Μαρία Τζαννετάκη, μια ζωή γεμάτη αγάπη και ενδιαφέροντα – Τώρα, αποχαιρετισμός…

Μαρία Τζαννετάκη, μια ζωή γεμάτη αγάπη και ενδιαφέροντα – Τώρα, αποχαιρετισμός…

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Ναυτικό Νοσοκομείο, όπου είχε πάει για εξετάσεις, ύστερα από οικογενειακό ταξίδι στη Σικελία, με τους δικούς της κοντά της, η καρδιά της Μαρίας Τζαννετάκη, ξαφνικά, σταμάτησε. Τίποτε δεν προδίκαζε το τέλος, στο νοσοκομείο τη φρόντιζαν κι η ίδια είχε σταθεί γενναία και είχε ξεπεράσει δοκιμασίες υγείας που φέρνει ο χρόνος. Ηταν γεμάτη ζωή, κάθε καινούργια μέρα τη χαιρόταν κι ήταν και τα βαφτίσια στην Πάρο του Τζαννή, ενός έτους, του εγγονού της από τον Πέτρο και τη Μαρίνα Τζαννετάκη, που της είχε δώσει μεγάλη χαρά. Καμάρωνε τον λεβέντη σύζυγό της, τον δημοκράτη κι αγωνιστή αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού που φυλακίστηκε και εξορίστηκε επί χούντας. Τότε ήταν που η Μαρία άφησε την επιτυχημένη καριέρα της ως αρχαιολόγου στη γερμανική Αρχαιολογική Σχολή κι έμεινε κοντά στα παιδιά της, συντροφεύοντας με την ωραία και αρχοντική παρουσία της τον Τζαννή στη νέα του πολιτική καριέρα μετά τη μεταπολίτευση. O αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής τον έκανε Γενικό Γραμματέα του EOT, το 1977 εκλέγεται βουλευτής A΄ Αθηνών, μετά υπουργός και το 1989 πρωθυπουργός στην κυβέρνηση Συνεργασίας και αντιπρόεδρος και υπουργός Τουρισμού τον Απρίλιο του 1990. Τα παιδιά μεγάλωσαν, σπούδασαν, ο Πέτρος οικονομολόγος, με διευθυντική θέση, η Τόνια, λέκτωρ Νομικής στην Εγκληματολογία, παντρεύτηκαν, έκαναν παιδιά, η Τόνια την Αλεξάνδρα, ο Πέτρος τη Μαρία, την Αμαλία και τον Τζαννή. «H μητέρα μου έμεινε ώς το τέλος γεμάτη κέφι και αισιοδοξία. H όρεξή της για ζωή μας κατέπλησσε. Είχε μεγάλη αγάπη για τον πατέρα», είπε η αγαπημένη της Τόνια, χθες, όταν πληροφορηθήκαμε την οδυνηρή είδηση του αποχαιρετισμού. «Πενήντα και πλέον χρόνια γάμου τους έκαναν αχώριστους και ήταν τόσο ταιριασμένοι με τα κοινά τους ενδιαφέροντα. Εμείς θα τη θυμόμαστε σαν μια αφοσιωμένη μητέρα για γιαγιά και σαν γυναίκα που κέρδισε και διατήρησε την ευτυχία της με σύνεση, αγάπη και, πάντα, με θετική στάση απέναντι στη ζωή». Ετσι θα την κρατήσουμε στη μνήμη μας, συν το ότι ήταν καλή φίλη και αναγνώστρια της «K». H πολιτική στο πλευρό του Τζαννή την ανέβασε σε υψηλά αξιώματα, το σπίτι της, με τις γαρδένιες, στην οδό Πεύκων στο Κεφαλάρι ήταν ανοιχτό για φίλους κι αντηχούσε με τις φωνές των εγγονιών.

Κόρη του Αντωνίου Ραγκούση από την Πάρο, Συμβούλου Επικρατείας και για ένα διάστημα, επί πρωθυπουργίας Γεωργίου A. Παπανδρέου, δήμαρχος Αθηναίων. O Γεώργιος Παπανδρέου, που διατηρούσε στην Πανεπιστημίου γραφείο ως δικηγόρος μαζί με τον Τζαννή, βάφτισε τη Μαρία και την πάντρεψε με τον Τζαννή στο βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στον Κοκκιναρά. H κηδεία της θα γίνει σήμερα Παρασκευή, στις 15.00 από τον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο Κεφαλάρι, Κηφισιά. Στον πρόεδρο κ. Τζαννή Τζαννετάκη, στα παιδιά της Πέτρο και Μαρίνα, Τόνια και Γιάννη, στα εγγόνια Μαρία, Αλεξάνδρα, Αμαλία και Τζαννή – ειλικρινή συλλυπητήρια. Το ωραίο πορτρέτο της Μαρίας Τζαννετάκη στο «Σημειωματάριο» τονίζει την απώλεια μιας Αθηναίας με μεγάλη καρδιά, μιας γυναίκας που εργάστηκε ως αρχαιολόγος, έκανε οικογένεια, τη χάρηκε, τα πρόλαβε όλα, και πριν κουραστεί έφυγε ήρεμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή