Τι γραφει ο ξενος Τυπος

5' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

HERALD ΤRΙΒUΝΕ

Ενδιαφέρον δημοψήφισμα

Οι σχέσεις της Ελβετίας με τους γείτονές της στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να κριθούν αυτό το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια δημοψηφίσματος με αντικείμενο το άνοιγμα ή μη των θυρών της χώρας στους Ανατολικοευρωπαίους εργάτες. Αν και οι Ελβετοί ψηφοφόροι παρεμπόδισαν κινήσεις προς την κατεύθυνση της πλήρους ένταξής τους στην E.E. πριν από δέκα χρόνια, έκτοτε η μικρή χώρα των Αλπεων έχει υπογράψει σειρά διμερών συμφωνιών με τις Βρυξέλλες.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αναφορικά με το άνοιγμα των αγορών δείχνουν ότι το 50% των ψηφοφόρων βλέπει θετικά το θέμα. Αλλά το «όχι» φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος, αγγίζοντας τις τελευταίες ημέρες το 38%, ενώ ένα υψηλό ποσοστό των Ελβετών παραμένει αναποφάσιστο. Οπως στη Γαλλία και στην Ολλανδία όπου οι ψηφοφόροι απέρριψαν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, πολλοί Ελβετοί φοβούνται ότι ο ανταγωνισμός που προκύπτει πλέον από τα φτηνά εργατικά χέρια των Ανατολικοευρωπαίων θα οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας.

ΤΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ

Φαινόμενο του θερμοκηπίου

Οι πανίσχυροι τυφώνες που πλήττουν τώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χειροπιαστή απόδειξη του φαινομένου του θερμοκηπίου, δήλωσε πρόσφατα ένας Βρετανός επιστήμονας. H αυξανόμενη βία των τυφώνων, όπως η «Κατρίνα» που ουσιαστικά γονάτισε τη Νέα Ορλεάνη, αλλά και η «Ρίτα» που φτάνει στο Τέξας, είναι αποτέλεσμα των κλιματολογικών αλλαγών. Οι τυφώνες γίνονται ολοένα και πιο έντονοι, όπως ακριβώς προβλέπουν οι σχεδιασμοί στα κομπιούτερ, εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων. Οι απόψεις αυτές ανήκουν στον σερ Τζον Λότον, πρόεδρο της Επιτροπής για τη μόλυνση του περιβάλλοντος στη Βρετανία, ο οποίος προσθέτει ότι οι νεοσυντηρητικοί στις ΗΠΑ αρνούνται να δουν αυτή την πραγματικότητα.

ΤΗΕ GUΑRDΙΑΝ

Το τίμημα

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι διερωτώνται τι έχει πάθει ο καιρός, αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον προσπαθούν να μη διαρρεύσει το μικρό τους βρώμικο μυστικό. Οτι, δηλαδή, οι τυφώνες «Κατρίνα» και «Ρίτα» είναι το ντροπιαστικό τίμημα για την αύξηση των εκλύσεων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

ΕL PAIS

H παραίτηση του υπουργού

Η πολιτική αστάθεια φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στην Ιταλία με αφορμή την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της χώρας Ντομένικο Σινισκάλκο. H κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ταλαντευόταν εδώ και πολύ καιρό, σίγουρα όμως η παραίτηση του υπουργού, ο οποίος εμφανίστηκε ενοχλημένος από την υπόθεση της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τον Σίβιο Μπερλουσκόνι και είναι αμφίβολο αν θα αποτραπεί η διάλυση του Κοινοβουλίου πριν από τη λήξη της θητείας του, τον προσεχή Μάιο.

DΙΕΡRΕSSΕ

Τα σοβαρά λάθη της ευρωπαϊκής τρόικας

Η Ευρώπη γελοιοποιήθηκε στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αφού καθυστέρησε υπερβολικά να υλοποιήσει τις απειλές της περί παραπομπής της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Το κοινό αίτημα της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας βασίζεται σε πληγωμένους εγωισμούς και όχι σε προσεκτική εξέταση των πραγμάτων. Ηταν μεγάλο λάθος για την ευρωπαϊκή τρόικα να αφήσει το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου οικειοθελώς και χωρίς κάποια δεσμευτική απόφαση. Και οι δύο από τις τρεις χώρες (Βρετανία, Γαλλία) θα μπορούσαν να είχαν εγείρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας όποτε ήθελαν, εφόσον είναι μόνιμα μέλη. Υπό αυτές τις συνθήκες, το Ιράν έχει κερδίσει χρόνο, ο οποίος θα του δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσει την τεχνολογία που χρειάζεται για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων.

ΤΗΕ NEW YORK ΤΙΜΕS

Ας μην παρεμβαίνει

Η δήλωση της κυβέρνησης Σαρόν ότι θα δημιουργηθεί μέγα πρόβλημα σε περίπτωση που η παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς συμμετάσχει υπό τη σημερινή της ιδιότητα στις παλαιστινιακές εκλογές του Ιανουαρίου, είναι κακό νέο τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Αμερικανούς. Και είναι κακό νέο στο κεφάλαιο της καταπολέμησης του ισλαμιστικού εξτρεμισμού. O Σαρόν είπε ότι το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει δρόμους και να χρησιμοποιήσει τα φυλάκια προκειμένου να μην προχωρήσει η εκλογική διαδικασία. «Δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν εκλογές χωρίς τη βοήθειά μας», είπε ο Αριέλ Σαρόν και έχει δίκιο. H Χαμάς, στο καταστατικό της οποίας εξακολουθεί να υπάρχει η παράγραφος για την ανάγκη καταστροφής του Ισραήλ, ενδέχεται να διεκδικεί το 40% των ψήφων. Κι αυτό είναι κάτι που το Ισραήλ φοβάται πολύ, δεδομένου ότι θα οδηγήσει την όλη ειρηνευτική διαδικασία δέκα χρόνια πίσω.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς έχει υπογράψει συμφωνία ειρήνης με τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ και κάνει τα πάντα προκειμένου να τις αποσπάσει από το επίπεδο της βίας στο οποίο έχουν εισέλθει και αντ’ αυτού να περάσουν στην πολιτική σκηνή. Δεν είναι, άραγε, αυτός ο καλύτερος τρόπος για να κερδηθεί ο αγώνας κατά των εξτρεμιστών – ισλαμικός ή οποιοσδήποτε άλλος. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο Ιρλανδικός Ρεπουμπλικανικός Στρατός είναι τρομοκρατική οργάνωση, ήδη όμως βρίσκεται εντός της πολιτικής διαδικασίας της Βορείου Ιρλανδίας.

Ο Αριέλ Σαρόν, πατέρας της ιδέας των εποικισμών και του μεγάλου Ισραήλ, βρήκε το κουράγιο να εγκαταλείψει τη Γάζα. Αν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι δώσουν μια ευκαιρία στην ειρήνη θα δείξουν ότι μπορούν να συμβιβαστούν και να αφήσουν πίσω τους τον όποιο εξτρεμισμό. Ισως γι’ αυτό και το Ισραήλ δεν θα πρέπει να παρέμβει στην παλαιστινιακή εκλογική διαδικασία. Ας κινηθούν οι Παλαιστίνιοι όπως εκείνοι νομίζουν.

ΤURΚΙSΗΡRΕSS.CΟΜ

Η οικονομική πρόοδος της Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Πολ Γούλφοβιτς επεσήμανε ότι η πραγματική πρόοδος της Τουρκίας έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά και για όλη την ευρύτερη περιοχή. Σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Γούλφοβιτς δήλωσε ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο ειδικότερα μετά την οικονομική κρίση του 2001. O κ. Γούλφοβιτς σημείωσε ότι η Τουρκία καλείται στο άμεσο και απώτερο μέλλον να περάσει πολλές εξετάσεις. Πέραν τούτου, όμως, η Αγκυρα έχει επιτύχει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί πριν από τέσσερα χρόνια. H πρόοδος της Τουρκίας είναι καλό σημάδι για τη Μέση Ανατολή και το σύνολο της περιοχής. O κ. Γούλφοβιτς κατέληξε λέγοντας ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Τουρκία.

ΤΗΕ DAILY STAR

O ρόλος της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Ενώ η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κύπρο εγείρει πράγματι ανησυχίες, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να επιτρέψουν το όλο θέμα να καθυστερήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Για τους Τούρκους δεν υπάρχει θέμα αν θα αναγνωρίσουν την Κύπρο, αλλά πότε θα την αναγνωρίσουν. Με το να εντάξουν την Τουρκία στην E.E. οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν ένα σοβαρό ατού της τουρκικής διπλωματίας που σχετίζεται με τον επηρεασμό του μουσουλμανικού κόσμου. O Ταγίπ Ερντογάν λέγεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθηση μιας ιστορικής συνάντησης. Αυτής ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ και του Πακιστανού ομολόγου του Κουρσίντ Κασούρι, στην Κωνσταντινούπολη. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν συχνά πυκνά συναντήσεις με τους Ισραηλινούς γείτονές τους για το θέμα του Ιράκ και τη δυνατότητα σταθεροποίησης του καθεστώτος. H Τουρκία, η οποία έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, έχει ενθαρρύνει άλλες χώρες στην περιοχή να την ακολουθήσουν. Τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν μόνον ένα μικρό δείγμα του ρόλου της Τουρκίας στο μουσουλμανικό κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή