Μπούκερ, η αντίστροφη μέτρηση άρχισε!

Μπούκερ, η αντίστροφη μέτρηση άρχισε!

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο μετά το Νόμπελ. O λόγος για το Μπούκερ που διεκδικούν κάθε χρόνο οι σημαντικότεροι συγγραφείς της Μεγάλης Βρετανίας και των χωρών της Κοινοπολιτείας. Ετσι εξηγείται και η σχεδόν χιτσκοκικού χαρακτήρα πολιτική που έχουν υιοθετήσει οι ιθύνοντες του βραβείου προκειμένου να διατηρούν αμείωτη την αγωνία: πρώτα η ανακοίνωση της long list, λίγες εβδομάδες αργότερα η short list και στο τέλος το όνομα του νικητή.

Προχθές είχαμε το πρώτο βήμα για το Μπούκερ της φετινής χρονιάς: τη «μεγάλη» λίστα όπου φιγουράρουν μεγάλα ονόματα της διεθνούς λογοτεχνίας.

Ανάμεσά τους ο δύο φορές νικητής του βραβείου και νομπελίστας Τζ. M. Κούτσι με το νέο του μυθιστόρημα «The slow man», ο Σάλμαν Ρούσντι («Shali-mar the clown»), o Ιαν Μακ Γιούαν («Satu-rday»), κάθε καινούργιο βιβλίο του οποίου αποτελεί γεγονός για τα εκδοτικά πράγματα της Βρετανίας, και ο Καζούο Ισιγκούρο («Never let me go»).

Τη λίστα συμπληρώνουν 13 ακόμα ονόματα, χωρίς να λείπουν και οι πρωτοεμφανιζόμενοι.

Ο συνωστισμός μεγάλων ονομάτων έκανε τις αγγλικές εφημερίδες να κάνουν λόγο για μία από τις πιο ενδιαφέρουσες χρονιές. Οσο για προβλέψεις, δεν μπορούν να γίνουν νωρίτερα από τις 8 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται η δημοσίευση της μικρής λίστας.

Ο νικητής, ο οποίος θα φύγει από το Λονδίνο με μία επιταγή 65 χιλιάδων λιρών, θα ανακοινωθεί στις 10 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή