«Ενθυμήματα Ολυμπιακών Αγώνων, Αθήναι 1896»

«Ενθυμήματα Ολυμπιακών Αγώνων, Αθήναι 1896»

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά έχουν τώρα, από απόψε, όταν σβήσουν τα φώτα στο Ολυμπιακό Στάδιο μετά τη Γιορτή – Τελετή Λήξης κι ο κόσμος ξεχυθεί στους γύρω δρόμους για τον… ολυμπιακό ποδαρόδρομο, τα Ενθυμήματα 2004! Αυτά που θα κλείσουν τις επίσημες εντυπώσεις, τα ρεκόρ, τα διπλώματα, τα μετάλλια, τα προγράμματα, τα πολύχρωμα εισιτήρια, τα πολλά θετικά και το αρνητικό του «ντόπινγκ», σ’ έναν ογκώδη, σοβαρό, επίσημο τόμο, εκδοτικό κληρονόμημα για τις γενιές του 2114 και βάλε…

Ακριβώς σαν αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα από το «Σημειωματάριο» και που καταλαμβάνει με τις μεγαλόπρεπες διαστάσεις του το δημοσιογραφικό γραφείο!

«Πρώτοι Διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες, Αθήναι 1896», Ενθυμήματα. Και στην αγγλική έκδοση «First International Olympic Games, Athens 1896» – Μemorabilia.

Ομοια δίγλωσσσο, στα ελληνικά και αγγλικά, είναι το συνοδευτικό τεύχος της Συλλογής Ενθυμημάτων απ’ όπου αντλούμε πληροφορίες κι όπου προτάσσονται εισαγωγικά κείμενα – χαιρετισμοί στη συλλεκτική αυτή έκδοση, από τον πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, την αν. υπουργό Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, τον γενικό γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων κ. Σπύρο Καπράλο και τον γενικό διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος δρα Γεώργιο K. Ζάχο. Στην Εθνική μας Βιβλιοθήκη υπάρχει άφθονο αυθεντικό υλικό, σχετικά με την προετοιμασία και τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων που αναβίωσαν στην Αθήνα του 1896. Για την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα του 2004, η Εθνική Βιβλιοθήκη, ως συνεισφορά στα πολιτιστικά γεγονότα, αποφάσισε να εκδώσει, διά της ομοιοτυπικής μεθόδου πρωτότυπο υλικό που σχετίζεται με την τέλεση των Αγώνων του 1896.

Ως τέτοιο επελέγη η επίσημη έκδοση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, γνωστή ως Λεύκωμα Beck, που περιελάμβανε, τόσο στην ελληνική όσο και στη γαλλική γλώσσα, κείμενα των εμπνευστών και δημιουργών της αναβίωσης, καθώς και το χρονικό της Τέλεσης των Αγώνων. «Για την έκδοση αυτή -εξηγεί ο δρ Γεωρ. Ζάχος- η Εθνική Βιβλιοθήκη συνάντησε την άμεση θετική ανταπόκριση του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο ανέλαβε αμέσως τη στήριξη της προσπάθειας και την κάλυψη του σχετικού κόστους». Στη συνέχεια, εκφράζει τις ευχαριστίες, εκ μέρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης, για την έκδοση, προσωπικά στην αν. υπουργό Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά και στην επιστημονική της σύμβουλο κ. Ντόρα Πάλλη – Σιούτου που είχε τη γενική επιμέλεια της συλλεκτικής έκδοσης «για την πραγματοποίηση μιας εξαιρετικά δύσκολης έκδοσης, σε πολύ περιορισμένο χρόνο». Επίσης, τον πρώην υφυπουργό κ. Κωνσταντίνο Σημαιοφορίδη, επιφανή φιλόλογο, για τη βοήθειά του. Το προσωπικό της Εθνικής Βιβλιοθήκης και ιδιαιτέρα την προϊσταμένη του Τμήματος Χειρογράφων και Ομοιοτύπων κ. Αικατερίνη Καρδούλη που έγραψε το εισαγωγικό κείμενο και είχε την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης.

Κ.Κ.: «Να μείνει άσβεστη

η Φλόγα στις καρδιές μας»

Στον δικό του χαιρετισμό ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και υπουργός Πολιτισμού, μιλάει για τα τρία χαρακτηριστικά του Ολυμπισμού: «το μέτρο, την αρμονία, τον ανθρωπισμό, ιδέες που ξεκίνησαν από την Ελλάδα κι αγκάλιασαν ολόκληρο τον πλανήτη». Επίσης, μιλάει για «τη χρησιμότητα των ιστορικών τεκμηρίων που περιέχει το λεύκωμα και ας έχουν αλλάξει πολλά στο πέρασμα του χρόνου, μένει αναλλοίωτος ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο κάθε τέσσερα χρόνια τα πρόσωπα και οι ψυχές των ανθρώπων φωτίζονται από τις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού. Με την ευχή, η Ολυμπιακή Φλόγα και ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει να μείνει άσβεστη στις καρδιές όλων μας».

«Περισσότερα από τρεις χιλιάδες χρόνια αφότου, όπως λέει η παράδοση, ο Ηρακλής ίδρυσε τους Αγώνες στην Ολυμπία, στεφανώνοντας τον νικητή με κλαδί αγριελιάς και 108 χρόνια μετά την αναβίωσή τους στη σύγχρονη εποχή, η Ελλάδα φιλοξενεί και πάλι τους Ολυμπιακούς Αγώνες», μάς θυμίζει στον χαιρετισμό της η αν. υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, η οποία συγχαίρει «συνολικά την Εθνική Βιβλιοθήκη αλλά και προσωπικά έναν προς έναν τους συντελεστές της προσπάθειας, που αποτελεί μια μικρή προσφορά στη μεγάλη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων».

Το Λεύκωμα Καρόλου Μπεκ περιλαμβάνει το μήνυμα του Pierre de Coubertiπου ευχαριστεί όλους όσοι πίστεψαν στην ιδέα της αναβίωσης των Αγώνων και βοήθησαν σ’ αυτό «τους πιστεύοντες μετ’ εμού ότι ο μεν αθλητισμός θα εξέλθει εξ αυτού, μέγας και εξηυγενισμένος, η δε διεθνής νεολαία θα αντλήσει εξ αυτού την αγάπην της ειρήνης και το σέβας της ζωής.

Αθήνησι τη 7/19 Απριλίου 1896»

Και μόνο που μας μεταδίδει τον παλμό της πίστης στον Ολυμπισμό η ομοιοτυπική αυτή έκδοση, με λαμπερά λόγια στο χαρτί το κιτρινισμένο από τα 108 χρόνια που πέρασαν, η Συλλογή Ενθυμημάτων είναι για την προσωπική μας βιβλιοθήκη ό,τι και για την Εθνική.

Ο πλούτος των τεκμηρίων, η εικονογράφηση, η ποιότητα των πρωτοβουλιών που πήραν φωτισμένοι άνδρες της εποχής -βαρώνος ντε Κουμπερτέν, Τιμολέων Φιλήμων, Ν.Γ. Πολίτης και Χαράλαμπος Αννίνος- οι οποίοι έβαλαν την υπογραφή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες 1896, «τη εγκρίσει και της A.B. Υψηλότητος του Διαδόχου Κωνσταντίνου» κάνει τη συλλεκτική έκδοση (παραγωγή Εκδόσεις Μίλητος) «ντοκουμέντο» εθνικής αξίας και παρακαταθήκης για τις γενιές που θα διαδεχθούν τη δική μας, η οποία αξιώθηκε να βιώσει την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην πατρίδα τους. Με επιτακτική την προτεραιότητα να διαλυθούν τα σύννεφα, τα γνωστά, που περιβάλλουν την ιδέα κι ας φωτίζει η Ολυμπιακή Φλόγα που απόψε θα σβήσει, επίμονα, πρωτεϊκά τη συνέχεια των Αγώνων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή