατία, υπάρχει και το αίσθημα ανασφάλειας των απλών πολιτών, που πηγάζει από την εγκληματικότητα.

Πολύ σημαντική εμπειρία θα είναι η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Οπως είναι γνωστό, το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ των μεγάλων και των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δίνουν και σ’ αυτό το επίπεδο την ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους να διαπιστώσουν στην πράξη τα υπέρ και τα κατά ενός μέτρου, που αναμφισβήτητα εξυπηρετεί τους καταναλωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή