Λυματολάσπης άγος

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφόρητη δυσοσμία πνίγει τους κατοίκους των Ανω Λιοσίων εδώ και ημέρες, ενώ υποφέρουν και οι γειτονικοί δήμοι. O δήμαρχος της πόλης αποδίδει την αποπνικτική κατάσταση στην απόθεση λυματολάσπης στη χωματερή του πολυπαθούς δήμου. Χθες, υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, οι καταστηματάρχες της περιοχής προγραμματίζουν κινητοποιήσεις, ενώ τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να κλείσουν και τα σχολεία των Ανω Λιοσίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπνικτική ατμόσφαιρα που έχει προκληθεί.

Ακόμη χειρότερα, πόρισμα των αρμοδίων υπηρεσιών της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής, το οποίο διαβιβάστηκε ήδη στον εισαγγελέα, επισημαίνει τον κίνδυνο εκτεταμένης κατάρρευσης των τοιχωμάτων του αναχώματος, που έχει δημιουργηθεί για την απόθεση της λυματολάσπης. «Ερρεαν απόβλητα σχηματίζοντας μικρό καταρράκτη(!)», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, αποτυπώνοντας μια κατάσταση βαθύτατα προσβλητική για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον πρωτεύουσας ευρωπαϊκής χώρας.

Ουδείς αμφισβητεί ότι η άθλια σημερινή κατάσταση αποτελεί απόρροια του απαράδεκτου χειρισμού του θέματος από τις κυβερνήσεις του κ. Σημίτη. Εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια έπρεπε να είχε αρχίσει η κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας της λυματολάσπης στην Ψυττάλεια, το οποίο θα είχε λύσει οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα. H εξυπηρέτηση, όμως, των συμφερόντων εμπλεκομένων στη μεταφορά της λυματολάσπης παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων και ατόμων από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπονόμευσε συστηματικά την πραγματοποίηση αυτού του απαραίτητου έργου, με αποτέλεσμα τα σημερινά χάλια.

Από εκεί και πέρα, όμως, είναι προφανές ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως ακριβώς υποσχόταν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, όταν ασκούσε αφόρητη πίεση στον δήμο και τους κατοίκους των Ανω Λιοσίων να δεχθούν να φορτωθούν ακόμη μια φορά αυτοί και μόνο, χάριν του καλού του κοινωνικού συνόλου των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων της πρωτεύουσας, την προσωρινή εναπόθεση και της λυματολάσπης στη χωματερή.

Τότε τους διαβεβαίωνε ότι η πρόσθετη επιβάρυνση δεν συνεπαγόταν κινδύνους για την υγεία τους ή περαιτέρω υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσής τους. Δεν γνωρίζουμε τι δεν είχε υπολογισθεί σωστά ή τι υλοποιείται με λανθασμένο τρόπο – ούτε καν αν οι συνέπειες είχαν σκόπιμα υποβαθμιστεί, υπό το κράτος της αδήριτης ανάγκης εναπόθεσης κάπου της λυματολάσπης.

Η ουσία είναι ότι οι άνθρωποι πνίγονται στη δυσοσμία. Αποτελεί καθήκον και προσωπικής αξιοπιστίας του υπουργού να δώσει λύση στο πρόβλημά τους τάχιστα, αντί να επιτρέπει σε μανδαρίνους του κρατικού μηχανισμού να ισχυρίζονται ότι… δεν υφίσταται ζήτημα! Αυτό το άγος πρέπει να εκλείψει, επιτέλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή