Αλλαγή σκυτάλης, με τα ίδια επώνυμα, στο Ιδρυμα Ωνάση

Αλλαγή σκυτάλης, με τα ίδια επώνυμα, στο Ιδρυμα Ωνάση

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«O Αριστοτέλης Ωνάσης, εάν είχε βάλει τους συγγενείς του στο Ιδρυμα που φέρει το όνομα του αδικοχαμένου γιου του, θα το ‘χε ρίξει έξω», συνήθιζε να λέει κάποιος που γνώριζε καλά τον Σμυρνιό Κροίσο, μεγαλοεφοπλιστή και ευεργέτη στον τομέα του πολιτισμού και των υποτροφιών. Προτίμησε όμως να βάλει τους τρεις στενούς συνεργάτες του, στο τιμόνι της διαδοχής του, «γιατί τους ήξερε καλά και τους είχε εμπιστοσύνη». Την ίδια εξήγηση δίνουν τώρα και οι πασίγνωστοι «Τρεις Ελληνες – The three Greeks» που παραιτήθηκαν υπέρ των υιών τους με μιαν απόφαση που είχε μεν παρθεί από καιρό αλλά που, ξαφνικά, την Δευτέρα 4 Ιουλίου υλοποιήθηκε με λακωνική ανακοίνωση για την αλλαγή φρουράς προς τον Τύπο. Δήλωση Ανεξαρτησίας υπ’ αρ. 2, μετά την αμερικανική… Και όπως διαβάσαμε στην ανακοίνωση, και στην καταχώρηση στην «K», ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος πρόεδρος και ταμίας ανέλαβε ο κ. Αντώνης Στ. Παπαδημητρίου, δικηγόρος και οικονομολόγος, αντιπρόεδρος ο κ. Ιωάννης Π. Ιωαννίδης και γραμματέας ο κ. Γιώργος Απ. Ζαμπέλας. Σημειωτέον ότι τη θέση του ταμία κράτησε, επιτυχώς, ο αντιπρόεδρος κ. Απόστολος Ζαμπέλας και τώρα την παίρνει μαζί με την προεδρία, ο κ. Αντ. Στ. Παπαδημητρίου, ενώ γραμματέας ήταν ο ώς τώρα πρόεδρος κ. Στέλιος Παπαδημητρίου και τώρα είναι ο κ. Γιώργος Ζαμπέλας. Τα ίδια ονόματα στο προεδρείο του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση, από προχθές στο προσκήνιο γιατί, ως γνωστόν, και οι τρεις γιοι ήταν από πολύ καιρό μέλη και στελέχη του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση και του θυγατρικού της Νέας Υόρκης. Οσο για τους τρεις συνεργάτες του Αριστοτέλη Ωνάση, παραμένουν ισόβια μέλη του Δ.Σ. μαζί με τον κ. Μιχάλη Δολόγλου, εξάδελφο εκ μητρός του Αριστοτέλη Ωνάση, επίσης ισόβιο μέλος, και παίρνουν τον τίτλο του επίτιμου προέδρου και επίτιμων αντιπροέδρων, ενώ θα αποτελούν τη Συμβουλευτική Επιτροπή, προφέροντας την τριαντάχρονη ανεκτίμητη πείρα τους…

Εγινε, βιαστικά, η πρώτη συνέντευξη Τύπου, με πολλές προσκλήσεις να μην έχουν φθάσει ποτέ στον παραλήπτη τους – όταν γνωρίζει κανείς τις απαντήσεις, δεν θα πρέπει να φοβάται τις ερωτήσεις. Το ρεπορτάζ από τη συνέντευξη Τύπου σε άλλη σελίδα της «K». Εδώ, στο «Σημειωματάριο» που οι αναγνώστες του γνωρίζουν ότι έχει ασχοληθεί – πολύ και επαινετικά, σε βάθος χρόνου με το Ιδρυμα, τα Βραβεία Ωνάση, τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στη Νέα Υόρκη, περιμέναμε αυτή η «αλλαγή φρουράς» να γίνει με επίσημο τρόπο, ακριβώς γιατί η νέα γενιά που πήρε τη σκυτάλη θα έπρεπε να εφαρμόσει το «Τίμα τον πατέρα σου», εντολή με τη σημασία της. Από το 1975, έτος θανάτου του Αριστοτέλη Ωνάση, με την ιδιόγραφη διαθήκη του, τα ηνία για το Κοινωφελές Ιδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» πέρασαν στα χέρια των τριών έμπιστων συνεργατών του, που φρόντισαν το Ιδρυμα, την περιουσία του και τη δραστηριότητά του «σαν να ήταν το δικό τους παιδί». Και η περιουσία από 212 εκατομμύρια δολάρια που ήταν το μερίδιο για τον Αλέξανδρο Σ. Ωνάση έφθασε, στα χρόνια αυτά, σε ποσόν ανώτερο από 1 (ENA) δισεκατομμύριο δολάρια! «Δεν θα μπορούσε το Ιδρυμα να ορθοποδήσει, εάν δεν είχαμε βάλει στην μπάντα προσωπικές φιλοδοξίες και προσωπικές βλέψεις. Κοιτάζαμε το δικό μας, το κοινό μόνο μας παιδί, το Ιδρυμα», είχε πει ο άξιος έως τώρα πρόεδρος κ. Στέλιος Αντ. Παπαδημητρίου, ο Αλεξανδρινός δικηγόρος και νομικός σύμβουλος του Ωνάση από την ηλικία των 24 ετών, το 1954, όταν ο Σμυρνιός τον προσέλαβε ύστερα από πολυήμερη δοκιμασία. Στην πόρτα του αεροπλάνου που θα τον έπαιρνε μακριά είπε ο Αριστοτέλης Ωνάσης στον νεαρό Στέλιο, που τον είχε συνοδεύσει στο αεροδρόμιο χωρίς να γνωρίζει εάν προσλαμβάνεται, το προφητικό: «Εμείς οι δύο δεν θα χωρίσουμε ποτέ». Αυτός ήταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης που ήξερε να διαλέγει τους συνεργάτες του, τους τίμησε και τους αντάμειψε.

Στα τριάντα χρόνια του Ιδρύματος η δική του «φρουρά εμπιστοσύνης» εμπιστεύθηκε πρόσωπα δοκιμασμένα, από τη δουλειά τους στο Ιδρυμα, στα παιδιά τους. Στην ερώτηση, «αυτό που κατάφερε η δική τους γενιά, μέσα στα τριάντα χρόνια αφοσίωσης, θα μπορούν τα δικά τους παιδιά να το συνεχίσουν, με την ίδια επιτυχία», η απάντηση είναι μία: «Αρχή άνδρα δείκνυσι…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή