Τα καλά νέα για την οικονομία

Τα καλά νέα για την οικονομία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τους οδυρμούς της αντιπολίτευσης για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τα στοιχεία δείχνουν κάποια σημάδια που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Η ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνει ότι η οικονομία κινείται με ρυθμούς προ των Ολυμπιακών Αγώνων. Ετσι το πρώτο τρίμηνο του 2006 η αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος θα φτάσει το 4%, διαψεύδοντας όλους εκείνους που σπερμολογούσαν περί μεταολυμπιακής ύφεσης.

Αυτό είναι ένα στοιχείο που δεν πρέπει να προσπεράσουμε αβασάνιστα. Κατ’ αρχήν, παραδοσιακά στην ελληνική οικονομία, το πρώτο και το τελευταίο τρίμηνο είναι τα χειρότερα κάθε έτους. Λείπουν από την εθνική παραγωγή οι τουριστικές υπηρεσίες και η οικοδομική δραστηριότητα. Αρα μπορούμε να περιμένουμε καλύτερες επιδόσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Δεύτερον για την ανάπτυξη αυτή, ο δημόσιος τομέας έχει μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν συμβολή. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια οι δημόσιες επενδύσεις μειώθηκαν, για να καλυφθούν τα μεγάλα ελλείμματα που άφησε πίσω του το ΠΑΣΟΚ, και τα δημόσια έργα δεν προχωρούν με τους ρυθμούς που πρέπει ώστε να γίνουν η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι εκείνος που διατηρεί τον δυναμισμό στην οικονομία. Η πολιτική της ήπιας προσαρμογής έχει την ψήφο εμπιστοσύνης του. Αυτό είναι εμφανές και από τον ρυθμό αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων που φέτος είναι 5%, έναντι της μείωσης 1% που εμφανίσθηκε το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Τα παραπάνω, βέβαια, δεν πρέπει να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι το στοίχημα της οικονομίας κερδήθηκε. Τα καλά στοιχεία πρέπει να αποτελέσουν έναυσμα για συνέχιση και επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών. Η οικονομία απαιτεί συνεχή προσπάθεια και διαρκή προσαρμογή στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης που αντιμετωπίζει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή