Ανεμοδεικτης

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα συμφωνήσουμε με την άποψη του ΠΑΣΟΚ (όπως διατυπώθηκε επισήμως από τον εκπρόσωπο Τύπου του) πως από πλευράς κυβέρνησης και Ν.Δ. γίνονται «όνειρα» και εκπονούνται «σενάρια» που αποσκοπούν στην πρόκληση κρίσης ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – αντίθετα, αν το δει κανείς υπό το πρίσμα της «κομματικής ωφέλειας» του κυβερνώντος κόμματος, μάλλον θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως κυβέρνηση και Ν.Δ… μια χαρά τις βολεύει και τις συμφέρει η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, οι σχέσεις της με το στελεχικό δυναμικό του Κινήματος, η «αντιπολιτευτική κριτική» της, η συνολική εικόνα, οι θέσεις, το πρόγραμμα, οι εναλλακτικές προτάσεις που προβάλλονται από τη δράση της! Αν, μάλιστα, συνεκτιμήσει κανείς και τις δεδομένες διαφορές απόψεων, ως προς την τακτική της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εκφράζονται από μια σειρά πρώτης γραμμής στελεχών (με τις επίσημες κάθε τόσο θέσεις τους, από τα υπονοούμενα που αφήνουν στις συνεντεύξεις τους και από τις πληροφορίες που… τα ίδια διοχετεύουν στα MME), θα ήταν μάλλον παράλογο να συσχετίσει κανείς τα «όνειρα» και τις επιθυμίες της κυβέρνησης, με αυτές των διακεκριμένων στελεχών του Κινήματος. Αν τα τελευταία (για τους όποιους λόγους και σκοπιμότητες…) θεωρούν τον κ. Παπανδρέου «λίγο», το αντίπαλο κυβερνών κόμμα λογικά έχει κάθε λόγο να τον… στηρίξει!

Υπ’ αυτήν την άποψη, μάλλον διέπραξε… γκάφα ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, που μιλώντας στη Βουλή και θέλοντας να αντικρούσει (μια δουλειά όχι και τόσο δύσκολη, αν κρίνει κανείς από το βάρος των επιχειρημάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης…) την κριτική που άσκησε στο νομοσχέδιο περί συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την απέδωσε στην «κρίση ηγεσίας που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ», μια παρατήρηση που (πέραν του γεγονότος ότι τα εσωκομματικά θέματα του αντίπαλου κόμματος δεν αποτελούν αντικείμενο σχολιασμού από τον οποιοδήποτε υπουργό…) έδωσε την ευκαιρία στο επίσημο Κίνημα να «αντεπιτεθεί».

Ο κ. Αλογοσκούφης ηγείται του κρισιμότερου τομέα της κυβερνητικής προσπάθειας, έχει να αντιμετωπίσει (και αντιμετωπίζει με επιτυχία) ένα σωρό προβλήματα, έχει ξεκινήσει – και έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του- μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων και διαρθρωτικών αλλαγών προκειμένου να λύσει σωρευμένα από το παρελθόν προβλήματα. Δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να φθείρεται και να αναλώνεται σε πολιτικάντικες «κόντρες» και συγκρούσεις.

Τις τελευταίες μέρες, επιδεικνύει μια νευρικότητα που τον οδηγεί σε ατυχείς κινήσεις, άνευ πραγματικής αιτίας. Εκτός από τις παρατηρήσεις του για το τι επικρατεί στο ηγετικό επίπεδο του ΠΑΣΟΚ, πολύ πρόσφατα απέδωσε τις διαρροές για σκέψεις και σχέδια της κυβέρνησης για μεγάλη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (διαρροές, επιτέλους, που δεν έβλαψαν την κυβέρνηση, αφού αυτή μετά την αναταραχή που προκλήθηκε στους ενδιαφερομένους, διευκρίνισε και ξεκαθάρισε πως σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να γίνουν διαμιάς αναπροσαρμογές – σοκ της τάξεως του 250% και η αναγκαία εκλογίκευση της αγοράς θα γίνει με «ήπια προσαρμογή» και σε βάθος τριετίας, κλιμακωτά…) σε πρωτοβουλία «υπαλλήλων που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ!»

Είμαστε βέβαιοι πως η σημερινή κυβέρνηση δεν… κρατάει «φακέλους» με τις κομματικές προτιμήσεις των υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης – αλλά εν πάση περιπτώσει αν οι υποψίες του υπουργού Οικονομίας ήταν απολύτως στοιχειοθετημένες και με δεδομένο ότι η διαρροή σχεδίων ή υπό σκέψη και επεξεργασία προτάσεων της διοίκησης είναι πειθαρχικώς κολάσιμο αδίκημα, τότε θα έπρεπε την ίδια στιγμή να ανακοινωθούν και τα ονόματα των υπαλλήλων που έκαναν τη διαρροή και να παραπεμφθούν στα πειθαρχικά συμβούλια. Δεν «κολλάει», με τη λογική, από τη μια ο αρμόδιος υπουργός να λέει δημόσια πως τη διαρροή την έκαναν «υπάλληλοι που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ» και από την άλλη να ανακοινώνει τη διεξαγωγή ΕΔΕ (Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης) για να… βρεθούν οι δράστες…

Ο αναίτιος εκνευρισμός του υπουργού Οικονομίας «τρίτωσε» χθες και μάλιστα εντός του Κοινοβουλίου, όταν απαντώντας στην κριτική που άσκησε στο προαναφερθέν νομοσχέδιο ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εμφανίσθηκε χθες στη Βουλή κι ενώ η ομιλία του κ. Παπανδρέου προσφερόταν για στοιχειοθετημένη και τεκμηριωμένη αντίκρουση, ο κ. Αλογοσκούφης επέλεξε να ξεκινήσει τη δική του ομιλία με την παρατήρηση πως «είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέστρεψε έπειτα από τις μακρές διακοπές του…»!

Αποτελεί πάγια κοινοβουλευτική και πολιτική τακτική, αντιπαραθέσεις σε προσωπικό επίπεδο αναφορικά με τους αρχηγούς κομμάτων (πόσω μάλλον προκειμένου για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης…) και τις πρακτικές τους, να γίνονται μόνο από τον πρωθυπουργό – αν και αμφιβάλλουμε αν θα επιχειρούσε μια τέτοια «κριτική» ο κ. Καραμανλής, ακόμη και στην πλέον σφοδρή και σκληρή «κόντρα» του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και σε μια συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών…

Δεν αντιλαμβανόμεθα για ποιο λόγο ο υπουργός Οικονομίας προτίμησε να υποδυθεί μέσα στη Βουλή τον ρόλο… σχολιογράφου εφημερίδας ή «παραθυράτου» σχολιαστή της τηλεόρασης, αποπροσανατολίζοντας τη συζήτηση από τα θέματα ουσίας στα «πολιτικάντικα» και παραπολιτικά, προσφέροντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στην αξιωματική αντιπολίτευση να αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη διεξαγόμενη συζήτηση! Ηρεμία και ψυχραιμία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή