Τέλος στις αυταπάτες

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φονική εμπλοκή στο Αιγαίο, που είχε ως συνέπεια την απώλεια του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, δεν αποτελεί συνήθη περίπτωση διεισδύσεως τουρκικών αεροσκαφών και αναχαιτίσεώς τους από ελληνικά μαχητικά, που είχε μία δραματική κατάληξη. Πολύ περισσότερο δεν ήταν απλώς μία «εκπαιδευτική πτήση στον διεθνή εναέριο χώρο της Μεσογείου», την οποία «παρενόχλησαν» ελληνικά μαχητικά όπως υποστηρίζει η χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Η σύνθεση του τουρκικού σμήνους -ένα αναγνωριστικό RF-4, συνοδευόμενο από δύο μαχητικά F-16- η κατεύθυνση της πορείας του, το γεγονός ότι ο Τούρκος πιλότος ήταν οπλισμένος, δημιουργούν σαφώς την εντύπωση ότι επρόκειτο περί επιχειρησιακής αποστολής για τη λήψη αεροφωτογραφιών των ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κρήτη.

Τα όσα ισχυρίσθηκε το τουρκικό ΓΕΑ με χθεσινή ανακοίνωσή του έχουν ως στόχο να αναιρέσουν την ανωτέρω εντύπωση, προκειμένου να στοιχειοθετήσουν τον ισχυρισμό ότι οι Ελληνες πιλότοι αντέδρασαν κατά τρόπο υπερβολικό και μάλιστα σε διεθνή εναέριο χώρο.

Παρόμοιες επιχειρησιακές αποστολές, ωστόσο, προσπαθούν να εκτελέσουν κατά τακτά διαστήματα οι Τούρκοι και η φονική εμπλοκή απλώς έφερε το όλο θέμα στη δημοσιότητα με τρόπο δραματικό. Είναι σαφές ότι ενέργειες της μορφής αυτής δεν πραγματοποιούνται, επειδή ο διοικητής μιας τουρκικής αεροπορικής βάσεως αυτενεργεί· πρόκειται για αποφάσεις, εκπορευόμενες από την κορυφή της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας και αποτελούν τμήμα μιας κεντρικής ευρύτερης πολιτικής. Από την άποψη αυτή, το θέμα της συγκρούσεως των δύο αεροσκαφών παραμένει ανοιχτό, όχι από την άποψη της στρατιωτικής παραμέτρου του, αλλά πολιτικώς.

Η κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή δεν θέλησε να προκαλέσει ερεθισμό της κοινής γνώμης, προσπάθησε να αποτρέψει την εκδήλωση μείζονος κρίσεως και ο πρωθυπουργός με χθεσινές δηλώσεις του απηύθυνε προς την Αγκυρα κάποιες προειδοποιήσεις.

Δόκιμες και από μιαν άποψη ίσως ορθές ενέργειες στο τακτικό επίπεδο, αλλά επί της ουσίας, το φονικό περιστατικό στο Αιγαίο θα πρέπει να θέσει ένα τέλος στην άγονη προσδοκία ότι η Τουρκία θα αλλάξει συμπεριφορά έναντι της Ελλάδος λόγω του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της· η ανοχή της ελληνικής κυβερνήσεως έναντι της Αγκυρας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως θα πρέπει να επανεξετασθεί και επί τέλους να συνειδητοποιηθεί ότι το τουρκικό σύστημα λειτουργεί με τρόπο συντεταγμένο και είναι άτεγκτο όταν αντιπαρατίθεται με την Ελλάδα. Η Τουρκία είναι ένας δύσκολος γείτων, δεν είναι «φίλη» χώρα, όπως μπορεί να πιστεύουν ορισμένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή