Αραβικοί μύθοι, του 8ου αιώνα, «ασκήσεις ηθικής» κατά Πολύδωρα

Αραβικοί μύθοι, του 8ου αιώνα, «ασκήσεις ηθικής» κατά Πολύδωρα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποτισμένοι με σοφία αιώνων, οι μύθοι του αραβικού κόσμου είναι ένα πέρασμα, για όλους μας, σε έναν κόσμο πνευματικού φωτός. Διόλου περίεργο, που ο Βύρων Πολύδωρας, με τα πολλά πνευματικά ενδιαφέροντα, λέει ότι «οι μύθοι… δεν είναι παραμύθια για να περνάει η ώρα. Είναι ασκήσεις ηθικής»… Πού τα λέει όλα αυτά; Στον πρόλογό του, στην έκδοση «Το βιβλίο του Καλίλα και του Ντίμνα» (μετ. Μαρία Καρρά, εκδ. Λιβάνη), που μεταφέρει στη γλώσσα μας τους ξακουστούς μύθους που έγραψε ο Απτούλα ιμπν αλ – Μουκάφα τον 8ο αιώνα μ.Χ και που για αιώνες ήταν το πιο δημοφιλές ανάγνωσμα του ισλαμικού κόσμου μετά το Κοράνι. Οι μύθοι αυτοί έγιναν σημεία αναφοράς της κλασικής αραβικής παράδοσης και επηρέασαν πολλούς Δυτικούς, ανάμεσά τους και τον Γάλλο Λα Φοντέν!

Και τώρα, τους έχουμε και στα ελληνικά να εντρυφούμε στην αρχαία σοφία τους. «Ολα είναι μια μαγεία στο αραβικό παραμύθι. Ενα γήτεμα ψυχής. Μια ανάταση του νου», λέει ο Βύρων Πολύδωρας, που ήταν από τις κεντρικές παρουσίες στην επίσημη παρουσίαση της έκδοσης στο Κέντρο Τεχνών του American Community School στην Αγία Παρακευή. Εκεί ήταν και οι όμορφες κόρες του, η Κωνσταντίνα και η Μαργαρίτα Πολύδωρα, αλλά και ο άνθρωπος στον οποίο χρωστάμε τη γνωριμία μας με αυτόν τον πνευματικό θησαυρό: ο Σάλε Σάαντε Τζαλάντ, αντιπρόεδρος του κατασκευαστικού ομίλου εταιρειών Consolidated Contractors (CCC) στην Αθήνα, που στον ελεύθερο χρόνο του μελετά την αραβική λογοτεχνία. Ο Σάλε Σάαντε Τζαλάντ αποφάσισε να μεταφέρει τους αραβικούς αυτούς μύθους του 8ου αιώνα στην αγγλική γλώσσα για να τους γνωρίσει η Δύση. Η μετάφρασή του κέρδισε την εκτίμηση του πνευματικού κόσμου στην Αγγλία και στις ΗΠΑ και στη δική του εργασία βασίστηκε και η ελληνική έκδοση. Γι’ αυτό ήταν περιχαρής ο ίδιος, με τη σύζυγό του Λεϊλά Τζαλάντ, στην παρουσίαση του βιβλίου που συγκέντρωσε πολύ κόσμο για να τιμήσει αυτό το άλλου τύπου άνοιγμα στην Ανατολή…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή