H φοροδιαφυγή των ισχυρών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προσωπική εντολή του πρωθυπουργού εισέρχεται στην κύρια φάση της η κυβερνητική πρωτοβουλία για την πάταξη της φοροδιαφυγής των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας. H διασταύρωση των στοιχείων έχει φέρει υπό το «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών 4.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής, στους φακέλους των οποίων εμφανίζονται πολλά από τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής οικονομίας – επιχειρηματίες που δεν έχουν μονάχα πλούτο, αλλά και ιδιαίτερη πολιτική ισχύ και κοινωνική προβολή.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αίσθηση των Ελλήνων πολιτών ότι στον τόπο μας κάποιοι κραταιοί του πλούτου δεν διστάζουν να εξαπατούν τις φορολογικές αρχές και να μεταθέτουν το φορολογικό βάρος, που τους αναλογεί, στους ώμους όσων κανονικά φορολογούνται. Και όχι μόνον αυτό. Καθώς όλα δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή αυτή σοβεί από καιρό ατιμώρητη, ενισχύεται και η εντύπωση ότι τα «ρετιρέ της παρανομίας» όχι μόνον υπεξαιρούν δημόσιο χρήμα, αλλά βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Η απόφαση της κυβέρνησης να «τα βάλει» με τους κραταιούς έχει, λοιπόν, πέρα από την εισπρακτική της χροιά, και αμιγώς πολιτική διάσταση. Στοιχειώδης επιταγή της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισονομίας είναι να καταβάλλουν οι ευπορούντες -και δη οι ισχυρότεροι- το μερίδιό τους στα κοινά βάρη. Οσο αυτό δεν συμβαίνει, όσο το κράτος αφήνει ανενόχλητους τους κραταιούς παρανόμους, όχι μόνο δεν μπορεί να οικοδομηθεί φορολογική συνείδηση, αλλά διαβρώνεται κάθε αίσθηση κοινωνικού καθήκοντος.

Η πολιτική αυτή διάσταση προσδιορίζει, όμως, και τις δυσκολίες του εγχειρήματος. H προσπάθεια κολασμού της φοροδιαφυγής των ισχυρών οδηγεί την κυβέρνηση σε σύγκρουση με «ηχηρά ονόματα» του τόπου, που έχουν, όπως προαναφέρθηκε, πολιτική επιρροή και πολυδαίδαλες διασυνδέσεις. H επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος προϋποθέτει πολιτική βούληση, αλλά και πολιτική δυνατότητα. Και η πολιτική βούληση είναι δεδομένη προσωπικώς από τον πρωθυπουργό κ. K. Καραμανλή, που είναι αποφασισμένος να φέρει σε πέρας το εγχείρημα. Εφ’ όσον η βούληση είναι σταθερή, θα δοκιμασθεί πλέον στην πράξη η ισχύς της πολιτικής εξουσίας απέναντι στη δύναμη αντίστασης και τις άδηλες πολιτικές επιρροές του κεφαλαίου. Σε αυτό, όμως, το επίπεδο η κυβέρνηση θα έχει τη στήριξη όλων των έντιμων Ελλήνων. Το πρώτο μεγάλο βήμα θα έχει γίνει.

Η ελληνική κοινή γνώμη συμπαρίσταται στην κυβερνητική πρωτοβουλία. Και περιμένει να δει τους καρπούς της. Στο παρελθόν άκουσε διαβεβαιώσεις ότι θα αποκατασταθεί η φορολογική δικαιοσύνη, δεν τις είδε όμως να γίνονται πράξη. Αυτή τη φορά ελπίζει ότι οι εξαγγελίες θα μεταφρασθούν σε έργα· ότι η προσπάθεια θα έχει σημαντικό αποτέλεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή