Τι γραφει ο ξενος τυπος

5' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BOSTON GLOBE

O εχθρικός τυφώνας «Κατρίνα»

Ο τυφώνας που έπληξε τη Λουιζιάνα και τον Μισισιπή τη Δευτέρα ακούει στο όνομα «Κατρίνα». Είναι το όνομα που του έδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Το πραγματικό όνομά του όμως είναι φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οταν η φετινή χρονιά ξεκίνησε με 60 πόντους χιονιού στο Λος Αντζελες, η αιτία ήταν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οταν οι άνεμοι με ταχύτητα 124 μιλίων την ώρα κλείνουν πυρηνικά εργοστάσια στη Σκανδιναβία και κόβουν το ρεύμα σε χιλιάδες ανθρώπους στην Ιρλανδία και τη Βρετανία, η αιτία είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οταν μια φοβερή ξηρασία στις μεσοπολιτείες οδήγησε σε μείωση της στάθμης του νερού στον Μισισιπή -μάλιστα τα νερά του ποταμού έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο αυτό το καλοκαίρι- η αιτία ήταν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τον Ιούλιο, όταν η χειρότερη ξηρασία στα χρονικά οδήγησε στις φοβερές πυρκαγιές στην Πορτογαλία και την Ισπανία και άφησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τριάντα χρόνων τα υδάτινα επίπεδα στη Γαλλία, η εξήγηση ήταν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οταν μια φονική ζέστη στην Αριζόνα σκότωσε 20 ανθρώπους σε μία εβδομάδα, αιτία ήταν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Και όταν η ινδική πόλη της Βομβάης δέχτηκε απίστευτες ποσότητες βρόχινου νερού σε μια ημέρα, πνίγοντας 1.000 Ινδούς και αναστατώνοντας τη ζωή άλλων 20 εκατ. ανθρώπων, το πρόβλημα είχε άμεση σχέση με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οσο η ατμόσφαιρα θερμαίνεται, θα υπάρχουν περισσότερες ξηρασίες, περισσότερες βροχοπτώσεις, περισσότερα κύματα ζέστης και περισσότερες καταστροφικές θύελλες.

DΕR SΡΙΕGΕL

Πού πήγε το ενδιαφέρον του κόσμου;

Οταν το τσουνάμι έπληξε τη νότια Ασία τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κόσμος κινητοποιήθηκε για να βοηθήσει. Σήμερα τεράστιες εκτάσεις στη Λουιζιάνα βρίσκονται κάτω από το νερό και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν μόνες τους. Τι ακριβώς συμβαίνει; Εν μία νυκτί, οι κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης, άνθρωποι που αγαπούν τη ζωή, που τους αρέσει να διασκεδάζουν, μετατράπηκαν από διασκεδαστές της Αμερικής σε υδάτινη χώρα. Φωτογραφίες από σπίτια και αυτοκινητοδρόμους σκεπασμένους από τα νερά, πληροφορίες για πτώματα που κινούνταν στο πουθενά μαζί με συντρίμμια κτιρίων και τρομοκρατημένοι πρόσφυγες που αναζητούσαν κατάλυμα μας άφησαν άφωνους. O τυφώνας «Κατρίνα» αποδείχτηκε τόσο βίαιος όσο τον περίμεναν οι αρχές και ενδέχεται να συμπεριληφθεί μεταξύ των μεγαλύτερων όλων των εποχών. Ωστόσο, στην Ευρώπη, στις ιστοσελίδες του Ιντερνετ των μεγάλων οργανισμών βοήθειας, περιλαμβανομένου και του Ερυθρού Σταυρού, δεν υπάρχουν αναφορές σχετικές με το θέμα. Αντιθέτως, εξακολουθούν να αναφέρονται στην πείνα του Νίγηρα, εξακολουθούν να ζητούν βοήθεια για τα θύματα του τσουνάμι και στην περίπτωση της Γαλλίας, αναφορές για την πτώση του αεροσκάφους στη Βενεζουέλα. Πουθενά, κουβέντα για τη μεγάλη καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού. Δεν χρειάζονται, άραγε, οι κάτοικοι της Λουιζιάνα και του Μισισιπή βοήθεια από τον κόσμο ή τουλάχιστον την προσοχή του;

DΕR ΤΑGΕSSΡΙΕGΕL

Απλώς αντιπολίτευση

Εκείνο που σφυρηλατεί την ενότητα των σημερινών συνέδρων στο κομματικό συνέδριο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών είναι η υπερηφάνεια ότι τόλμησαν μεταρρυθμίσεις που κανείς ώς τώρα δεν είχε διακινδυνεύσει. Ομως πρόκειται για το τελευταίο συνέδριο του SPD ως κυβερνητικής παράταξης. Στη συνέχεια, καγκελάριος της Γερμανίας θα είναι η Αγκέλα Μέρκελ. Και οι Σοσιαλδημοκράτες μαζί με τους Πράσινους δεν θα αποτελούν πια μια ενδιαφέρουσα ελκυστική λύση για ειρήνη και οικολογική πολιτική, όπως το 1982, αλλά απλώς αντιπολίτευση μαζί με την ενοχλητική αριστερή ανταγωνίστρια στα βουλευτικά έδρανα.

L’ΕΧΡRΕSS

Η καινοτόμος Γαλλία

Επειδή η καινοτομία είναι το κλειδί για την ύφεση και το μόνο μέσον για τη δημιουργία εξειδικευμένων υπαλλήλων και εργατών, η Γαλλία οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες. Αυτή ήταν η ουσία του μηνύματος του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ στην πόλη Ρεμς, με αφορμή τα εγκαίνια ενός από τους έξι πόλους ανταγωνιστικότητας στον τομέα της βιοτεχνολογίας. «Σήμερα είμαστε σε μια αποφασιστική στιγμή. Ολες οι συνθήκες συμπίπτουν για να περάσει η Γαλλία στην αντεπίθεση. Θα κατακτήσουμε τις καινούργιες θέσεις και θα ανέλθουμε στον τομέα της βιομηχανικής καινοτομίας και της έρευνας», διακήρυξε ο Γάλλος πρόεδρος. Ανάμεσα στα πρώτα σχέδια που συζητούνται, είναι το σχέδιο Quaero, με Thomson, Deutsche Telekom και France Telekom και στόχο την ανάπτυξη της τεχνολογίας των πολυμέσων. Επίσης στα σχέδια περιλαμβάνεται η δημιουργία αντίστοιχων Google και Yahoo. Επίσης θα υπάρξει σχέδιο για μοριακή απεικόνιση σε πολύ υψηλά πεδία που θα επιτρέψει την καλύτερη κατανόηση σε σοβαρές ασθένειες, μεταξύ των οποίων και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

SUDDΕUΤSCΗΕ ΖΕΙΤUΝG

Οι περίφημες ρήτρες

Είναι μακάβριο να γίνει πολιτικό θέμα η ασφάλεια των πτήσεων μετά τα πρόσφατα αεροπορικά δυστυχήματα. Εδώ και χρόνια τώρα συζητείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση η σύνταξη λίστας επικίνδυνων εταιρειών με συγκεκριμένα μέτρα και ρήτρες. Κι όμως δεν έχει βρεθεί κοινός παρονομαστής για τις 25 χώρες-μέλη. Ορισμένες μάλιστα χώρες, όπως η Ιταλία, αρνούνται πλήρως τη σύνταξη μιας τέτοιας λίστας. Και επιμένουν πως ό,τι και να θεσπιστεί, οι εταιρείες θα βρουν τρόπους να το υπερκεράσουν. Πρόκειται όμως για ένα ασθενές επιχείρημα, γιατί οι ταξιδιώτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τις προδιαγραφές μιας αεροπορικής εταιρείας που θέλουν ή είναι αναγκασμένοι να επιλέξουν. H μονομερής λύση της Γαλλίας και του Βελγίου δεν βοηθάει πολύ. Μάλλον δυσκολεύει το όλο κλίμα, αφού και εκεί υπάρχουν εταιρείες που στη μια λίστα θεωρούνται επικίνδυνες και στην άλλη δεν εμφανίζονται καν. H θέση της Γερμανίας για ενιαίες λίστες σε επίπεδο E.E. είναι σωστή και εκφράζει τους φόβους του κάθε ταξιδιώτη, αλλά και τα συμφέροντα των κρατών.

LΕ ΜΟΝDΕ

Ακτή του Ελεφαντοστού

Αν και δεν ειπώθηκε ανοιχτά, η απόπειρα διαμεσολάβησης της Νότιας Αφρικής στην Ακτή Ελεφαντοστού υπήρξε μια αποτυχία. O Νοτιοαφρικανός πρόεδρος, Τάμπο Μπέκι, προσπάθησε για έναν περίπου χρόνο να φέρει κοντά τις διάφορες φράξιες, που διαιρούν τη χώρα, η οποία κάποτε υπήρξε μια από τις πιο ανεπτυγμένες της αφρικανικής ηπείρου. O κ. Μπέκι κατόρθωσε να συγκεντρώσει γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους εκπροσώπους του προέδρου Λορέν Γκμπάγκμπο, τα πολιτικά κόμματα της επίσημης αντιπολίτευσης και τους επικεφαλής των στασιαστών, που ελέγχουν το βόρειο τμήμα της Ακτής Ελεφαντοστού από το 2002. Κατόρθωσε να τους πείσει να αποδεχθούν μια συμφωνία περί των αρχών που θα διέπουν τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 30 Οκτωβρίου και περί της διάρθρωσης του εκλογικού νόμου. Ομως, όπως συνέβη και με τις πέντε προηγούμενες «ειρηνευτικές συμφωνίες», οι οποίες προηγήθηκαν της διαμεσολάβησης της Νότιας Αφρικής, οι διάφοροι συμμετέχοντες δεν διαβάζουν τα κοινά κείμενα με τον ίδιο τρόπο. Ενώ επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με την ταυτότητα των υποψηφίων, που ενδέχεται να παρουσιαστούν στις προεδρικές εκλογές, οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες προσέκρουσαν στην έννοια της «εθνικής ταυτότητας» και συγκεκριμένα στη «διάκριση των ψηφοφόρων». Οι αντάρτες επιθυμούν την τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Παρότι ο πρόεδρος Γκμπάγκμπο δεν υπάκουσε στο αίτημα, που μεταβιβάστηκε από τους Νοτιοαφρικανούς διαμεσολαβητές, ο κ. Μπέκι υποστήριξε τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού. Με συνέπεια, σήμερα η Νότια Αφρική να παραπέμπει το ζήτημα των εκλογών στον OHE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή