Πιστοποιητικό εθνικών φρονημάτων;

Πιστοποιητικό εθνικών φρονημάτων;

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H απόφαση του κ. Γ. A. Παπανδρέου να επιλέξει ως υποψήφια για την υπερνομαρχία Ξάνθης – Καβάλας – Δράμας τη δικηγόρο Γκιουλ Καραχασάν δεν αιφνιδίασε μόνο την ίδια αλλά και τον κομματικό μηχανισμό, τα στελέχη του οποίου πάντως θα έπρεπε ήδη να γνωρίζουν πως η πανηγυρικώς εξαγγελθείσα «συμμετοχική δημοκρατία» ήταν εξαρχής προορισμένη για τον φασματικό χώρο του Διαδικτύου κι όχι για το πραγματικό πεδίο της πολιτικής. Ξάφνιασε επίσης μεγάλο τμήμα του κοινωνικού συνόλου, πιθανόν το ίδιο, το «νότιο», που επί δεκαετίες δεν γνώριζε ή δεν θεωρούσε σοβαρό το γεγονός ότι μια ανυπέρβατη μπάρα χώριζε έως το 1997 Ελληνες από Ελληνες, τους «καθαρούς» από τους «ύποπτους». Ξάφνιασε τέλος όσους ταγούς, θρησκευτικούς ή πολιτικούς, έχουν συνηθίσει να φέρονται σαν αποκλειστικοί φορείς της αυθεντικής ελληνικότητας και σαν κάτοχοι του γνώμονα εκείνου με τον οποίο επιδίδονται στη γνωστή «ελληνομετρία» για να προσδιορίσουν ποιος είναι γνήσιος και ποιος υστερεί.

Ακούσαμε, λοιπόν, τον κ. Καλαντζή, υπουργό Μακεδονίας και Θράκης, να απαιτεί πιστοποιητικό εθνικών φρονημάτων από την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ (η οποία εν τούτοις γεννήθηκε στην Ελλλάδα, από Ελληνες γονείς, σπούδασε στην Ελλάδα, πολιτεύεται στην Ελλάδα κ.τ.λ.). Ακούσαμε τον κ. Παπαθεμελή, πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, νυν ανεξάρτητο βουλευτή διά της νεοδημοκρατικής επικουρίας και μόνιμο φύλακα του έθνους, να κοινοποιεί την υποψία ότι η υποψήφια υπερνομάρχης καθοδηγείται από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής. Και ακούσαμε τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο να δηλώνει στα κανάλια πρώτα κι ύστερα στο κυριακάτικο κήρυγμά του (τρομάζει η ευκολία με την οποία οι ποιμένες μεταχειρίζονται την κάμερα σαν άμβωνα και τον άμβωνα σαν κάμερα) ότι «δεν του πέφτει λόγος», «μολαταύτα ανησυχεί» κ.τ.λ. Θεωρητικώς, κατά τας Γραφάς του, ο χριστιανισμός είναι οικουμενική θρησκεία που δεν ενδιαφέρεται για έθνη και φυλές, αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμα πιστευτό από τους ίδιους τους κήρυκες των ευαγγελίων.

Οσοι έσπευσαν να αμφισβητήσουν την ελληνικότητα της κ. Καραχασάν ή να δηλώσουν ανησυχούντες (δεν έλειψαν φυσικά ο κ. Π. Ψωμιάδης και ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, που άλλωστε έχει κομματικοποιήσει το κοινό σύμβολο του σταυρού), εθνικώς αναστατωμένοι όπως ήταν, λησμόνησαν ότι η υποψήφια υπερνομάρχης είναι Πομάκα (το χωριό της οποίας, η Γλαύκη, ήταν σχεδόν δίπλα στην μπάρα). Ανήκει δηλαδή σε μια μειονότητα μέσα στη μειονότητα, η οποία, σύμφωνα τουλάχιστον με αρκετά εθνικώς ορθά εγχειρίδια, έλκει την καταγωγή της από τους αρχαίους Θράκες. Απαιτούν λοιπόν από Ελληνίδα πιστοποιητικό ελληνικότητας. Και ξαναϋψώνουν την μπάρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή