Φοροδιαφυγή και ακρίβεια

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαία την ακρίβεια, το ΠΑΣΟΚ και απόψε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρός του σαλπίζουν για τη μάχη κατά της ανάλγητης, όπως την αποκαλούν, κυβερνήσεως, ελπίζοντας ότι θα συγκεντρώσουν γύρω τους τα φοβισμένα για το μέλλον της οικονομίας νοικοκυριά. O υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας και ο υφυπουργός κ. Γ. Παπαθανασίου ανέλαβαν να οργανώσουν την άμυνα της κυβέρνησης και με πολυσέλιδες ανακοινώσεις και βαρετούς πίνακες της Στατιστικής Υπηρεσίας ανταπαντούν ότι ο πληθωρισμός επί των ημερών της Ν.Δ. είναι χαμηλότερος εκείνου που καταγραφόταν στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και ότι αν δεν σημειωνόταν η εκρηκτική αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ο μέσος πληθωρισμός στη χώρα μας θα βρισκόταν στο 2,1%, δηλαδή, στα επίπεδα ακριβώς του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Δεν πρόκειται, φυσικά, να αμφισβητήσω τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ούτε τον δείκτη του πληθωρισμού που ανακοινώνεται κάθε μήνα. Αλλωστε, ο δείκτης αυτός συντάσσεται με ηλεγμένη μεθοδολογία, επικυρωμένη από την E.E., και είναι ο ίδιος που υπήρχε και όλα τα προηγούμενα χρόνια, με όλες τις κυβερνήσεις, ώστε θα ήταν, λοιπόν, κακοπιστία ο ισχυρισμός ότι εξωραΐζεται για κομματικούς λόγους. Ομως, από την άλλη πλευρά ποιος σοβαρός πολιτικός, ποιος αντικειμενικός δημοσιογράφος μπορεί να κλείσει τα αυτιά του στη βοή, αλλά και στην οργή ενίοτε, των καταναλωτών, που επιστρέφοντας από τα σούπερ μάρκετ, τις λαϊκές αγορές, αλλά και από τις τράπεζες, τους γιατρούς κ.λπ. διαμαρτύρονται έντονα για την ακρίβεια; Και ποιος κυβερνητικός παράγοντας επιτρέπεται να αγνοεί ότι σε μια χώρα όπου τα μεροκάματα είναι τα μισά ή το 70% των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, βασικά είδη διατροφής είναι ακριβότερα στην Αθήνα σε σχέση με το Παρίσι και το Βερολίνο, με πρώτο το γάλα;

Αρα, λοιπόν, κ. Σιούφα για να μη μας φέρνετε στον νου την περίφημη ρήση του αείμνηστου Γεωργίου Παπανδρέου ότι: «Στην Ελλάδα ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι», αφήστε τον πληθωρισμό που είναι ένα στατιστικό μέγεθος και ασχοληθείτε με την ακρίβεια, που έχει ανθρώπινη παρουσία. Και η ακρίβεια καταπολεμείται όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού ασχοληθεί σοβαρά με ορισμένες τρανταχτές περιπτώσεις κερδοσκοπίας, κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης από ορισμένες επιχειρήσεις, απηνή δίωξη των ολιγοπωλίων ή καρτέλ που λυμαίνονται την αγορά κ.λπ. H κυβέρνηση θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού αν ο κ. Γ. Αλογοσκούφης ανακοινώσει τα ονόματα και τις βαριές ποινές που επέβαλε σε μεγαλοεπιχειρηματίες φοροφυγάδες και εάν ο κ. Δημ. Σιούφας στείλει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τους φακέλους ορισμένων μεγαλοβιομηχάνων, από τους γαλατάδες μέχρι τους λαδάδες, από τους φαρμακοβιομήχανους μέχρι τους μεγαλογιατρούς που όλοι με αφανείς συμφωνίες διανομής της αγοράς ληστεύουν τους καταναλωτές. Μετά το πρόστιμα στα σούπερ μάρκετ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έπεσε σε λήθαργο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή