Τι γραφει ο ξενος Τυπος

5' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LE ΜΟΝDΕ

Πυρηνικά, συνώνυμα της ισχύος

Εχοντας ζεματιστεί από την ιρακινή περιπέτεια, τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, που είτε υποστήριξαν τον πόλεμο κατά του Σαντάμ, όπως η Βρετανία, είτε τον αποδοκίμασαν, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, προσπαθούν να αποφύγουν το ενδεχόμενο επανάληψης του ίδιου σεναρίου, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά το Ιράν. Σε ένα πρώτο διάστημα, οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό, ακόμα και με υποψία, την ευρωπαϊκή διπλωματική εκστρατεία. Στη συνέχεια όμως, ελλείψει εναλλακτικής πολιτικής, την υποστήριξαν επιφυλακτικά, όντας σίγουροι για την αποτυχία της. Γεγονός είναι ότι οι Δυτικοί συμφωνούν σε ένα σημείο. Οτι πρέπει να μην επιτρέψουν στους Ιρανούς την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Και αυτό για δύο συγκεκριμένους λόγους: ενδεχόμενη απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν θα προκαλούσε την αποσταθεροποίηση μιας ήδη εύφλεκτης περιοχής, προξενώντας μεγάλο πλήγμα στο δόγμα περί της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων. Ομως αυτά τα ερωτήματα είναι όντως πειστικά; Το ζήτημα είναι εάν το Ιράν έχει την πρόθεση να γίνει πυρηνική δύναμη. Ομως η απόκτηση ατομικής βόμβας είναι ένα ζήτημα θέσης και όχι στρατιωτικής ικανότητας. Στην πραγματικότητα τα πυρηνικά όπλα είναι συνώνυμα της ισχύος. Την ίδια ακριβώς σκέψη είχε διατυπώσει και ο Ντε Γκολ, όταν εξηγούσε το λόγο για τον οποίο η Γαλλία έγινε πυρηνική δύναμη.

ΤΗΕ GUΑRDΙΑΝ

Το μήνυμα του βομβιστή

Το βίντεο το οποίο μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα με τον βομβιστή αυτοκτονίας Μοχάμεντ Σιντίκ Χαν είναι ανησυχητικό όχι μόνον εξαιτίας του περιεχομένου του, αλλά εξαιτίας του ανθρώπου που μιλάει σ’ αυτό. Εχουμε συνηθίσει σε τέτοιου είδους προβολές από τους Αραβες. Αυτό διέφερε, γιατί ο «πρωταγωνιστής» μιλούσε αγγλικά, με μια ήσυχη χαρακτηριστική φωνή των ανθρώπων του Γιορκσάιρ και είναι προφανές ότι απευθυνόταν στους Βρετανούς Μουσουλμάνους. Δεν επρόκειτο για κάποιον της Τζιχάντ που είχε γεννηθεί σε παραγκουπόλεις της Μέσης Ανατολής, αλλά για έναν μορφωμένο Βρετανό. Ακόμη κι αν ο βομβιστής λέει ότι κινητοποιήθηκε από το εξωτερικό, είναι παράλογο για τη βρετανική κυβέρνηση να το αρνείται. H κυβέρνηση οφείλει πρώτα να ρίξει μια ματιά στη δική της θέση. Αν θέλει το μήνυμά της να φτάσει στα αυτιά των Βρετανών Μουσουλμάνων, θα πρέπει πρωτίστως να κερδίσει αξιοπιστία και είναι μάλλον δύσκολο να το πετύχει από τη στιγμή που αρνείται το αυτονόητο. Το Ιράκ δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για τις βόμβες στο Λονδίνο, αλλά ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ πρέπει να σταματήσει να λέει ότι δεν είναι ένας παράγων αυτός.

ΗΑΝDΕLSΒLΑΤΤ.CΟΜ

Φορολογία για το περιβάλλον

Στις διαμαρτυρίες των οδηγών αυτοκινήτων, γιοταχίδων και επαγγελματιών σταματάει πάντα η λογική της οικονομίας. Αμέσως όλες οι γερμανικές κυβερνήσεις θέλουν να λάβουν προστατευτικά μέτρα. Ετσι και ο ερυθροπράσινος συνασπισμός σε όλες τις μέχρι τώρα κρίσεις αντέδρασε, θεσπίζοντας ειδική φοροαπαλλαγή για τη μετακίνηση των εργαζομένων από το σπίτι τους μέχρι τον τόπο εργασίας. Φοροαπαλλαγή που δημιούργησε επιπλέον ελλείμματα στον δημόσιο τομέα και ασφαλώς είναι επιβλαβής για το περιβάλλον. Αυτό έπρεπε να γίνει μάθημα στους Χριστιανοδημοκράτες και να συμπεριφερθούν ανάλογα. Ομως ήδη η κυρία Αγκέλα Μέρκελ υποχώρησε στις πιέσεις και υποσχέθηκε μείωση της φορολογίας για το περιβάλλον.

DΙΕ WΕLΤ

Αισιοδοξούμε

Δεν χρειάζεται πανικός για το πετρέλαιο. H Ευρώπη δεν έχει κανένα λόγο να αντιδρά σπασμωδικά. Υπάρχουν πολλά αποθέματα πετρελαίου και φαίνεται πως θα διοχετευθούν και άλλα, τόσο από τη Σαουδική Αραβία όσο και από τον Καναδά. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι σύντομα θα πέσει το κόστος στα 40 με 50 δολάρια το βαρέλι.

ΤΗΕ MOSCOW ΤΙΜΕS

Δεσμεύσεις Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σε ομάδα δυτικών δημοσιογράφων ότι η Μόσχα δεν έχει κάποιες μεγάλες διαφορές με την Ευρωπαϊκή Ενωση ως προς τις βελούδινες επαναστάσεις που σημειώθηκαν στην Ουκρανία και τη Γεωργία. Πρόσθεσε όμως ότι η Δύση θα πρέπει να ακούσει τη Μόσχα σε όσα έχει να πει, δεδομένου ότι πρόκειται για νόμιμα συμφέροντα της Ρωσίας σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. O πρόεδρος Πούτιν δεσμεύτηκε, μεταξύ άλλων, ότι θα επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ Δύσης – Ανατολής το διάλογο για την ενέργεια, καθώς η Μόσχα αναλαμβάνει την προεδρία των G8 τον προσεχή Ιανουάριο.

ΜΙLLΙΥΕΤ.CΟΜ.ΤR

Πέντε προτάσεις από τη Μόσχα

Μιλώντας στον τουρκικό Τύπο για πρώτη φορά, ο Ρώσος υπουργός Αμύνης Σεργκέι Ιβανόφ ανακοίνωσε τους στρατιωτικούς τομείς τους οποίους η χώρα του επιθυμεί να συνεργαστεί με την Τουρκία, την οποία θεωρεί ως μια ευρωασιατική δύναμη. O κ. Ιβανόφ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις.

α) Την κατασκευή ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων και Tiger οχημάτων στην Τουρκία. β) Την κατασκευή αντιαρματικών συστημάτων στη Ρωσία για την Τουρκία. γ) Την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων για έρευνες και διάσωση πλοίων των δυο χωρών. δ) Την ενσωμάτωση ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων Strelets με το αμυντικό εναέριο σύστημα που παράγεται από την τουρκική Aselsan. ε) Στρατιωτική συνεργασία στο Διάστημα.

ΤΗΕ ΑGΕ

Το πρόβλημα του πετρελαίου

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου είναι το τελευταίο που ανησυχεί τους κατοίκους της Νέας Ορλεάνης, αλλά αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο αναδεικνύει τα δίδυμα προβλήματα της εξάρτησης από τα καύσιμα και των συγγενών κινδύνων από τις κλιματολογικές αλλαγές. Οι τιμές πετρελαίου παγκοσμίως αυξάνονται σταθερά και από τα 18 δολάρια το βαρέλι το Νοέμβριο του 2001 έχουν φτάσει τα 67 σήμερα. Το φαινόμενο αυτό καταδεικνύει ακριβώς πόσο δύσκολη είναι η ροή του πετρελαίου στην αγορά – ακόμη και με βάση τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, οι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι θα πέσουν οι τιμές στα 50 δολάρια το βαρέλι. Οι παραγωγοί οι οποίοι στο παρελθόν έχουν κατηγορηθεί, αυτή τη φορά είναι αθώοι. Οι περισσότεροι προμηθευτές έχουν αγγίξει τα όριά τους από πλευράς παραγωγής, αλλά η αύξηση της ζήτησης από την Κίνα και την Ινδία, απαιτεί περαιτέρω αύξηση και νέα κοιτάσματα. Υψηλότερες τιμές θα υποκινήσουν την εξερεύνηση και πετρελαϊκά πεδία μη οικονομικά θα βγουν στην επιφάνεια, αλλά φαίνεται η ανισορροπία της προσφοράς και της ζήτησης θα πάει σε βάθος χρόνου.

ΤΗΕ WALL STREET JΟURΝΑL

Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα

Η τραγωδία που προκλήθηκε από τον τυφώνα «Κατρίνα» έδωσε την ευκαιρία στον Λευκό Οίκο να μεταθέσει για αργότερα την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Χου Τζιντάο, ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι ο πρόεδρος Μπους πρέπει να συζητήσει ορισμένα θέματα με τον Κινέζο ηγέτη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν ο κ. Χου να συμβάλει στη βελτίωση του τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να ρίξει τους τόνους στο θέμα της Ταϊβάν και να κάνει κάτι περισσότερο προκειμένου να πειστεί η Βόρειος Κορέα να μην ασχολείται με τα πυρηνικά και να μην εκβιάζει καταστάσεις. Από την πλευρά του ο κ. Μπους θα πρέπει να σταματήσει να επικρίνει την Κίνα για «αμαρτίες» που δεν έχει κάνει, όπως για παράδειγμα αυτές με το νόμισμα.

Θα ήταν ατυχές γεγονός αν οι σχέσεις της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ύστερα από μια καλή περίοδο, επιστρέψουν στον Ψυχρό Πόλεμο. Αλλά οι πόλεμοι, ψυχροί ή θερμοί, πολλές φορές προκαλούνται από κακή πληροφόρηση ή έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης και δυστυχώς αυτοί οι παράγοντες υπάρχουν στην προκειμένη περίπτωση του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή