Η μεγάλη μας έγνοια, το περιβάλλον

Η μεγάλη μας έγνοια, το περιβάλλον

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μέλλον της ανθρωπότητας εξαρτάται από τον εποικισμό μακρινών κόσμων. Το είπε με απλότητα ο διάσημος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, παραλαμβάνοντας το βραβείο Κόμπλεϊ από τη Βασιλική Βρετανική Εταιρεία για την προσφορά του στη θεωρητική φυσική και την κοσμολογία. Την επομένη, η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να οικοδομήσει έως το 2024 μόνιμη βάση στη Σελήνη, με στόχο την αποστολή επανδρωμένων αποστολών στον Αρη και τη στήριξη των πιθανολογούμενων εποικισμών σε άλλους πλανήτες. Το περίεργο είναι ότι εβδομάδες νωρίτερα, επιστήμονες είχαν επαναλάβει για πολλοστή φορά ότι ακόμη κι αν ο άνθρωπος διέκοπτε αύριο το πρωί κάθε ενεργοβόρα δραστηριότητά του, η Γη θα χρειαζόταν χίλια χρόνια για να ξαναβρεί τους ρυθμούς της!

Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά. Ολοι το γνωρίζουμε Αφηνόμαστε όμως στη σκέψη ότι ως διά μαγείας τελευταία στιγμή κάποιος ημίθεος θα μας ξελασπώσει. Κι ύστερα θα επιδοθούμε ακριβώς στα ίδια. Στο κάτω κάτω, αν η εξέλιξη μάς επιφυλάσσει άλλους πλανήτες, ακόμη καλύτερα. Θα ζήσουμε καινούργιες εμπειρίες, θα διεκδικήσουμε ιδιοκτησίες και θα μεταφέρουμε ατόφιες τις ανθρώπινες μικρότητές μας. Κυρίως την υπεροψία μας.

Κι όμως, τίποτα δεν είναι έτσι, για τον απλούστατο λόγο ότι η εποικιστική εξέλιξη θα αφορά μόλις στο 1% του πληθυσμού που σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την Οικονομική Ανάπτυξη νέμεται το 40% του παγκοσμίου πλούτου! Ας παραμείνουμε, λοιπόν, στα γήινα. Η Συμφωνία του Κιότο, συνθήκη που αφορά την εμπορευματοποίηση των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων δεν ευδοκίμησε. Ο φόβος ευρωπαϊκών κρατών να συγκρουστούν με τις τοπικές βιομηχανίες, επιβάλλοντας χαμηλότερα όρια εκπομπών ανέτρεψε την κεντρική ιδέα της Συμφωνίας. Ο ορυμαγδός όμως των επιστημονικών στοιχείων που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα υποχρέωσαν την Ε. Ε. να ζητήσει από εννέα μέλη της (και την Ελλάδα) τη μείωση ώς 7% των ορίων εκπομπής ρύπων από τις βιομηχανίες. Κι αυτό είναι προς τιμήν της Ε. Ε., η οποία επιτέλους, οφείλει να δείξει πως ό, τι λέει το εννοεί.

Τα πράγματα είναι περισσότερο πολύπλοκα στις ΗΠΑ (από τις πλέον ενεργοβόρες χώρες του πλανήτη). Οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Κιότο κι όσο ο Μπους και οΤσένι βρίσκονται στην εξουσία, η Συμφωνία θα παραμείνει εν υπνώσει. Η αμερικανική Γερουσία χαρακτηρίζει το φαινόμενο του θερμοκηπίου ψεύτικο, προκαλώντας τον πρώην αντιπρόεδρο Αλ Γκορ. Οι μεγαλύτεροι ρυπαντές, λέει ο Γκορ, εξακολουθούν να πληρώνουν εκατομμύρια σε ψευδοεπιστήμονες, προκειμένου να πειστεί ο πολίτης ότι η κρίση για το περιβάλλον είναι πλασματική. Βεβαίως, οι ΗΠΑ είναι η πλέον αντιφατική χώρα Μπορείς να βρεις την αυστηρότερη και συγχρόνως την ηπιότερη νομοθεσία σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, την ίδια στιγμή που η Αμερική πρωτοστατεί στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται συμφέροντα μεγάλων ενεργοβόρων εταιρειών! Πρόσφατα χειροκροτήσαμε τη νίκη των Δημοκρατικών. Εκτονώσαμε όλο τον αντιμπουσισμό μας. Το θέμα του περιβάλλοντος, όμως, είναι πολυδαίδαλο και οι Δημοκρατικοί ίσως να μην θελήσουν να διαταράξουν τη φαινομενική γαλήνη των πετρελαϊκών γιγάντων. Αλλά ώς πότε η ομορφιά της Γης, αυτή η έξοχη χαρά να υπάρχεις σε αρμονία με το περιβάλλον θα μπαίνουν στο ίδιο ζύγι με τα μεγάλα συμφέροντα και την υποκουλτούρα της απογυμνωμένης ευμάρειας;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή