O κόσμος της Σοφίας Θανοπούλου – Μαρουλίνας στο Μουσείο Μπενάκη – Εκθεση κοσμημάτων και βιβλίου

O κόσμος της Σοφίας Θανοπούλου – Μαρουλίνας στο Μουσείο Μπενάκη – Εκθεση κοσμημάτων και βιβλίου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκείνο που θέλω να δείξουμε», είπε ο Αγγελος Δεληβοριάς στην κόρη της Μαρουλίνας, την Μαρλένα Γεωργιάδη, «είναι η Σοφία Θανοπούλου στην εποχή της και με τους ανθρώπους που γνώρισε. Και όχι μόνο μια απλή έκθεση κοσμημάτων». Ακριβώς αυτό θα είχε στο νου της η Σοφία Θανοπούλου, όταν το καλοκαίρι του 1989 λίγους μήνες πριν αρρωστήσει από ένα σοβαρό εγκεφαλικό, άρχισε να υπαγορεύει σε κασέτες τα απομνημονεύματά της, αρχίζοντας από τα παιδικά της χρόνια στο Ροστόβ της Ρωσίας, μετά στον Πειραιά, στην Αίγινα και στη Μύκονο, με το θρυλικό πια «Μαγαζάκι της Μαρουλίνας».

Εμενε από τις απομαγνητοφωνημένες σελίδες ένα κενό είκοσι πέντε χρόνων, αλλά υπήρχαν τα ημερολόγιά της, οι συνεντεύξεις της στα περιοδικά. Και η προσωπική ματιά της αγαπημένης κόρης της, της Μαρλένας, που έβλεπε, άκουγε και, προπαντός, ένιωθε όλα όσα δημιουργούσε η μητέρα της. «Μια γυναίκα που είχε βαθιά ριζωμένα μέσα της την ελληνικότητά της, το μέτρο και το κάλλος στην πλατύτερη έννοια, από το πιο μεγάλο ώς το μικρότερο πράγμα που άγγιζε το χέρι ή το βλέμμα της. Το κάλλος της ζωής και του αγώνα για τη ζωή, το κάλλος της συμπεριφοράς», όπως γράφει η Μαρλένα Γεωργιάδη στην εισαγωγή του βιβλίου της, που συνοδεύει την έκθεση κοσμημάτων στο Μουσείο Μπενάκη. Απόψε, Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, είναι τα εγκαίνια της έκθεσης «Μαρουλίνα» για την πρωτοπόρο του ελληνικού κοσμήματος Σοφία Θανοπούλου (1908-1997). Θα είμαστε όλοι εκεί να σταθούμε δίπλα στην άξια κόρη της, που διοχετεύει την ίδια έφεση για δημιουργία στο θέατρο, στις μεταφράσεις θεατρικών έργων, στις χορηγίες και στο ταλέντο να είναι το σπίτι της μια γωνιά Παραδείσου, για τους δικούς της και για τους φίλους.

Η Μαρλένα μέσα από το βιβλίο που έγραψε για τη μητέρα της, μας γνωρίζει και την εποχή της, τους σημαντικούς ανθρώπους που τη σφράγισαν με το κέφι τους, το γούστο και την καλαισθησία που διέκρινε τη Σοφία και τον κόσμο της Μαρουλίνας. Μια ανέκδοτη φωτογραφία της μητέρας της έβγαλε από την κορνίζα του σαλονιού της και την έδωσε για την Πινακοθήκη του «Σημειωματαρίου» της «Καθημερινής», της εφημερίδας που είχε γράψει πρώτη για τη Μύκονο, τη Σοφία-Μαρουλίνα, τα γούρια, τα φυλαχτά, τα κομπολόγια, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό της την πρωτοπόρο του ελληνικού κοσμήματός της. Δεν θα τη βρείτε στο βιβλίο, όπου υπάρχουν ωραίες φωτογραφίες για τη Μαρουλίνα και το μαγαζάκι της. Είναι η Σοφία Θανοπούλου στο γραφείο της, στο σπίτι της της οδού Σόλωνος με τα περίφημα γούρια της, που την αντιπροσωπεύουν. Εφτιαχνε ένα κάθε χρόνο και στόλιζε μ’ αυτά τον τοίχο του σπιτιού της, όπως έκαναν οι πελάτισσές της στο μαγαζάκι που έχει το όνομα της μητέρας της Μαρουλίνας Καμπάνη, Μυκονιάτισσας από τον κλάδο των Μαυρογένηδων, που έβγαλαν για τον Αγώνα μια Μαντώ Μαυρογένους. Μαρουλίνα λένε τώρα την εγγονή της, κόρη της Μαρλένας Γεωργιάδη, που έκανε δύο γιους, και που με την έκθεση αυτή και το βιβλίο δείχνει όλη της την αγάπη στη μητέρα της, ευχαριστώντας και το Μουσείο Μπενάκη που την τιμά απόψε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή