Τι γραφει ο ξενος Τυπος

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ

Οι πολεμικές επανορθώσεις

Στον κόσμο της διεθνούς πολιτικής, το Ιράκ, κράτος σε κατάσταση απόλυτης πολιτικής και οικονομικής αναταραχής, ήδη έχει καταβάλει το ποσό των 21,4 δισ. δολαρίων για πολεμικές επανορθώσεις σε μερικές από τις πλουσιότερες χώρες και οργανισμούς στον κόσμο. Αυτά τα χρήματα έρχονται να προστεθούν στα 41,3 δισ. δολάρια που έχουν καταβληθεί ώς τώρα από την ιρακινή κυβέρνηση για την αποκατάσταση των ζημιών από την εισβολή του Σαντάμ Χουσεΐν στο Κουβέιτ. Το τελευταίο ποσό ουσιαστικά ξεπερνά τον ετήσιο προϋπολογισμό του Ιράκ στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Τα πράγματα ούτως η άλλως είναι δυσάρεστα στο Ιράκ. Ο ηττημένος πληρώνει πάντα τον νικητή. Ομως αυτήν τη φορά οι κατακτημένοι πληρώνουν τους κατακτητές, στην προκειμένη περίπτωση Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία και ακούγεται υπερβολικά άδικο. Από τη στιγμή που η μάχη για τις καρδιές και το μυαλό του ιρακινού λαού έχει χαθεί, όλα τα υπόλοιπα φαντάζουν πολιτικώς παράλογα.

FRΑΝΚFURΤΕR ΑLLGΕΜΕΙΝΕ

Αξιόπιστα στοιχεία

Κατά 25% ανήλθε σε μια νύχτα το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν! Η Ελλάδα έχει τη φήμη του «βασιλιά της παραπλάνησης» και η ευρωπαϊκή υπηρεσία Eurostat, η οποία θα όφειλε να ελέγξει ευπρεπώς τα ποσοστά του ελλείμματος, καθίσταται τώρα αναξιόπιστη. Οι Ελληνες επιχειρηματολογούν για τον προσφάτως «ανακαλυφθέντα» πλούτο τους ότι οφείλεται στη βελτιωμένη αναθεώρηση των στατιστικών μεθόδων από το 2000, έτσι η καλύτερη συγκέντρωση και αξιολόγηση στοιχείων από τη μαύρη αγορά, την πορνεία, το λαθρεμπόριο τσιγάρων, το πλύσιμο βρώμικου χρήματος και τα παράνομα τυχερά παιχνίδια οδήγησαν στη στατιστική αύξηση των τιμών από το χονδρεμπόριο, τον ξενοδοχειακό κλάδο, τη γαστρονομία, την οικοδομική δραστηριότητα και «άλλες επιχειρησιακές δραστηριότητες».

Η Eurostat επικρίνεται διότι παρά τους αναρίθμητους ελέγχους στην Αθήνα, δεν έχει ακόμη πλήρη εικόνα του ύψους του δημοσίου ελλείμματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αποφασίζει για τη διαδικασία του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος και γι’ αυτό χρειάζεται επειγόντως αξιόπιστα στοιχεία, θα πρέπει να περιμένει ακόμη λίγο.

LΕ FΙGΑRΟ

Τα κάστανα από τη φωτιά

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών για το αμερικανικό κογκρέσο στις 7 Νοεμβρίου ο προεκλογικός αγώνας βοήθησε τουλάχιστον σε μια πιο ρεαλιστική αντιμετώπιση της κατάστασης στο Ιράκ Η αντιπολίτευση των Δημοκρατικών δεν επιτρέπει να οξυνθούν οι επικρίσεις κατά του Λευκού Οίκου για το αδιέξοδο της πολιτικής του στο Ιράκ, επειδή δεν έχει καμία εναλλακτική πρόταση. Φαίνεται ότι οι Δημοκρατικοί θα αφήσουν τους Ρεπουμπλικανούς να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2008.

LE ΜΟΝDΕ

Κερδίζει έδαφος ο Σιράκ

Υστερα από σαράντα χρόνια στο προσκήνιο της πολιτικής ο Ζακ Σιράκ είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η πολιτική χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις, ευοίωνες και δυσοίωνες περιόδους. Είναι γεγονός ότι από την Ανοιξη του 2005 ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας γνώρισε μόνο υφέσεις. Η αποτυχία του ευρωπαϊκού δημοψηφίσματος επέφερε μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία του, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη τον Σεπτέμβριο του 2005 αποκάλυψε με σκληρό τρόπο την ηλικία του καπετάνιου. Τα επεισόδια στα υποβαθμισμένα προάστια πριν από έναν χρόνο και η κρίση του Συμβολαίου Πρώτης Πρόσληψης την Ανοιξη αποκάλυψε ότι «το κοινωνικό χάσμα» διευρύνεται. Και τέλος η ενίσχυση του Νικολά Σαρκοζί με την ανάληψη της προεδρίας του UMP και στο εσωτερικό της κυβέρνησης μοιάζει να τον θέτει πρόωρα εκτός της πολιτικής σκηνής. Ωστόσο, η πρόσφατη ανάκαμψη του Σιράκ με τον πόλεμο του Λιβάνου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει για άλλη μια φορά την προεδρία

SUDDΕUΤSCΗΕ ΖΕΙΤUΝG

Η αγωνία για το κλίμα

Δεκαπέντε χρόνια μετά την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα στο Ρίο και δύο χρόνια από την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Ούτε οι ΗΠΑ, αλλά ούτε και οι χώρες που υπέγραψαν το Πρωτόκολλο του Κιότο μπορούν να πείσουν τον κόσμο μόνον με ωραία λόγια. Το μοντέλο μιας βιώσιμης λύσης για το κλίμα περνάει από τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη διασφάλιση της ευημερίας. Και αυτό είναι ρεαλιστικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή