Εμπόριο κινητών

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα ένα τυπικό ειδησάριο της νέα εποχής, ακόμα ένα ηλεκτρονικό ατόπημα: Ανθρωπός τις, καλός γνώστης της τεχνολογίας, επισκευαστής κινητών τηλεφώνων, αποσπούσε βίντεο και φωτογραφίες με ερωτικές περιπτύξεις από την ηλεκτρονική μνήμη των συσκευών και πούλαγε τα «ευρήματά» του σε φιλοθεάμονες κινητούχους. H πελατεία του, λέει η είδηση, «πολυάριθμη». Θέμα πρώτον, λοιπόν, η κατάλυση της αρχής της εμπιστοσύνης από έναν επαγγελματία, η κλοπή και η εμπορία ατομικών δεδομένων. Τίποτε πρωτότυπο ώς εδώ· ό,τι θεωρούμε ατομικό μας δεδομένο, ιερό και απαραβίαστο, διακινείται από πολλούς και με πολλούς τρόπους. Ας θυμηθούμε το μαρτύριο όλων ημών των ψηφοφόρων κατά την προεκλογική περίοδο: Πόσες φορές δεν μας τηλεφώνησαν, το καταμεσήμερο ή και νυχτιάτικα άγνωστες φωνές (γυναικείες οι περισσότερες), για να μας καλέσουν (με το ονοματεπώνυμό μας) στη συγκέντρωση του τάδε ή του δείνα υποψηφίου; Και πόσες φορές δεν λάβαμε από ποικίλες άγνωστές μας εταιρείες διάφορα προϊόντα προς δοκιμήν; Ποιος εμπορεύεται όλα τούτα τα μυστικά μας, τον αριθμό του τηλεφώνου, τη διεύθυνσή μας, τις κομματικές μας προτιμήσεις ή αντιπάθειες; Και ποιος στ’ αλήθεια μπορεί να μας προστατεύσει;

Θέμα δεύτερον, η οφθαλμοπορνία, σε δύο μορφές εδώ: από τη μια ο ερωτικός «πρωταγωνιστής» που αποθηκεύει τη βιντεοσκοπημένη δράση του, από την άλλη όσοι αγοράζουν εικόνες ξένου έρωτα. Οτι το σπορ αυτό είναι ιδιαιτέρως ανεπτυγμένο, το ξέρουν καλύτερα από τους ψυχολόγους τα κανάλια, οι βιντεάδες και οι περιοδικατζήδες. Αν λοιπόν ανασύρεις τα γνωστά κλισέ των ειδημόνων περί στερήσεως, πείνας και άλλων τινών, ίσως βάλεις σε κάποιο σχήμα τη συμπεριφορά της πελατείας, η οποία ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για «πρωτογενές υλικό» κι όχι για το σκηνοθετημένο και παιγμένο.

Τα σχήματα αυτά όμως δυσκολεύονται να χωρέσουν την απόφαση των ίδιων των ερωτικών «δραστών» όχι απλώς να καταγράψουν τις συνευρέσεις τους αλλά και να τις αποθηκεύσουν στο κινητό τους. Για ποιο λόγο; Οχι τόσο για να τις ξαναδούν όσο για να τις δείξουν σε φίλους και οικείους και να καμαρώσουν ή, αν κάποια στιγμή χωρίσουν, να διοχετεύσουν στο Διαδίκτυο τον βιντεοσκοπημένο έρωτα και να εκθέσουν ή και να εκβιάσουν τον μέχρι πρότινος ερωτικό τους σύντροφο. Καθώς φαίνεται, δεν πρόκειται για αυθόρμητη ερωτική συνεύρεση αλλά για σκηνοθετημένο ναρκισσιστικό παίγνιο διά του οποίου οι πιο όμορφες στιγμές μας καταντούν κίβδηλο ομοίωμα του εαυτού τους. Ιδού, λοιπόν, ένας ακόμα τρόπος με τον οποίο «το κινητό μάς απελευθερώνει». Δουλώνοντάς μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή