Ανάγκη άμεσης βοήθειας!

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις πριν από δύο ημέρες, η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ ανακοίνωσε στη Γενεύη πως «εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή δεκάδων χιλιάδων παιδιών του νομαδικού πληθυσμού» στο Κέρας της Αφρικής, εξαιτίας της παρατεινόμενης ξηρασίας. Στην περιοχή αυτή που χαρακτηρίζεται ως «μία από τις πιο αφιλόξενες του πλανήτη», και η οποία περιλαμβάνει κράτη όπως η Αιθιοπία, η Ερυθραία, η Κένυα, η Σομαλία και το Τζιμπουτί, μεταξύ εκείνων που χρήζουν άμεσης βοήθειας είναι και 1.600.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών!

Στις αρχές του μήνα (2 Μαΐου) δημοσιοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη Εκθεση της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, σύμφωνα με την οποία «περισσότερο από ένα τέταρτο όλων των παιδιών κάτω των πέντε ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι λιποβαρή, πολλά σε επικίνδυνο για τη ζωή τους βαθμό»! Σε απόλυτους αριθμούς, το προαναφερθέν ποσοστό «μεταφράζεται» σε περίπου 146 εκατομμύρια…

Σχεδόν 14 Ελλάδες, δηλαδή. Μεταξύ των άλλων που σημειώνονται δε, είναι και ότι «η έλλειψη ουσιωδών βιταμινών και μετάλλων, προκαλούν σοβαρότατα προβλήματα: «H έλλειψη ιωδίου στη δίαιτα νοικοκυριών αφήνει 37 εκατομμύρια νεογέννητα ευάλωτα σε μαθησιακές αναπηρίες κάθε χρόνο», ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «η σιδηροπενία είναι μία κύρια αιτία μητρικών θανάτων».

Λίγο καιρό νωρίτερα, η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ απηύθυνε έκκληση στους δωρητές της για την εξεύρεση 805 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο να βοηθήσει παιδιά και γυναίκες σε 29 ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους: «Το Σουδάν όπου κάθε χρόνο περισσότερα από εκατό χιλιάδες παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν από αιτίες που μπορούν να προληφθούν. Την Ανατολική και Νότια Αφρική που πλήττεται από ξηρασία, την πανδημία του έιτζ και τον εκτεταμένο υποσιτισμό. Την Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη και την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, που περιλαμβάνει αρκετές χώρες, οι οποίες πλήττονται από συρράξεις και φυσικές καταστροφές. Την Νότια Ασία που έχει τον υψηλότερο δείκτη απόλυτης παιδικής φτώχειας. Την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, όπου υπάρχει ανεπάρκεια τροφίμων και ασθένειες εξαιτίας της έλλειψης νερού. Τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπου δεσπόζουν η κατάσταση στο Ιράκ και η βία στα κατεχόμενα της Παλαιστίνης».

Από τον δίχως τέλος «κατάλογο» της απόλυτης οδύνης για τα θύματα των ανισοτήτων σε διεθνές επίπεδο, αλλά και της απόλυτης ντροπής για όλους εμάς τους υπόλοιπους, αφού είναι προφανές ότι δεν κάνουμε όσα θα έπρεπε για να διορθώσουμε την εικόνα του πλανήτη, ας κρατήσουμε προς το παρόν και την επισήμανση της Ετήσιας Εκθεσης της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ για την «Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο, 2006», ότι στις 50 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, το ένα στα έξι παιδιά πεθαίνει πριν από τα πέμπτα γενέθλιά του, και ένα στα δέκα παιδιά πεθαίνει πριν ακόμη γίνει ενός έτους.

Κάποιοι, εδώ στην Ελλάδα, κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν. Σίγουρα, όμως, μπορούμε περισσότεροι, ατομικά ή και συλλογικά, να κάνουμε πολλά ακόμα. Με μια δωρεά, με ένα τετράδιο, μια κάρτα ή ένα δώρο από το κατάστημα της ελληνικής Επιτροπής της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ ή μέσω των συμβεβλημένων τραπεζών.

Ποτέ δεν είναι αργά, έστω κι ένα παιδί να σωθεί. Εστω και ένα δάκρυ κάποιου γονιού, να δώσει τη θέση του στο χαμόγελο της ελπίδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή