Παραλειπόμενα και ανθρώπινα της επίσκεψης Πούτιν στο Αγιον Ορος!

Παραλειπόμενα και ανθρώπινα της επίσκεψης Πούτιν στο Αγιον Ορος!

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρώτος Ρώσος πρόεδρος που επισκέφθηκε τη μοναστική πολιτεία του Αθω στη χιλιόχρονη ιστορία της, φυσικό είναι να συζητείται ακόμη το πέρασμά του, ιδίως μεταξύ των μοναχών και των επισήμων που τον γνώρισαν από κοντά! Την Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2005, τον συνάντησε στη Χαλκιδική, στο «Πόρτο Καρράς», ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και τα όσα συζήτησαν, σε κλίμα εγκάρδιο, απασχόλησαν τις πρώτες σελίδες του Τύπου. Στις μέσα σελίδες και στα ραδιόφωνα, το πλούσιο ελληνικό φαγοπότι που τίμησαν με όρεξη οι δύο πολιτικοί είχε και αυτό την αναφορά του!

Λεπτός και καλογυμνασμένος ο Ρώσος πρόεδρος κ. Πούτιν, όταν το σκάφος που τον μετέφερε το μεσημέρι της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου άγγιξε την ακτή στη Δάφνη, δεν περίμενε να βγάλουν τη σκάλα, αλλά πήδηξε έξω και έσφιξε το χέρι του διοικητού του Αγίου Ορους κ. Γιώργου Δαλακούρα, ο οποίος τον καλωσόρισε «εκ μέρους του ελληνικού κράτους».

Η προσφώνηση αυτή και οι άλλες, στην επίσημη υποδοχή στο Πρωτάτο, στις Καρυές, έγινε στα ελληνικά από τον διοικητή και στα ρωσικά από τον Πούτιν, με τη βοήθεια μεταφραστή, που ήταν πάντα δίπλα τους. Αλλά μεταξύ τους, στις πορείες, από το τζιπ ώς τις αυλόθυρες των μονών, και στις συζητήσεις τους εκεί, ο κ. Πούτιν και ο κ. Δαλακούρας μιλούσαν μεταξύ τους αγγλικά, που ο Βλαντιμίρ τα μιλάει καλά, και τα γερμανικά ακόμη καλύτερα. Μόνον όταν επισκέφθηκε το ρωσικό, τη Μονή Αγίου Παντελεήμονος με Ουκρανό ηγούμενο, 90 ετών, και Ρώσους μοναχούς, τα ρωσικά έδωσαν και πήραν – τι είπαν, εκείνοι και ο μεταφραστής γνωρίζουν! Υπήρχε πολλή χαρά και εγκαρδιότητα, όπως όταν συναντιούνται συμπατριώτες σε άλλη χώρα. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως όλοι οι μοναχοί, σε όλες τις μονές, είναι Ελληνες υπήκοοι, για να γίνει κανείς μοναχός, παίρνει απαραίτητα την ελληνική υπηκοότητα. Οσο για το θρήσκευμα, όλοι είναι ορθόδοξοι!

Από τον αγαπητό διοικητή κ. Γιώργο Δαλακούρα, εφοπλιστή και πρώην βουλευτή και ευρωβουλευτή, με πολιτιστική δραστηριότητα, και τακτικό στις συναυλίες του Μεγάρου μαζί με τη σύζυγό του Ελένη, μητέρα των τεσσάρων παιδιών τους, Δημήτρη, Κατερίνας, Βασίλη και Μιχάλη, μάθαμε ότι ο Ρώσος ηγέτης έδειξε ένα απλό, ανθρώπινο πρόσωπο και ότι είναι βαθιά θρησκευόμενος. Οταν, όπως γίνεται στις επίσημες επισκέψεις, ο διοικητής τού έδωσε, δώρο, εικόνισμα αντίγραφο τέχνης της μεγάλης εικόνας της Παναγίας, που εικονίζεται ολόσωμη, ορθή στο αυθεντικό εικόνισμα της Μονής Παντοκράτορος, ο Ρώσος πρόεδρος πήρε ευλαβικά την εικόνα στα χέρια του, έσκυψε και τη φίλησε, όπως οι καλοί ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Και ο λόγος που περιέλαβε στην ημερήσια αυτή επίσκεψή του τη Μονή Ιβήρων είναι γιατί, στην Ερυθρά Πλατεία της Μόσχας, υπάρχει προσκύνημα με την εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας, που το πρωτότυπο είναι στη γεωργιανής ρίζας Μονή Ιβήρων, με 900 χρόνια λειτουργία και τη μεγαλύτερη στον κόσμο συλλογή γεωργιανών εγγράφων.

Ο ηγούμενος πατήρ Βασίλειος, ο σοφός αυτός γέροντας, προσφώνησε θερμά τον κ. Πούτιν. Με την οικειότητα που δίνει η πολύωρη συναναστροφή, ο διοικητής κ. Δαλακούρας είπε στον Ρώσο πρόεδρο όταν, έξι η ώρα πια το απόγευμα, κάθησαν να γευματίσουν στην υπέροχη Τράπεζα του Αγίου Παντελεήμονος: «Σας κουράσαμε, σας σκονίσαμε (χωματόδρομοι ενώνουν τις μονές και πολλές φορές πήρε το τιμόνι του τζιπ ο Βλαντιμίρ Πούτιν), τώρα θα σας νηστέψουμε κιόλας!». Παρασκευή, ημέρα αυστηρής νηστείας, ρεβύθια, λαχανικά, ελιές, σταφύλια στο καλογερίστικο τραπέζι αλλά και κόκκινο κρασί Τσάνταλη από τους αμπελώνες του ρωσικού μοναστηριού στις κούπες!

Λεπτομέρειες που αξίζει να σημειωθούν: σε κάθε δοξολογία μνημονευόταν πρώτα το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και μετά του Ρώσου Πατριάρχη κ. Αλεξίου. Οι άνδρες της ευάριθμης συνοδείας ασφαλείας του προέδρου Πούτιν φορούσαν όλοι πολιτικά, εκτός από δύο ένστολους αξιωματικούς που τον ακολουθούσαν παντού, κατά βήμα, κρατώντας από ένα μεταλλικό βαλιτσάκι, τύπου «σάμσοναϊτ», με άγνωστο περιεχόμενο, ίσως για απ’ ευθείας επικοινωνία του προέδρου.

Πάντως για την επίσκεψη αυτή, που κράτησε μερικές ώρες, ζητήθηκαν από τη ρωσική πλευρά, και δόθηκαν, 32 γραμμές – συχνότητες! Τις φωτογραφίες τράβηξε ο Μιχάλης Δαλακούρας, μηχανολόγος, 30 ετών και ο Τήλεφος τις ζήτησε για να δουν οι αναγνώστες μας τον τόσο σημαντικό Ρώσο επισκέπτη του Αθω σε ανθρώπινες στιγμές, και όχι μόνο επίσημες!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή