Τι γραφει ο ξενος Τυπος

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LE ΜΟΝDΕ

Αδιάβλητοι δεσμοί

Το μέγιστο διακύβευμα, τόσο για την Ουάσιγκτον, όσο και για την Τεχεράνη, είναι αδιαμφισβήτητα το Ιράκ. Η ισλαμική δημοκρατία δείχνει να μην μπορεί να παρακαμφθεί. Η ικανότητα αποσταθεροποίησης είναι αντίστοιχη με την ικανότητα σταθεροποίησης, καθώς η Τεχεράνη έχει εξασφαλισμένους συμμάχους. Το Ιράν μπορεί να βασιστεί στο Ανώτατο Συμβούλιο της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ και στο κόμμα Αλ Νταουά, τα δύο κυριότερα πολιτικά κινήματα των σιιτών στην εξουσία, των οποίων η Τεχεράνη είχε υποδεχθεί τους ηγέτες και τους αντάρτες, που βρίσκονταν υπό διωγμό την εποχή του Σαντάμ Χουσεΐν. Η Τεχεράνη έχει επίσης ισχυρούς δεσμούς με τον σιιτικό κλήρο, ενώ κατόρθωσε να κερδίσει τη συμπάθεια του νεαρού σκληροπυρηνικού ιμάμη, Μοκταντά αλ Σαντρ. Η Τεχεράνη γνωρίζει, εκτός των άλλων, ότι ο Ιρακινός Κούρδος Τζαλάλ Ταλαμπανί της χρωστά χάρη για την υποστήριξη που του προσέφερε απέναντι στον Σαντάμ Χουσεΐν.

ΗΕRΑLD ΤRΙΒUΝΕ

Βοήθεια από την Ιαπωνία

Οι κάτοικοι της Ινδονησίας είχαν μόλις αρχίσει να συνέρχονται από το τραγικό τσουνάμι εκείνου του Δεκεμβρίου και τώρα τους βρίσκει ένας άλλος σεισμός. Πέντε χιλιάδες είναι οι νεκροί στο νησί Τζάβα και 200 χιλιάδες οι άστεγοι. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν προσφέρει ήδη τη βοήθειά τους και γενικώς υπάρχει ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα. Στην κατεστραμμένη περιοχή της Γιογκουακάρτα, ο βουδιστικός ναός του Μπορομπουντούρ και ο ινδουιστικός Πραμπάναν περιλαμβάνονται στη λίστα των προστατευόμενων μνημείων της Unesco. Ως χθες αποτελούσαν προσφιλή τουριστικό προορισμό. Η συγκεκριμένη περιοχή ζει με την απειλή του ηφαιστείου Μεράπι, που πολύ παλιά είχε καταστρέψει το βασίλειο στην κεντρική Τζάβα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι κυβερνήσεις της περιοχής οφείλουν να παρακολουθούν τις δραστηριότητες του ηφαιστείου, αλλά και να μελετήσουν τις κινήσεις των πλακών. Και σ’ αυτό είναι έτοιμη να βοηθήσει η Ιαπωνία, μια χώρα που έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοια θέματα.

ΑRΑΒ ΝΕWS

Πόσο θα αντέξουν;

Ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια πεθαίνουν επειδή δεν μπορούν να μεταβούν για τις αιμοκαθάρσεις ρουτίνας. Εκατον εξήντα πέντε υπάλληλοι της Παλαιστινιακής Αρχής παραμένουν απλήρωτοι επί δυόμισι μήνες. Γυναίκες πουλάνε τα κοσμήματά τους για να αγοράσουν πετρέλαιο και τρόφιμα. Η ανθρωπιστική κρίση στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας δεν συγκρίνεται με αυτήν του Νταρφούρ. Και αυτό που σοκάρει τους Αραβες και τους μουσουλμάνους είναι ότι δεν υπάρχει καμιά πρωτοβουλία εκ μέρους των Αμερικανών. Πρώτα λένε θα παραδοθεί το Ιράκ και να που σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου. Υστερα αυτό: η πείνα ενός ολόκληρου λαού. Η ψυχολογική και στρατηγική σύνδεση ανάμεσα στο Ιράκ και την Παλαιστίνη δεν είναι καινούργια.

SUDDΕUΤSCΗΕ ΖΕΙΤUΝG

Λίγη λεπτότητα δεν βλάπτει

Η κατάσταση οξύνθηκε όταν Αφγανοί πολίτες άρχισαν να πετάνε πέτρες εναντίον των Αμερικανών στρατιωτών. Οι πληροφορίες σχετικά με το πώς συνέβησαν τα γεγονότα είναι ακόμα αντιφατικές, ώστε να αποδοθούν σωστά ευθύνες. Δύο πράγματα είναι όμως σαφή: πρώτον ξέσπασαν τον θυμό τους για την υπεροπτική συμπεριφορά των Αμερικανών στρατιωτών και δεύτερον το συγκεκριμένο συμβάν δείχνει ότι πίσω από το ατύχημα κρύβεται μια βαθιά διαμάχη. Οποιος θα ήθελε να εμποδίσει μια επιστροφή της χώρας στη βαρβαρότητα θα έπρεπε όχι μόνο να επενδύει στη δύναμη αλλά και στη λεπτότητα.

DΑΙLΥ ΝΕWS

Τι να προσφέρει το ΝΑΤΟ;

Οι Ταλιμπάν δοκιμάζουν την αποφασιστικότητα της Αμερικής. Αυτό το καλοκαίρι θα αποχωρήσουν 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες και αργότερα ακόμα περισσότεροι. Η κυβέρνηση Καρζάι είναι θυμωμένη γιατί βλέπει την αρχή της πλήρους αποχώρησης των Αμερικανών. Οι Αφγανοί είναι θυμωμένοι γιατί ούτε το ΝΑΤΟ ούτε τα αμερικανικά στρατεύματα κάνουν αρκετά για να εκδιώξουν τους Ταλιμπάν οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στο Πακιστάν. Υψηλόβαθμα στελέχη του ΝΑΤΟ παραδέχονται πως το στρατιωτικό καθεστώς του Πακιστάν κλείνει τα μάτια μπροστά στις ενέργειες των Ταλιμπάν. Αλλά τι να κάνει το ΝΑΤΟ όταν οι Αμερικανοί δεν κατάφεραν να κάνουν τίποτα τα τελευταία πέντε χρόνια;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή