Τι γραφει ο ξενος Τυπος

5' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE NEW YORK ΤΙΜΕS

Ποιος βιάζεται και γιατί;

«Γι’ αυτά τα εγκλήματα», έγραφε η Χάνα Αρεντ κατά τη διάρκεια της δικής της Νυρεμβέργης, «καμιά ποινή δεν είναι αρκετά αυστηρή. Σίγουρα είναι σημαντικό να κρεμαστεί ο Γκέρινγκ, αλλά είναι εντελώς ανεπαρκές». H τιμωρία του Σαντάμ Χουσεΐν θα είναι εξίσου ανεπαρκής, ακόμη κι αν εκτελεστεί σύντομα. H πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ αρχίζει στις 19 Οκτωβρίου με την προσαγωγή του Σαντάμ Χουσεΐν. O Χουσεΐν κατηγορείται για τη σφαγή το 1982 τουλάχιστον 143 ανδρών και παιδιών στο χωριό Ντουτζάιλ. O εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ιράκ δήλωσε ότι από τη στιγμή που το δικαστήριο θα κρίνει ένοχο τον Σαντάμ για την υπόθεση του Ντουτζάιλ, η σχεδόν βέβαιη ποινή του θανάτου θα εκτελεστεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Αλλά αν ο Σαντάμ εκτελεστεί για τη σφαγή του Ντουτζάιλ, δεν θα κληθεί να λογοδοτήσει για τις μεγάλες ακρότητες, για τις οποίες εγκαλείται από τον Ιούλιο του 2004. Για τις δολοφονίες πολιτικών του αντιπάλων, για την καταστολή της εξέγερσης των σιιτών στο νότιο Ιράκ το 1991, την εισβολή στο Κουβέιτ το 1988, περιλαμβανομένων και των μαρτυρίων σε βάρος των Κούρδων στην πόλη Χαλάμπγια… H υπόθεση του Ντουτζάιλ είναι μια καλή αρχή, όχι όμως ένα καλό φινάλε.

LΕ ΜΟΝDΕ

Γαλλία και σύστημα υγείας

Η επί ίσοις όροις παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στη Γαλλία μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε μύθευμα. Οι θέσεις των ασκούμενων παθολόγων για το 2005 μειώθηκαν κατά 971, εκ των οποίων οι 600 βρίσκονταν στις βόρειες επαρχίες της χώρας. Λαμβάνοντας κανείς υπόψη την αναμενόμενη αύξηση του πληθυσμού, φτάνει στο συμπέρασμα ότι η αναλογία ιατρικού προσωπικού και πληθυσμού πρόκειται να μειωθεί από 335 γιατρούς για 100.000 κατοίκους το 2002 σε 283 το 2025. Μια μείωση της τάξης του 25%. Οι ήδη έντονες τοπικιστικές ανισότητες αναμένεται να επιδεινωθούν. Υπολογίζεται ότι η αναλογία γιατρών και πληθυσμού στην Προβηγκία, στις Αλπεις και στην Κυανή Ακτή είναι περίπου 421 παθολόγοι για 100.000 κατοίκους και 258 για την Πικαρδία. Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αναμένεται να σημειωθεί κρίση στη δημογραφική προοπτική στον ιατρικό τομέα. Από το 2008 έως το 2015 το ετήσιο ποσοστό των γιατρών που θα βγαίνουν στη σύνταξη θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο των πρωτοδιοριζόμενων γιατρών. Ετσι το 2014 υπολογίζεται ότι στους 8.000 συνταξιοδοτούμενους γιατρούς θα αντιστοιχούν μόλις 5.500 νέοι.

DΙΕ WΕLΤ

Ζητείται συναίνεση

Ως οικονομικός εταίρος η Πολωνία παραμένει ελκυστική για την Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν παίζει κανένα ρόλο ποια κυβέρνηση καθορίζει την πολιτική της. Για τους μετακομμουνιστές το NATO και η E.E. ήταν ένα ασφαλές λιμάνι, η νέα συντηρητική κυβέρνηση πιθανόν να συμπεριφερθεί πιο πατριωτικά και να θελήσει να παίξει το χαρτί της ανεξάρτητης πολιτικής και των ίσων αποστάσεων. Ομως τα πολωνικά συμφέροντα θα τους αναγκάσουν αργά ή γρήγορα να λειτουργήσουν συναινετικά.

DΙΕ ΡRΕSSΕ

Δεν εμπιστεύονται τις ηγεσίες τους

Η δυσπιστία προς το κράτος έχει κάνει ένα μεγάλο κομμάτι του πολωνικού λαού να δημιουργεί αόρατα εμπόδια εναντίον των ηγεσιών τους και να κρατούν αποστάσεις από την πολιτική τάξη. Αλλιώς πώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι μόνον οι δύο από τους πέντε Πολωνούς ψηφοφόρους προσήλθαν τελικά στις κάλπες της Κυριακής για να ανατρέψουν την κυβέρνηση των πρώην κομμουνιστών και να φέρουν στην εξουσία έναν κεντροδεξιό συνασπισμό. Από την άλλη, όμως, ελάχιστα πράγματα μπορούν να ειπωθούν, δεδομένου ότι παρά τη μόνιμη κατάσταση κινητικότητας υπάρχει αξιοσημείωτη συνέχεια στην οικονομική και στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

SUDDΕUΤSCΗΕ ΖΕΙΤUΝG

Πιο αποτελεσματικός

Ενας μεγάλος συνασπισμός μεταξύ χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών μπορεί να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικός απ’ ό,τι πιστεύουν πολλοί. Εν τέλει εδώ και πέντε χρόνια υπάρχει στην πράξη μια συμμαχία τόσο στην ομοσπονδιακή Βουλή, όσο και στη Βουλή των κρατιδίων. Ανεξάρτητα με το ποιος θα γίνει καγκελάριος, μπορεί ένας μεγάλος συνασπισμός να στηριχθεί στην πλειοψηφία και κυρίως να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

ΑRΑΒ ΝΕWS

Βορειοκορεατικά σενάρια

Αν πραγματικά επιθυμεί κάποιος να καταλάβει γιατί όλοι ανησύχησαν τόσο πολύ για τη Βόρεια Κορέα, πρέπει να φανταστείτε το σενάριο της Αποκάλυψης. O Κιμ Γιονγκ ξυπνάει πρωί πρωί, επειδή είναι η Ημέρα, αλλά του παίρνει χρόνια για να ετοιμαστεί. O κουρέας του χρειάζεται μισή ώρα κάθε πρωί για να κάνει τα μαλλιά του να στέκονται όρθια όπως τον βλέπουμε στις φωτογραφίες, στη συνέχεια πρέπει να του σφίξει κάποιος τον κορσέ που του μαζεύει το στομάχι και τελικά πρέπει να αποφασίσει ποιο τζάκετ, τύπου Μάο, θα φορέσει σήμερα. Αλλά ξαφνικά φοράει τα φαρδιά του παπούτσια και κατρακυλάει τις σκάλες προκειμένου να συναντήσει τους συγκεντρωμένους και ασθμαίνοντες στρατηγούς. «Είναι τα πυρηνικά μας έτοιμα να εκτοξευτούν;» ρωτάει τον στρατηγό Νο 1. «Ναι, αγαπητέ μας ηγέτη, όλα έτοιμα. O ένας πύραυλος θα πλήξει τη Σεούλ και ο άλλος μια αμερικανική βάση στην Ιαπωνία», απαντάει ο στρατηγός. Και μαζεύοντας όλο του το κουράγιο, προσθέτει «μα, είστε σίγουροι ότι αυτό είναι καλή ιδέα; Οι Αμερικανοί γνωρίζουν από πού θα έλθουν οι πύραυλοι και τα αντίποινα θα είναι τρομερά. Ως το μεσημέρι, η χώρα μας θα έχει καταστραφεί και θα είμαστε όλοι νεκροί». Ενας και μόνον πυροβολισμός ακούγεται και ο στρατηγός πέφτει στο πάτωμα νεκρός. «Αυτό για τους δειλούς και τους αδύναμους» φωνάζει ο Κιμ Γιονγκ και συνεχίζει με πιο συντηρητικούς τόνους. «Πρέπει να καταστρέψουμε τη φωλιά των καπιταλιστών ιμπεριαλιστών. Είναι η μοίρα μας και θα ζήσουμε με τον Μαρξ για πάντα. Εκτοξεύστε τους πυραύλους». «Μάλιστα, αμέσως», απαντάει ο στρατηγός Νο 2.

THE BUSINESS ΤΙΜΕS

Μεγαλώνοντας την πίτα

Ισως υπάρχει μια απάντηση σε ορισμένα τουλάχιστον από τα ερωτήματα που αφορούν τις γιγαντιαίες οικονομικές απαιτήσεις της Αμερικής. Στη δεκαετία του ’70 και του ’80 μιλούσαν για πλεόνασμα πετροδολαρίων. Τα πετρέλαια του OPEC υπολογίζεται ότι καλύπτουν το 36% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει ότι βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων του IMF, σύμφωνα με τις οποίες η τιμή του βαρελιού για το 2006 θα κυμανθεί στα 60 δολάρια, ο OPEC εισπράττει περισσότερα από 50 δισ. δολάρια τον μήνα ή 600 δισ. τον χρόνο. Ετσι, οι G8 θα μπορούσαν για παράδειγμα να εγγυηθούν από κοινού με τις χώρες του οργανισμού το χρέος του Ιράκ (με αντάλλαγμα το ιρακινό πετρέλαιο) και να χρηματοδοτήσουν την προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας. Σκεφθείτε το λίγο: Οι αραβικές πετρελαϊκές χώρες θα βοηθούσαν μια δική τους χώρα να παράξει περισσότερο πετρέλαιο, να ανακυκλώσουν το αυξανόμενο πλεόνασμα και παράλληλα να προωθήσουν την ειρηνευτική διαδικασία. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρεθούν να έχουν έναν πονοκέφαλο λιγότερο.

ΤΗΕ WALL STREET JOURNAL

Big Brother στο Πεκίνο

Η κινεζική αστυνομία του κυβερνοχώρου εξέδωσε νέους κανονισμούς την περασμένη Κυριακή, περιορίζοντας τη μετάδοση μέσω του Ιντερνετ. Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι θα επιτραπεί μόνον η πληροφορία που θα είναι προς όφελος της βελτίωσης της ποιότητας του έθνους, προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου. Οι εταιρείες που θα αρνηθούν να συμμορφωθούν θα κλείσουν. Αναμένεται να φανεί κατά πόσον ο Μπιγκ Μπράδερ (το βιβλίο του Οργουελ δεν απαγορεύεται στην Κίνα) είναι συνώνυμος με την εξουσία στο Ιντερνετ. Με εκατό εκατομμύρια Κινέζους εντός του Διαδικτύου, η Κίνα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό σε διαδικτυακούς χρήστες μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκείνο που ενδιαφέρει την κινεζική ηγεσία είναι να μη διαχέονται μέσω του Ιντερνετ πληροφορίες για τα δημοκρατικά κινήματα στην πρώην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αντικυβερνητική εκστρατεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή