O επίσημος εορτασμός για τα 60 χρόνια της UNESCO με προσωπικότητες από όλο τον κόσμο

O επίσημος εορτασμός για τα 60 χρόνια της UNESCO με προσωπικότητες από όλο τον κόσμο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νοέμβριος του 1945, πριν από 60 χρόνια, 37 χώρες από όλο τον κόσμο έστειλαν τους εκπροσώπους τους σε συγκέντρωση στο Λονδίνο, όπου πάρθηκε η απόφαση να δημιουργήσουν ένα διεθνή οργανισμό, την UNESCO, με σκοπό να προωθήσουν την ειρήνη μέσα από την παιδεία, την επιστήμη και τον πολιτισμό. Μόλις είχαν όλοι βγει από τη μετατραυματική εποχή, με το τέλος του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα σύνορα παραμέριζαν και η ανθρωπότητα καταλάβαινε τη σημασία που έχουν οι αξίες αυτές για τη στερέωση της πολύτιμης ειρήνης.

Επόμενο ήταν να εορταστεί η επέτειος των 60 χρόνων από την ίδρυσή της με μεγάλη επισημότητα και με συμμετοχή προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο στην έδρα της UNESCO, στο Παρίσι, στις 17 Νοεμβρίου 2005.

Παρόντες, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί, ο πρόεδρος της Βουλής της Σενεγάλης Pape Diop, ο πρώην γενικός γραμματέας του OHE Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 191 πλέον χωρών μελών της UNESCO, αντιπροσωπεία των πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO – η κ. Mehriban Aliyeva, πρώτη κυρία του Αζερμπαϊτζάν, η κ. Μαριάννα B. Βαρδινογιάννη, η κ. Ute Henriette Ohovem, η πρωταγωνίστρια Κλαούντια Καρντινάλε, η Καλλιτέχνις για την Ειρήνη Μαρίζα Μπερενσόν, η πρέσβης της Ιορδανίας στη Γαλλία Dina Kawar, η οποία εκπροσώπησε τον βασιλέα Abdullah που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Αμμάν, ενώ για τα θύματα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη διάρκεια της εκδήλωσης.

Η ειρήνη πάντα θέλει περιφρούρηση και η UNESCO που συνεχίζει την πορεία της, μετά το ορόσημο των 60 χρόνων, ανήγγειλε τις νέες πρωτοβουλίες που να δίνουν απαντήσεις στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο γενικός διευθυντής της UNESCO κ. Koichiro Matsuura, συχνός επισκέπτης της Ελλάδος, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο, οι πρώην γενικοί διευθυντές Φεντερίκο Μαγιόρ και Αμαντού – Μαχάαρ Μπάου και ο Γάλλος ακαδημαϊκός Κλοντ Λεβί – Στράους.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου διοργανώθηκε το διεθνές συμπόσιο «60 χρόνια ιστορίας της UNESCO» με τη συμμετοχή καταξιωμένων ιστορικών, ανθρωπολόγων και φιλοσόφων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το κοντσέρτο «Μότσαρτ και όχι μόνο…» με έργα παραδοσιακής, κλασικής και σύγχρονης μουσικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή