H περίπτωση Αϊβατζίδη

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θυμάστε τον Δημήτρη Αϊβατζίδη; Είναι εκείνος ο χρήστης ναρκωτικών ουσιών που πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, διασπώντας όλους τους κλοιούς της αστυνομίας έφτασε πυροβολώντας ώς την πόρτα της πρωθυπουργικής κατοικίας (πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης)! Την ίδια σχεδόν στιγμή τα θορυβώδη και ψευδολόγα κανάλια άρχισαν να κραυγάζουν ότι ξευτιλίσθηκε η αστυνομία και η πρωθυπουργική φρουρά και ότι… κινδύνευσε η ζωή του πρωθυπουργού.

Δεν ήταν αυτό. Ούτε η αστυνομία ξευτιλίσθηκε ούτε ο πρωθυπουργός κινδύνευσε. H αστυνομία συμπεριφέρθηκε όπως έπρεπε να συμπεριφερθεί, με ψυχραιμία και ευθύνη. Από την πρώτη στιγμή κατάλαβε ότι επρόκειτο για άνθρωπο με διαταραγμένο ψυχισμό από κάποια αιτία, από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών ή από σύνδρομο στέρησης. Αλλωστε, έκανε ό,τι έκανε διαμαρτυρόμενος γιατί του διέκοψαν το πρόγραμμα μεθαδόνης. H αστυνομία, λοιπόν, τον παρακολουθούσε στενά, με αλλεπάλληλους κλοιούς και τον συνέλαβε τη στιγμή που δεν κινδύνευε η ζωή κανενός. Θα μπορούσε (για να αποφύγει τον δήθεν εξευτελισμό!) να τον πυροβολήσει, να τον τραυματίσει ή να τον σκοτώσει. Δεν το έκανε και μπράβο της!

Από τότε ο Δημήτρης Αϊβατζίδης βρίσκεται στη φυλακή καταδικασμένος σε 7 χρόνια, από τα οποία έχει εκτίσει περίπου τα 4. Δεν ξέρω αν καταδικάσθηκε για εκείνη την απελπισμένη διαμαρτυρία ή για άλλο αδίκημα. Ο,τι και να συμβαίνει, αμφιβάλλω αν υπάρχει άλλη περίπτωση κρατουμένου που να έχει εκτίσει πάνω από το μισό της ποινής του και να μην έχει αποφυλακιστεί. Φαίνεται ότι κάποιοι πίστεψαν ή έκαναν ότι πιστεύουν ότι ξεφτιλίστηκε η αστυνομία(!) και τώρα εκδικούνται… για να προστατεύσουν το κύρος της! Τα έχει δυστυχώς αυτά η αστυνομία.

Κάθε τόσο φτάνουν στην «Καθημερινή» (πιστεύω και στις άλλες εφημερίδες) εκκλήσεις φίλων του, πότε με την ευκαιρία και την αφορμή μιας πολυήμερης απεργίας πείνας του Αϊβατζίδη και πότε γιατί είναι άρρωστος και έχει ανάγκη νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης. Το αίτημά του είναι απλό και θα έλεγα και δημοκρατικό: να εφαρμοσθούν και στην περίπτωσή του οι ευεργετικές διατάξεις της νομοθεσίας μας, που υπό ορισμένους όρους και συνθήκες προβλέπουν την αποφυλάκιση του κρατουμένου. (Απ’ ό,τι πληροφορούμαι, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Παπαληγούρας, πιστεύει ότι αυτές οι ευεργετικές διατάξεις, που θα μπορούσαν να διευρυνθούν και να συμπληρωθούν, είναι το βασικό και κύριο σωφρονιστικό μέσο που διαθέτει η πολιτεία και λειτουργεί υπέρ αυτής, αλλά και υπέρ του κρατουμένου.)

Οι φίλοι του μου γράφουν ότι ο Δημήτρης Αϊβατζίδης, μόνος του και σε πολύ σκληρό περιβάλλον, έκανε μεγάλο αγώνα και κατόρθωσε να αποτοξινωθεί. Επειδή αυτό είναι πολύ δύσκολο και σπάνιο θα άξιζε τον κόπο να του δοθεί η ευκαιρία μιας ελεύθερης ζωής για να ξανασυναντήσει, έστω αργά και με τόσα τραύματα, τα νιάτα του, πριν από τα ναρκωτικά. Μην αισθάνεστε αποτροπιασμό όταν ακούτε ναρκωτικά, είναι πια βαθιά μέσα στη ζωή μας, κτυπούν όλες τις πόρτες και αυτό που συμβαίνει στους άλλους μπορεί να συμβεί και σε μας.

Ο Δημήτρης Αϊβατζίδης είναι άρρωστος και υπέβαλε αίτηση αποφυλάκισης για να φροντίσει την υγεία του. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον βοηθήσουμε. Αξίζει τον κόπο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή