O δρόμος των μεταρρυθμίσεων

O δρόμος των μεταρρυθμίσεων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από ενάμιση χρόνο επίπονης προσπάθειας αλλά και αποτελεσματικών μέτρων ο πρωθυπουργός και ο υπουργός του επί της Οικονομίας και των Οικονομικών μπορούν τώρα να κοιμούνται χωρίς εφιάλτες. Τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία, δηλαδή τα τρομακτικά δημοσιονομικά ελλείμματα της τάξης των 6% και πλέον του ΑΕΠ, ο πανικός από τα κοινοτικά τελεσίγραφα για νέα μέτρα, ο τρόμος για επερχόμενη ύφεση και έκρηξη ανεργίας, ανήκουν πια στο θλιβερό παρελθόν που κληροδότησε ο «εκσυγχρονισμός» του κ. Κων. Σημίτη. Ασφαλώς και δεν έκανε θαύματα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ούτε έκλεισε όλες τις αιμάσσουσες πληγές της οικονομίας. Ομως αν κρίνουμε από τα τελευταία γνωστά στοιχεία, μπορούμε με σιγουριά να συμπεράνουμε ότι η οικονομία έχει τεθεί πλέον υπό έλεγχο και από εδώ και μπρος οι εξελίξεις θα είναι προς το καλύτερο. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πέσει εφέτος στο 3,6% – 3,8% και το 2006 θα είναι οπωσδήποτε κάτω από το 3% του ΑΕΠ, προοπτική που θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άνεση να βγάλει την Ελλάδα από τις αρχές του επομένου χρόνου από το επονείδιστο καθεστώς της επιτήρησης. Από την άλλη πλευρά ο ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι βέβαια το 5% που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η Ν.Δ. αλλά διατηρείται στο 3,6% που είναι τριπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης και η ανεργία μειώνεται σταθερά.

Οση ανακούφιση αν όχι ικανοποίηση όμως και να αισθάνεται ο κ. Κων. Καραμανλής όσο ευχαριστημένος και αν είναι από την πολιτική του κ. Γ. Αλογοσκούφη σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάσει και να νοθεύσει τη γραμμή του με στοιχεία κομματικής επιβολής στις εν όψει δημοτικές. H κατολίσθηση σταμάτησε, η χρεοκοπία απεφεύχθη αλλά η οικονομία παραμένει επί ξυρού ακμής. Το δημόσιο χρέος έχει φθάσει στα 218 δισεκ. ευρώ και αν του χρόνου ή το 2007 αυξηθούν τα επιτόκια, θα γίνει βρόχος πνιγμού για την οικονομία, οι επενδύσεις ξένων κεφαλαίων είναι ανύπαρκτες και οι κοινοτικοί πόροι χάνονται από ανικανότητα των κρατικών υπηρεσιών. H μάστιγα της φοροδιαφυγής υπονομεύει τη δημοσιονομική ισορροπία, ο κρατικός μηχανισμός παραμένει γραφειοκρατικός, διεφθαρμένος και αναποτελεσματικός. Και το επί δεκαετίες ζητούμενο, να αποκατασταθεί και στη χώρα μας ένα ευνοϊκό και ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, παραμένει όραμα.

Λοιπόν κ. πρωθυπουργέ χωρίς εφησυχασμούς, με περισσότερη αποφασιστικότητα και δύναμη προχωρήστε στο μόνο δρόμο που σας απομένει. Την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων για μια ανοιχτή και ανταγωνιστική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή