ΑΠΟΨΕΙΣ

Μπούκερ, η αντίστροφη μέτρηση άρχισε!

Είναι το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο μετά το Νόμπελ. O λόγος για το Μπούκερ που διεκδικούν κάθε χρόνο οι σημαντικότεροι συγγραφείς της Μεγάλης Βρετανίας και των χωρών της Κοινοπολιτείας. Ετσι εξηγείται και η σχεδόν χιτσκοκικού χαρακτήρα πολιτική που έχουν υιοθετήσει οι ιθύνοντες του βραβείου προκειμένου να διατηρούν αμείωτη την αγωνία: πρώτα η ανακοίνωση της long list, λίγες εβδομάδες αργότερα η short list και στο τέλος το όνομα του νικητή.

Προχθές είχαμε το πρώτο βήμα για το Μπούκερ της φετινής χρονιάς: τη «μεγάλη» λίστα όπου φιγουράρουν μεγάλα ονόματα της διεθνούς λογοτεχνίας.

Ανάμεσά τους ο δύο φορές νικητής του βραβείου και νομπελίστας Τζ. M. Κούτσι με το νέο του μυθιστόρημα «The slow man», ο Σάλμαν Ρούσντι («Shali-mar the clown»), o Ιαν Μακ Γιούαν («Satu-rday»), κάθε καινούργιο βιβλίο του οποίου αποτελεί γεγονός για τα εκδοτικά πράγματα της Βρετανίας, και ο Καζούο Ισιγκούρο («Never let me go»).

Τη λίστα συμπληρώνουν 13 ακόμα ονόματα, χωρίς να λείπουν και οι πρωτοεμφανιζόμενοι.

Ο συνωστισμός μεγάλων ονομάτων έκανε τις αγγλικές εφημερίδες να κάνουν λόγο για μία από τις πιο ενδιαφέρουσες χρονιές. Οσο για προβλέψεις, δεν μπορούν να γίνουν νωρίτερα από τις 8 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται η δημοσίευση της μικρής λίστας.

Ο νικητής, ο οποίος θα φύγει από το Λονδίνο με μία επιταγή 65 χιλιάδων λιρών, θα ανακοινωθεί στις 10 Οκτωβρίου.