Καταλυτικές συγκρίσεις

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τρέχουσα εβδομάδα ήταν άκρως «διαφωτιστική» για τους λόγους της συνεχιζόμενης πολιτικής υπεροχής του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή έναντι του κ. Γ. Παπανδρέου και αντιστοίχως της Ν.Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ, όπως καταγράφεται εξάλλου σε όλες τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κλήθηκαν να «διαχειριστούν» τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, με τις οποίες ανοίγει ο νέος εκλογικός κύκλος, και οι συγκρίσεις είναι καταλυτικές.

Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του ενώπιον του Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ., αλλά και τις επιλογές του αναφορικά με τους υποψηφίους δημάρχους και νομάρχες τους οποίους θα στηρίξει η Ρηγίλλης, απέστειλε τρία σαφή μηνύματα προς το εκλογικό σώμα: Πρώτον, ότι η Ν.Δ. δεν θα διολισθήσει στην πόλωση την οποία εκτιμάται ότι θα επιδιώξει συστηματικά το ΠΑΣΟΚ, δυσχεραίνοντας δι’ αυτού του τρόπου τις προσπάθειες του κ. Γ. Παπανδρέου για συσπείρωση της εκλογικής βάσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεύτερον, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η αναμέτρηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σαφείς ιδιαιτερότητες καθώς κρίνονται περισσότερο τα πρόσωπα και όχι τα κόμματα, περιορίζοντας έτσι τους κινδύνους να μετατραπούν οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές σε «δημοψήφισμα» επί της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Τρίτον, ο κ. Κ. Καραμανλής διατήρησε ανοικτές  τις «γέφυρες» προς τα κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς, ανακοινώνοντας τη στήριξη του στελέχους του ΚΚΕ κ. Χρ. Τέγου για τον Δήμο Καρδίτσας.

Αντιθέτως, ο κ. Γ. Παπανδρέου αναλώθηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες αποκλειστικά στην προσπάθεια πολιτικής διαχείρισης της υποψηφιότητας της κ. Γκιουλ Καραχασάν για την υπερνομαρχία Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης. Ο κ. Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να  μετατρέψει τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα σε πεδίο ιδεολογικής αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ., χωρίς να υπάρχει αντικειμενικά έδαφος για την επίτευξη του στόχου του, καθώς ουδέποτε η κυβερνώσα παράταξη στράφηκε συντεταγμένα εναντίον της κ. Καραχασάν, ενώ οι τοποθετήσεις των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών επί του θέματος υπήρξαν ιδιαίτερα προσεκτικές.

Με άλλους λόγους, ο κ. Κ. Καραμανλής κινήθηκε με σαφή πολιτική και εκλογική στόχευση και με τις επιλογές του απευθύνθηκε στο εκλογικό σώμα, πέραν των ορίων επιρροής της Ν.Δ. Αντιθέτως, ο κ. Γ. Παπανδρέου περιορίστηκε στην «επικοινωνιακή» διαχείριση της αρχικής του επιλογής για την υποψηφιότητα της κ. Καραχασάν, αδυνατώντας να εκπέμψει ένα συνολικό στίγμα για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το ΠΑΣΟΚ την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οσο η ανωτέρω διαφορά σε επίπεδο πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού μεταξύ του κ. Κ. Καραμανλή και του κ. Γ. Παπανδρέου «αναπαράγεται», τόσο η πολιτική ηγεμονία του πρωθυπουργού δεν θα είναι δυνατόν να τεθεί υπό αμφισβήτηση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή