Η εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων

Η εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εγκληματικότητα στο κέντρο και τις συνοικίες της Αθήνας έχει γίνει ρουτίνα, τόσο που τα πλείστα συμβάντα δεν καταγράφονται πια στον Τύπο. Οι καθημερινές ένοπλες ληστείες σε ψιλικατζίδικα και βενζινάδικα κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα στις γειτονιές, στερεώνοντας τη ρουτίνα του φόβου. Διοικητές και αξιωματικοί των αστυνομικών τμημάτων λένε ανοιχτά: «Δεν έχουμε άνδρες για περιπόλους, δεν έχουμε δύναμη για αποτροπή…» Αυτό ακούει ο πολίτης μετά τη διάρρηξη ή τη ληστεία που έχει υποστεί. Ομολογία αδυναμίας.

Την ίδια στιγμή μαθαίνουμε ότι το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως έχει προσλάβει χιλιάδες συνοριοφύλακες, αρκετοί των οποίων περιφέρονται στη μεθοριογραμμή της Αττικής, λ.χ. στις εσχατιές του Παλαιού Φαλήρου, διενεργώντας ελέγχους σε μοτοσικλέτες μη τυχόν και διακινούν λαθρομετανάστες…

Μαθαίνουμε επίσης ότι το ίδιο υπουργείο που δεν ενισχύει την αστυνομική δύναμη στα αστικά κέντρα, ή εν πάση περιπτώσει δεν φροντίζει την οργανική επάρκεια των τμημάτων, προχωρεί με ταχείς ρυθμούς στη σύσταση σώματος αγροφυλάκων! Χιλιάδες αγροφύλακες θα προσληφθούν, με ασαφές πεδίο ευθύνης, για να προστατεύσουν τι; Τους αγρούς και το φυσικό περιβάλλον… Προχθές το Τεχνικό Επιμελητήριο οργισμένο επεσήμαινε τις αλληλεπικαλύψεις ευθύνης των περιβαλλοντο – αγροφυλάκων με τις ήδη εγκαθιδρυμένες περιβαλλοντικές υπηρεσίες.

Των ημερών κι αυτό: τα νέα βιομετρικά διαβατήρια ασφαλείας θα εκδίδονται μόνο από την αστυνομία. Ας φανταστούμε τον τεράστιο φόρτο εργασίας, μάλιστα απαιτητικής τεχνικά και πιεστικής χρονικά, που επωμίζονται τα ήδη γονατισμένα αστυνομικά τμήματα. Με ποιο προσωπικό θα καλυφθούν οι δράσεις πρόληψης και αποτροπής, οι ανάγκες των Τμημάτων Ασφαλείας, η επερχόμενη τεράστια ζήτηση των διαβατηρίων;

Βρισκόμαστε ενώπιον μιας παράλογης κατάστασης. Αντί να ενισχύεται η δύναμη της αστυνομίας για την αποτροπή του κοινού, του «συνοικιακού» εγκλήματος, που διαταράσσει την κανονικότητα του βίου και την κοινωνική συνοχή, αντί να ενισχύεται επιπλέον με καταρτισμένους υπαλλήλους για την εξυπηρέτηση του πολίτη, αντί να αποσύρονται οι χιλιάδες αστυνομικοί από τη σκανδαλώδη φρούρηση γιαλαντζί προσωπικοτήτων, αντί για όλα αυτά τα προφανή και αναγκαία, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στρέφει τα νώτα στα καυτά προβλήματα και ιδρύει άλλα σώματα με ασαφή πεδία δράσης. Οταν βράζουν στο έγκλημα η Ομόνοια, η Ακρόπολη και τα Εξάρχεια, η πολιτεία σπεύδει να φρουρήσει τους αγρούς… Εν τω μεταξύ μασκοφόροι με πιστόλια ληστεύουν ψιλικατζίδικα και οι γέροντες φοβούνται να κυκλοφορήσουν μετά τη δύση του ηλίου στα Πατήσια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή