Ανατόλια – Αναμνήσεις και νέα σχέδια από τους αποφοίτους «εν Αθήναις»

Ανατόλια – Αναμνήσεις και νέα σχέδια από τους αποφοίτους «εν Αθήναις»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηλιόλουστη η Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, γιόρταζε λες κι αυτή μαζί με τους αποφοίτους του Anatolia, όταν το Κτήμα Νάσιουτζικ στα Μεσόγεια Αττικής – Σπάτα άνοιξε τις πύλες του για να τους δεχθεί, ώρα 12 μεσημέρι, στη συγκέντρωση που οργάνωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του «Συλλόγου Αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια εν Αθήναις», κ. Γιώργος Νάσιουτζικ, οικοδεσπότης και χορηγός. Στο πλευρό του είχε τον πρόεδρο του Anatolia κ. Richard Jackson και μαζί υποδέχθηκαν τους 500 καλεσμένους στο Κτήμα για ένα barbecue Lunch, σερβιρισμένο όμως σε λευκά λινά τραπεζομάντιλα και κρύσταλλα, όπου μαζί με τις αναμνήσεις των σχολικών χρόνων, οι απόφοιτοι απόλαυσαν και τα σχέδια για μια νέα κοινή προσπάθεια για το καλό του αγαπημένου τους Κολλεγίου. H προσπάθεια έχει σκοπό να βοηθήσει με υποτροφίες τους μαθητές, να στηρίξει τους αποφοίτους νεώτερης γενιάς στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, να κρατήσει κοντά, και συναδελφικά, τους παλαιότερους κι όλοι μαζί, σαν μια οικογένεια, να ενισχύσουν το Anatolia της Θεσσαλονίκης, ηθικά και υλικά στις νέες του εγκαταστάσεις και τόσα άλλα! Ενα σαξόφωνο βοήθησε στη δημιουργία χαλαρού κλίματος από την αρχή, καθώς έπαιζε ωραίες μελωδίες στους καταπράσινους κήπους του Κτήματος, ενώ στην είσοδο ένα πιάνο με ουρά υποδεχόταν τους καλεσμένους με μουσική όλων των εποχών, μια και οι καλεσμένοι ήταν απόφοιτοι όλων των ετών, από το 1936!

Στο Μουσείο Ορθόδοξης Χριστιανικής Τέχνης μέσα στο Κτήμα ηχούσε υποβλητική βυζαντινή μουσική που ταίριαζε με τις βυζαντινές εικόνες, τα δισκοπότηρα, τα χρυσά κεντητά φελόνια, τους ξυλόγλυπτους σταυρούς, τα ιερά σκεύη, τα θυμιατήρια και τα εικονογραφημένα χειρόγραφα των Ευαγγελίων. Ακόμη, οι καλεσμένοι ξεναγήθηκαν στους εσωτερικούς χώρους, στα σαλόνια όπου οι συλλογές Τσανάκ Καλέ από τη Μικρά Ασία, τα κιλίμια, οι ζωγραφιστές και σκαλιστές κασέλες, κομμάτια σπάνια και εντυπωσιακά που ο οικοδεσπότης διάλεξε με αγάπη και σεβασμό στα ταξίδια της ζωής του.

Το barbeque lunch ήταν διανθισμένο με εκλεκτές λιχουδιές, ενώ για τα παιδιά και τη νεολαία γενικά, ψητό καλαμπόκι, λουκουμάδες, παγωτό χωνάκι έδωσαν και πήραν, στις βόλτες στο πράσινο χαλί της χλόης. Τέλος, χάρις στη συνεργασία και προσφορά του Τάσου Τσιλιγιάννη ’83 η γιορτή με γιγαντο-οθόνες συνδέθηκε με τους φίλους και απόφοιτους της Θεσσαλονίκης, που αντάλλαξαν ευχές για τη συνεργασία. Μερικές φωτογραφίες από τη γιορτή των αποφοίτων «εν Αθήναις» δίνουν το φιλικό κλίμα της όλης εκδήλωσης που τίμησε παρελθόν, παρόν και τη συνέχεια στο μέλλον…

Υ.Γ. Από τον απόφοιτο ’52 του Anatolia κ. Καραμπέτ Καλφαγιάν το βιβλίο της Ιστορίας του Κολλεγίου σε Τουρκία – Θεσσαλονίκη

Ο Τήλεφος έχει φίλους αναγνώστες πολλούς στη Θεσσαλονίκη και αυτοί χάρηκαν που διάβασαν την προσπάθεια που γίνεται από τον Σύλλογο Αποφοίτων του Anatolia «εν Αθήναις» για κοινή συνεργασία όλων των αποφοίτων. Ενας από αυτούς, ο συγγραφέας κ. Καραμπέτ Καλφαγιάν, που η σύζυγός του Αναΐς και οι γιοι τους Αρσέν και Ρουμπέν έχουν αξιόλογες γκαλερί στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, έστειλε στη στήλη το βιβλίο με τα Απομνημονεύματα του πρώην προέδρου του Κολλεγίου Carl Compton, του οποίου την ελληνική μετάφραση ανέλαβε ο αρμενικός Πολιτιστικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης και τη χρηματοδότηση για την έκδοση η Γκαλερί Καλφαγιάν. O κ. Καραμπέτ Καλφαγιάν, σημαίνων μέλος της αρμενικής Κοινότητος Θεσσαλονίκης είναι απόφοιτος του ’52 από το αγαπημένο Anatolia, που εδώ το βλέπουμε στο εξώφυλλο του βιβλίου, στη Μερζεφούντα της Τουρκίας. Υπότιτλος: «Ξημερώνει. 45 χρόνια με το Κολλέγιο Anatolia», μετάφραση Τάσος Δαρβέρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή