Τι γραφει ο ξενος Τυπος

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LE ΜΟΝDΕ

Ενταξιακή προοπτική

Η διεθνής κοινότητα έφθασε στο συμπέρασμα πως δεν μπορεί να υποχρεώσει στη συγκατοίκηση λαούς που δεν το επιθυμούν. Η αυτοδιάθεση είναι μια αξιέπαινη αρχή, η οποία όμως ενέχει και ορισμένους κινδύνους. Οταν εφαρμόζεται κατά γράμμα, ενδέχεται να οδηγήσει στην επιζήτηση της βαλκανοποίησης της περιοχής, η οποία ενδέχεται να διαδοθεί σαν ασθένεια στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου η συγκατοίκηση Βόσνιων, Σέρβων και Κροατών είναι εν πολλοίς τεχνητή, στην ΠΓΔΜ, όπου η ισορροπία μεταξύ Σλάβων και Αλβανών είναι εύθραυστη. Για να αποφύγουμε την μετατροπή των εχθροτήτων σε ανοικτές συγκρούσεις, η Ε.Ε. διαθέτει ένα μέσο πίεσης: την ενταξιακή προοπτική. Παρ’ όλα αυτά, πέρα από το γεγονός ότι αυτά τα εμβρυακά μίνι κράτη δεν πρόκειται να φθάσουν να πληρούν τις προϋποθέσεις πριν από την πάροδο πολλών ετών, οι ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τάσσονται κατά των νέων διευρύνσεων. Ο τετραγωνισμός του κύκλου…

FRΑΝΚFURΤΕR ΑLLGΕΜΕΙΝΕ

Λαϊκή αφύπνιση

Την υποστήριξη όλων των πολιτών στον αγώνα κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού ζήτησε χθες ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το 2005, στο Βερολίνο. «Ουδείς επιτρέπεται να κοιτά αλλού όταν άνθρωποι πέφτουν θύματα βίας ή απειλούνται. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καταπολεμήσει με όλη της την αποφασιστικότητα εναντίον της ξενοφοβίας. Ο Σόιμπλε πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν απαγορευμένες ζώνες, στις οποίες δεν τολμούν να πατήσουν άνθρωποι με μεταναστευτικό παρελθόν. Δεν πρόκειται να ανεχθούν οιαδήποτε μορφή εξτρεμισμού, ξενοφοβίας και αντισημιτισμού, διακήρυξε ο υπουργός Εσωτερικών. «Δεν υπάρχουν ζώνες στη Γερμανία, στην οποία δεν ισχύει το κρατικό μονοπώλιο της βίας και οι αρχές είναι έτοιμες να το αποδείξουν», προειδοποίησε ο Σόιμπλε. «Γι’ αυτό τον λόγο όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς στη χώρα μας. Ουδείς μπορεί να υποβαθμίζει το πρόβλημα, ταυτόχρονα όμως ουδείς μπορεί να αμφισβητεί τον ρόλο της αστυνομίας», κατέληξε.

FΙΝΑΝCΙΑL ΤΙΜΕS

Στον δρόμο για την Ε.Ε.

Η δολοφονία ενός διακεκριμένου Τούρκου δικαστή, την περασμένη εβδομάδα, φαινομενικά από έναν ισλαμιστή, ο οποίος οργίστηκε από την ετυμηγορία του δικαστηρίου σε μια υπόθεση που αφορούσε την παραδοσιακή μαντήλα, ενισχύει την ανησυχία για το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν, με τις ρίζες της στο πολιτικό Ισλάμ και το κοσμικό κατεστημένο των υπερασπιστών της κληρονομιάς του Κεμάλ Ατατούρκ. Αυτός ο διχασμός μεγεθύνεται από την υπεροψία -πραγματική ή υποθετική- της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η ισχυρή στρατιωτική και κεμαλική γραφειοκρατία της χώρας αντιμετώπιζε πάντα με προφανή καχυποψία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο σχηματίστηκε από τα απομεινάρια άλλων πιο ακραιφνώς ισλαμικών κομμάτων και εξελίχθηκε σε ένα μουσουλμανικό δημοκρατικό κίνημα, ανάλογο με τη χριστιανοδημοκρατία. Ενώ και οι δύο πλευρές μετέχουν σ’ αυτή τη χορογραφία για δύο, στην πρώτη ευκαιρία η μία πατά το πόδι της άλλης. Αν και μόνον οι ίδιοι οι Τούρκοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τέτοια στραβοπατήματα, η Ε.Ε. θα μπορούσε να βοηθήσει, εάν απέφευγε να δίνει την εντύπωση ότι δημιουργεί προσκόμματα στην ένταξη της Τουρκίας στους κόλπους της.

ΤΗΕ ΝΑΤΙΟΝ

Ωρα για σαφείς ενέργειες

Ο αλύπητος ξυλοδαρμός δύο βουδιστών δασκάλων στο Ναραθιγουάτ της νότιας Ταϊλάνδης από μουσουλμάνους αυτονομιστές αποτελεί ασυγχώρητο έγκλημα. Ταυτόχρονα, αντικατοπτρίζει μια πραγματικότητα που οι δυνάμεις ασφαλείας αγνοούν. Στο παρελθόν, υπό ανάλογες συνθήκες, ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου δύο στρατιώτες που είχαν αιχμαλωτισθεί από τους εξαγριωμένους ντόπιους. H πολιτική του κατευνασμού που ακολουθείται στον Νότο προφανώς δεν αποδίδει. Θα πρέπει κάποια στιγμή να πάψουμε να βλέπουμε τις ζωές κυβερνητικών αξιωματούχων να χάνονται χωρίς ουσιαστική αντίδραση, χωρίς ωστόσο να αδιαφορήσουμε για το ότι πολλοί από τους ντόπιους παγιδεύονται μεταξύ των αντιμαχομένων, των κρατικών υπηρεσιών ασφάλειας και των μουσουλμάνων αυτονομιστών. H αποτυχία των κρατικών αρχών να ξεχωρίσουν τους αθώους από τους υπαίτιους είναι ένα πρόβλημα. H εξακολούθηση της πολιτικής του κατευνασμού θα ενισχύσει τη δυσπιστία των κατοίκων στις επαρχίες της Γιάλα και Πατανί προς την κεντρική εξουσία και θα αυξήσει την εχθρότητα της ταϊλανδικής κοινωνίας για τους μουσουλμάνους του Νότου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή