Τι γραφει ο ξενος Τυπος

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE WALL STREET JΟURΝΑL

Αλλάζει η Ολλανδία;

Για αιώνες, η Ολλανδία ήταν γνωστή ως το ασφαλές καταφύγιο για τους διαφωνούντες. Σήμερα είναι ο Ολλανδός αντιφρονών που χρειάζεται σωτηρία. Ο πολιτικός Πιμ Φορτάιν, ο οποίος πρώτος προκάλεσε το ολλανδικό κατεστημένο με αφορμή την απειλή του εξτρεμιστικού ισλαμισμού, δολοφονήθηκε το 2002. Το 2004, ο σκηνοθέτης Τεό Βαν Γκογκ δολοφονήθηκε από εξτρεμιστή ισλαμιστή. Ο τελευταίος επικριτής του εξτρεμιστικού Ισλάμ που καλείται να σιωπήσει η σομαλικής καταγωγής Ολλανδή βουλευτίνα Σγιάν Χίρσι Αλι. Η κυρία Αλι ανακοίνωσε την απόφασή της ότι εγκαταλείπει την πολιτική και την Ολλανδία και ότι μετακομίζει στην Αμερική. Τα χρόνια που έζησε κάτω από 24ωρη αστυνομική προστασία την οδήγησαν να αποφασίσει ότι δεν είχε τίποτα άλλο να κάνει. Δέχτηκε την πρώτη απειλή θανάτου το 2002, όταν δημοσίως κατήγγειλε την πίστη στον μουσουλμανισμό. Μετά τη δολοφονία του Βαν Γκογκ η κατάσταση χειροτέρεψε. Ακολούθησαν κι άλλα γεγονότα, η κορύφωση των οποίων τοποθετείται μόλις προ ημερών όταν σε τηλεοπτικό κανάλι προβλήθηκε ρεπορτάζ για το γεγονός ότι το 1992 η Αλι εψεύσθη προκειμένου να εισέλθει στην Ολλανδία. Η ίδια δηλώνει ότι ο Τύπος δίνει την εντύπωση ότι η χώρα είναι εναντίον της. «Οχι, αγαπώ την Ολλανδία, χωρίς αυτήν δεν θα γινόμουν αυτό που είμαι σήμερα», δηλώνει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλάζει την απόφασή της να εγκαταλείψει τον παλιό κόσμο προς χάριν του νέου.

ΗΕRΑLD ΤRΙΒUΝΕ

Με αφορμή τις κινεζο-ιαπωνικές σχέσεις

Την περασμένη εβδομάδα, τα διοικητικά στελέχη των επιχειρήσεων στην Ιαπωνία ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Τζουνιχίρο Κοϊζούμι να αποφύγει να επισκεφθεί το Τέμενος Γιασουκούνι, αφιερωμένο στο πνεύμα των στρατιωτών που σκοτώθηκαν πολεμώντας για τον Γιαπωνέζο αυτοκράτορα. Η πρόταση αυτή συμπεριλαμβάνεται σε ευρύτερη δήλωση για τις κινεζο-ιαπωνικές σχέσεις, οι οποίες δεν είναι οι καλύτερες, εξαιτίας της απόφασης του Ιάπωνα πρωθυπουργού να επισκεφθεί το Τέμενος. Οι επιχειρηματίες προτείνουν την ανέγερση καινούργιου μνημείου προς τιμήν των θυμάτων του πολέμου, περιλαμβανομένων και των πολιτών. Χειροκροτούμε την πρόταση. Αλλωστε, οι τεταμένες πολιτικές σχέσεις αποβαίνουν σε βάρος των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Εκείνο όμως που δεν κατανοούμε, είναι η βιαστική απόρριψη της πρότασης από τον Κοϊζούμι, κίνηση η οποία συγκρούεται με την απόφασή του να αναμείξει στη διαμόρφωση της πολιτικής προσωπικότητες από τον χώρο των επιχειρήσεων.

DΙΕ ΤΑGΕSΖΕΙΤUΝG

Φακέλωμα δημοσιογράφων

Το σκάνδαλο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) και της παρακολούθησης δημοσιογράφων αποδεικνύει ότι οι μυστικές υπηρεσίες δεν είναι δυνατόν να υπόκεινται σε έλεγχο. Πίσω από τη μάσκα του κράτους δικαίου η BND εφάρμοζε γνωστές ψυχροπολεμικές μεθόδους για να φακελώνει δημοσιογράφους. Δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά για ένα δομικό πρόβλημα, επομένως οι εντολές της καγκελαρίας για απαγόρευση οποιωνδήποτε τέτοιων παρακολουθήσεων δεν λύνουν το πρόβλημα.

ΒΕRLΙΝΕR ΖΕΙΤUΝG

Αλλος ο κίνδυνος

Το γεγονός ότι η BND χρηματοδοτούσε δημοσιογράφους για να παρακολουθούν συναδέλφους τους είναι απορριπτέα μέθοδος, αλλά δεν συνιστά πραγματικό κίνδυνο. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η πεπατημένη οδός, οι μυστικές υπηρεσίες να προσφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους, εκλεκτούς της λεγόμενης τέταρτης εξουσίας, ώστε όχι μόνο να έρχονται στο φως της δημοσιότητας κάποια γεγονότα, αλλά να δημιουργούνται και συγκεκριμένες εντυπώσεις για την ασφάλεια της χώρας. Κι αυτό όχι μόνο δεν επικρίνεται, αλλά επικροτείται, θεωρείται δε ερευνητική δημοσιογραφία.

ΤΙΜΕ

Ο ρόλος της σοκολάτας

Οι ασθενείς που εγκαταλείπουν το νοσοκομείο, φροντίζουν να προσφέρουν σοκολάτες στο νοσηλευτικό προσωπικό. Για μια γρήγορη επίσκεψη -αφαίρεση μιας κύστης π.χ.- λίγες σοκολάτες Μαρς είναι αρκετές. Για κάτι πιο σοβαρό, κάτι προς τη βελγική σοκολάτα θεωρείται ευγενική χειρονομία. Αλλά όταν σώζεται η ζωή κάποιου -μεταμόσχευση καρδιάς- η σοκολάτα πρέπει να είναι η ακριβότερη και η καλύτερη. Αν κάποιος όμως δουλεύει στην Κορνουάλη καλόν είναι να ξεχάσει τις σοκολάτες. Οι νοσοκόμες του τοπικού νοσοκομείου οφείλουν να καταγράφουν κάθε κουτί, το βάρος του, την αξία του, τις προδιαγραφές του σε αυτό που στο νοσοκομείο αποκαλούν «η λογιστική της σοκολάτας». Ο λόγος αυτής της αξιολόγησης αποσκοπεί στο να βρεθεί πόσο ευχαριστημένος είναι ο ασθενής από τη θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε στο εν λόγω νοσοκομείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή