Τι γραφει ο ξενος Τυπος

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

FINANCIAL ΤΙΜΕS

Καλή δικαιολογία

Είναι θέμα ημερών. Η πτώχευση της Παλαιστινιακής Αρχής, της οποίας ηγείται η οργάνωση Χαμάς φαίνεται ότι επίκειται μετά το διεθνές μποϋκοτάζ. Από τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε η Χαμάς αναδείχθηκε νικήτρια στις παλαιστινιακές εκλογές, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ενωση άσκησαν ποικιλοτρόπως πιέσεις προς την οργάνωση να αποκτήσει μετριοπαθές προφίλ, αλλιώς θα απομονωθεί διεθνώς και θα αποκοπεί από τους διαύλους χορήγησης οικονομικής βοήθειας. Το θέμα, ωστόσο, είναι πολύ πιο σύνθετο απ’ ό,τι φαίνεται και σίγουρα δεν εξαντλείται στον τομέα της βοήθειας. Τα αραβικά κράτη, οι αραβικές κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν και φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη δυσεπίλυτη σύγκρουση ως δικαιολογία προκειμένου να αποφύγουν τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

ΤΗΕ ΑGΕ

Αναγκαία η αποστολή βοήθειας

Αυτή την εβδομάδα, το Σουδάν επρόκειτο να αρχίσει τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών οργανώσεων προκειμένου να τερματιστεί ο τριετής εμφύλιος στην πολύπαθη επαρχία του Νταρφούρ. Ομως, ακόμη και μετά την υπογραφή της κατάπαυσης πυρός, οι δολοφονίες και οι βιασμοί συνεχίστηκαν. Η δύναμη των 7.000 ανδρών της Αφρικανικής Ενωσης δεν είχε την εντολή ούτε τα μέσα για να σταματήσει τη βία. Ακόμη και τώρα, δύο χρόνια μετά την προειδοποίηση αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εθνικές εκκαθαρίσεις από τις υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση του Νταρφούρ παραστρατιωτικές οργανώσεις, δεν υπάρχει παρέμβαση. Η διεθνής κατακραυγή και οι αλλεπάλληλες δημόσιες διαμαρτυρίες ανθρωπιστικών οργανώσεων οδήγησαν την κυβέρνηση Μπους να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και την αποστολή άμεσης βοήθειας στο Νταρφούρ. Οποιοδήποτε κράτος σέβεται τον εαυτό του και ενδιαφέρεται για τη ζωή θα πρέπει να κάνει το ίδιο.

LΕ ΜΟΝDΕ

Ο κινεζικός βραχνάς

Μέχρι πού θα φτάσει η σύγκρουση των δυτικών κοινωνιών με το καθεστώς του Πεκίνου; Πού θα οδηγήσει άραγε η πολιτική και οικονομική πρόκληση της κινεζικής πραγματικότητας (στο όνομα της διασφάλισης των εμπορικών της συμφερόντων); Στις 3 Μαΐου η εταιρεία ορκωτών λογιστών Ernst & Young δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της σχετικά με τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην περίπτωση της Κίνας, το ύψος των «μη προσοδοφόρων δανείων» ανέρχεται σε 911 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αντιπροσωπεύει το μισό κινεζικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και κυρίως πολύ μεγαλύτερο από τις επίσημες στατιστικές του Πεκίνου.

ΤΗΕ GUΑRDΙΑΝ

Σημαντική η πρόοδος

Δεν θα πίστευαν στα αυτιά τους ο Νικολάε Τσαουσέσκου και ο Τοντόρ Ζίφκοφ. Ηταν όμως πάντα ξεκάθαρο πως οι δύο πρώην κομμουνιστικές χώρες, Ρουμανία και Βουλγαρία, οι οποίες είναι οι πιο φτωχές από την πλειοψηφία των υποψηφίων, θα περιμένουν λίγο παραπάνω. Βεβαίως, πολλά έχουν να γίνουν ακόμη. Η Βουλγαρία, για παράδειγμα, θα πρέπει να ενδιαφερθεί και να πράξει περισσότερα στον τομέα του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και της απάτης. Με δεδομένο το γεγονός ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι ανοικτά, η ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα μπορεί να προκαλέσει τεράστια αλυσιδωτά προβλήματα. Αντίστοιχα βήματα θα πρέπει να κάνει και το Βουκουρέστι. Ωστόσο, είναι εντυπωσιακό που προσέγγισαν ήδη τόσο πολύ την ένταξη.

DΙΑ ΤΑGΕSΖΕΙΤUΝG

Ο,τι κοστίζει λίγο, έχει μικρή αξία

Η Ε.Ε. έκανε δύο βήματα σωστά και δύο λάθος. Σωστές ήταν οι αποφάσεις για την ένταξη της Σλοβενίας και της Λιθουανίας. Λάθος είναι οι αποφάσεις ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Η καθυστέρηση της απόφασης μέχρι τον Οκτώβριο δεν σημαίνει και απόρριψη. Είναι αλήθεια ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη προώθησε και στις δύο αυτές χώρες τη διαδικασία του εκσυγχρονισμού. Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα και οι δύο αυτές χώρες αξίζουν τη συμπάθειά μας και τη στήριξή μας, όχι όμως και την αυτόματη εκπλήρωση των επιθυμιών τους! Η ολοκλήρωση και η διεύρυνση της Ε.Ε. είναι όντως ένα ελκυστικό και επίπονο καθήκον. Ομως μόνο εάν κάποιος λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν του το ευρωπαϊκό δίκαιο κατά της διαφθοράς, υπέρ της ελευθερίας της γνώμης ή το ευρωπαϊκό πλαίσιο υγιεινής π.χ. στα σφαγεία, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν και από την Ε.Ε. Ο,τι κοστίζει λίγο, έχει μικρή αξία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή