Πάουελ: Ραντεβού τον Οκτώβριο

Πάουελ: Ραντεβού τον Οκτώβριο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυριολεκτικά στο «παραπέντε» ανέβαλε το ταξίδι που θα πραγματοποιούσε στην Αθήνα, για την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ. O υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης πληροφορήθηκε το γεγονός το βράδυ της Παρασκευής και συμφώνησε με τον κ. Πάουελ ότι η επίσκεψη θα γίνει τελικά στις αρχές Οκτωβρίου. Πάντως, η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει με έμφαση ότι η αναβολή δεν συνδέεται με τις αντιαμερικανικές εκδηλώσεις αλλά με τις εξελίξεις στο Ιράκ. Αλλες πηγές, όμως, δίνουν μια μάλλον πιο «στέρεη» εξήγηση: ότι ο κ. Πάουελ θα πρέπει να βρίσκεται στις ΗΠΑ για λόγους που σχετίζονται με προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Μπους, στην οποία τα εξωτερικά θέματα έχουν πρωτεύοντα και επικίνδυνο ρόλο, με τις προετοιμασίες για το συνέδριο των Ρεμπουμπλικανών που ξεκινά τις εργασίες του αύριο στη Νέα Υόρκη να είναι πυρετώδεις.

Η επιστολή

Η ιδιαίτερα θερμή επιστολή του κ. Πάουελ έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κ. υπουργέ,

Σας συγχαίρω και πάλι για την καταπληκτική επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ολη η Ελλάδα μπορεί να είναι βαθιά υπερήφανη για τη διεθνή αναγνώριση που κέρδισε φιλοξενώντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επωφελούμενος των διακοπών μου, πέρασα μεγάλο μέρος αυτής της εβδομάδας -όπως και πολλοί άλλοι Αμερικανοί- μπροστά στην τηλεόραση.

Χρόνια σχεδιασμού και σκληρής δουλειάς της Ελλάδας βρήκαν τη λαμπρή κατάληξή τους στο μεγάλο γεγονός που οργανώσατε: ασφαλείς και φαντασμαγορικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Γνώριζα ότι μπορούσα να ταξιδέψω στην Ελλάδα για τους Αγώνες με πλήρη πεποίθηση ότι η κυβέρνησή σας κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον. Εσείς και όλοι οι συνεργάτες σας αξίζετε χρυσά μετάλλια γι’ αυτό το επίτευγμα.

Θα χαιρόμουν πολύ να παρακολουθήσω μαζί σας την τελετή λήξης. Ομως, όπως σας ανέφερα κατά την τηλεφωνική μας επικοινωνία, με την επιστροφή μου στην Ουάσιγκτον, υπήρξαν ζητήματα, όπως η κατάσταση στο Ιράκ και στο Σουδάν, που απαιτούσαν την άμεση προσοχή μου. Οπως συμφωνήσαμε, είναι λογικό να αναβάλουμε την επίσκεψη για μερικές εβδομάδες. Η αναβολή αυτή θα μας επιτρέψει να έχουμε περισσότερο χρόνο για να επικεντρωθούμε σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όταν οι υποχρεώσεις της ολυμπιακής φιλοξενίας που έχετε αναλάβει θα έχουν τελειώσει. Θα επέτρεπε το πρόγραμμά σας να επισκεφθώ την Ελλάδα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου;

Προσβλέπω στη συνάντησή μας για να συζητήσουμε τις προοπτικές διαφόρων διμερών και πολυμερών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων της διασύνδεσης με την Ευρώπη, μιας Τουρκίας, που βρίσκεται στην οδό των μεταρρυθμίσεων, καθώς και της επίτευξης διευθέτησης στο Κυπριακό. Επίσης θα έχουμε να συζητήσουμε για τα Βαλκάνια και τις προοπτικές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπου η υποστήριξή σας έχει πολύ εκτιμηθεί.

Επιτρέψτε μου να κλείσω την επιστολή μου, αναφέροντας ακόμα μια φορά πόσο πολύ είμαστε όλοι εντυπωσιασμένοι με τη λαμπρή επιτυχία σας στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Εν τω μεταξύ, δημιουργώντας πλήθος ερωτήματα για το πώς έφτασαν μέχρι εκεί επάνω κουβαλώντας ένα τέτοιων διαστάσεων αντικείμενο σε τέτοιο ασφυκτικό κλοιό ασφαλείας, μέλη του KKE κρέμασαν από τον βράχο της Ακρόπολης ένα πανό με την επιγραφή «Μην ξεχνάς στη Νατζάφ σφάζουν αμάχους, στην Παλαιστίνη χτίζουν τείχος. Πάουελ κίλερ, γκόου χομ»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή