Το χέρι του Θεού, μια ταινία για ένα είδωλο

Το χέρι του Θεού, μια ταινία για ένα είδωλο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεξικό 1986, παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου. O Ντιέγκο Μαραντόνα σημειώνει το πρώτο γκολ κόντρα στην Αγγλία χρησιμοποιώντας το χέρι του. H κίνηση του Αργεντινού σούπερ σταρ είναι τόσο αστραπιαία που κανείς δεν καταλαβαίνει το παραμικρό. Μόνο λιγοστοί Αγγλοι οπαδοί διαμαρτύρονται στην κερκίδα, αλλά ποιος τους δίνει σημασία; Πολύ αργότερα, όταν το παιχνίδι έχει τελειώσει και οι δημοσιογράφοι τον ρωτάνε για την επίμαχη φάση, ο Μαραντόνα δίνει μια αλησμόνητη απάντηση: «Αν χρησιμοποίησα το χέρι μου; Ηταν το χέρι του Θεού». «Το χέρι του Θεού», αυτός θα είναι ο τίτλος της ταινίας του Ιταλού σκηνοθέτη Μάρκο Ρίζι (γιος του Ντίνο Ρίζι) με θέμα την πολυκύμαντη ζωή του Αργεντινού στράικερ που υπήρξε επί σειράν έτων είδωλο εκατομμυρίων ανθρώπων τόσο στη χώρα του όσο και στη Νάπολι, με την ομάδα της οποίας κατέκτησε το πρωτάθλημα Ιταλίας, ανατρέποντας μια πολυετή παράδοση υπέρ των ομάδων του ιταλικού βορρά. Πρόκειται για διεθνή συμπαραγωγή (Ιταλία, Αργεντινή, Ισπανία), τα γυρίσματα της οποίας θα αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου.

Η ταινία δεν θα έχει μια κλασική κινηματογραφική αφήγηση, όπως λέει σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» ο Μάρκο Ρίζι, αλλά θα εστιάζει στις κρίσιμες καμπές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Ο Ιταλός σκηνοθέτης έχει ταξιδέψει ήδη στην Αργεντινή όπου συνάντησε συγγενείς του ποδοσφαιριστή (ανάμεσά τους και την πρώην σύζυγό του Κλαούντια) αλλά και τον ίδιο τον Μαραντόνα: «Είναι ένας ειλικρινής, αυθόρμητος άνθρωπος που δεν διστάζει να τα βάλει με το σύστημα όπως έκανε στο Μουντιάλ του 1994, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν διαμαρτυρήθηκε έντονα γιατί τους υποχρέωναν να παίζουν στις 12 το μεσημέρι για τηλεοπτικούς λόγους». Στην ίδια συνάντηση, ο Ρίζι τον παρακάλεσε να εμφανιστεί στο τέλος της ταινίας.

Ο Μαραντόνα αποδέχθηκε την πρόταση υπό τον όρο ότι θα είναι ελεύθερος να πει κάτι που δεν μπορεί να αποκαλύψει ούτε στον σκηνοθέτη. O όρος έγινε δεκτός. H ταινία δεν πρόκειται να «κουκουλώσει» τις λιγότερο φωτεινές πτυχές της ζωής του «Ντιεγκίτο». «Ναι, θα υπάρχουν και οι σκιές.

Μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος άγγιξε τον ουρανό και αμέσως μετά οδηγήθηκε στην αυτοκαταστροφή. Αλλά βρήκε τη δύναμη να σηκωθεί όρθιος και σήμερα είναι ένα παράδειγμα για πολλούς». Οσο για τον ηθοποιό που θα ενσαρκώσει το ποδοσφαιρικό είδωλο επί της οθόνης, ο Μάρκο Ρίζι ακόμα ψάχνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή