Παραδοσιακή πανδαισία στην Π. Φώκαια

Παραδοσιακή πανδαισία στην Π. Φώκαια

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια βραδιά γεμάτη χρώματα και παραδοσιακή μουσική έζησαν όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν πριν από μερικές ημέρες στην Παλαιά Φώκαια. Στο όμορφο αμφιθέατρο της παραλίας, μέσα από «Χορογραφικές αναζητήσεις στην παράδοση», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Φωκαϊκά 2005», που κάθε χρόνο διοργανώνονται από την Κοινότητα της Παλαιάς Φώκαιας, τα Λύκεια Ελληνίδων Θηβών, Αχαρνών, Κερατέας, Κορωπίου, το Περιφ. Τμήμα Κορωπίου της Παλαιάς Φώκαιας, το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων και η Ενωση Ποντίων Σουρμένων, χάρισαν στους θεατές ένα ευφρόσυνο θέαμα.

Μέσα από μια ενδυματολογική πανδαισία, που πρόσφερε η ποικιλία από παραδοσιακές φορεσιές, από την ιματιοθήκη των Λυκείων των Ελληνίδων και των δύο άλλων Σωματείων, υπό τους ήχους των οργάνων και των εξαιρετικών ερμηνευτών τους, όσοι βρέθηκαν εκεί, περιηγήθηκαν στα μονοπάτια της λαϊκής μας παράδοσης.

Χαρακτική στη Σύρο

Η Ντελαγκράτσια είναι ένα από τα πιο όμορφα θέρετρα της Σύρου, με τα εκπληκτικά της αρχοντικά να ξεχωρίζουν πίσω από τις συστάδες των πεύκων. Αρχοντική, αναδίδει τον αέρα μιας άλλης εποχής όπου η ευζωία είχε τον πρώτο λόγο. Στο δημαρχιακό της μέγαρο -που στεγάζεται σε μια ανακαινισμένη έπαυλη- εγκαινιάζεται το Σάββατο μια έκθεση με χαρακτικά του γλύπτη Αριστείδη Πατσόγλου.

Η έκθεση αντανακλά την 40χρονη πορεία του στο χώρο της εικαστικής δημιουργίας, με όλες τις εξερευνήσεις και τους πειραματισμούς, μέσα από 140 χαρακτικά που είναι ένα λιγότερο γνωστό σκέλος της δουλειάς του. Σε πολλά από τα έργα που θα παρουσιαστούν, το χρώμα κλέβει την παρασταση: γυναικεία σώματα στο χρώμα της τερακότας χορεύουν σε μπλε φόντο, δημιουργούν ένα ζωντανό και παλλόμενο χώρο. Το αφιέρωμα για τον Αριστείδη Πατσόγλου θα διαρκέσει μέχρι και τις 27 Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή