Τι γραφει ο ξενος Τυπος

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE NEW YORK ΤΙΜΕS

Η στάση του Μπους και η έκθεση Μπέικερ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους δεν μας έχει δείξει ότι διαθέτει ανοικτό πνεύμα. Από την ημέρα του διορισμού του νέου υπουργού Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς, σε αντικατάσταση του Ντόναλντ Ράμσφελντ, έσπευσε να προκαταλάβει το περιεχόμενο της έκθεσης Μπέικερ – Χάμιλτον για το μέλλον του Ιράκ, αρνούμενος υποδείξεις για την έναρξη συνομιλιών με το Ιράν και επιμένοντας ότι δεν θα υπάρξει έξοδος από το Ιράκ. Ο Ρόμπερτ Γκέιτς, όμως, δηλώνει ότι το Ιράκ είναι ένα μόνο από τα κεντρικά μέτωπα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Δηλώνει επίσης ότι δεν πιστεύει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει την εξουσία να επιτεθεί στη Συρία ή στο Ιράν. Και τέλος, το να επιχειρηθεί η έναρξη διαλόγου με αυτές τις δύο χώρες με στόχο το μέλλον του Ιράκ, κακά τα ψέματα, αξίζει κάθε προσοχή. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, το όλο σκηνικό δεν θα είχε βαρύτητα. Οταν όμως ο υπουργός Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών προβαίνει σε αυτές τις δηλώσεις, η προσέγγισή μας οφείλει να είναι διαφορετική.

DW-WΟRLD.DΕ

Διπλωματικός πυρετός

Εντονο διπλωματικό παρασκήνιο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενόψει της καθοριστικής συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τη Δευτέρα στη βελγική πρωτεύουσα. Η Τουρκία πραγματοποιεί μια διπλωματική κίνηση της τελευταίας στιγμής και σύμφωνα με τη φινλανδική προεδρία είναι διατεθειμένη να ανοίξει ένα αεροδρόμιο και ένα λιμάνι της στα κυπριακά αεροσκάφη και πλοία, κάνοντας ένα βήμα προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ίδια ώρα, Φινλανδός διπλωμάτης ανέφερε πως η Αγκυρα θέτει ως όρο για την κίνηση αυτή τη μερική άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ διαπιστώνει ότι η «Τουρκία επιδεικνύει διάθεση για προσεκτικές υποχωρήσεις» και υπογραμμίζει ότι «εάν τελικά είναι εποικοδομητικές οι προτάσεις αυτές, τότε θα προκύψουν θετικά στοιχεία για τις επικείμενες συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.». Η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη Διεύρυνση κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν παρατήρησε, από την πλευρά της, ότι «εάν επιβεβαιωθεί η πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει ένα λιμάνι και ένα αεροδρόμιο, τότε αυτό θα ήταν σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της εφαρμογής του πρωτοκόλλου της Αγκυρας».

ΖURCΗΕR ΖΕΙΤUΝG

Πρόταση για εσωτερική κατανάλωση

Η Αγκελα Μέρκελ αποδυνάμωσε την πρότασή της κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησής της με τον Σιράκ και τον Κατσίνσκι. Η καγκελάριος δήλωσε ότι «δεν πρόκειται για τελεσίγραφο προς την Αγκυρα». Η πρωτοβουλία της καγκελαρίου ερμηνεύτηκε όμως από την κοινή γνώμη διαφορετικά. Διότι τόσο η σκέψη να συνδεθεί η επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και η συγκεκριμένη προθεσμία 12 ή 18 μηνών -η ίδια η καγκελαρία είχε ονομάσει κατ’ αρχήν αυτή τη διαδικασία «ρήτρα επανεξέτασης»- δημιούργησαν την εντύπωση ότι επιδιώκει την αναθεώρηση των αποφάσεων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η πρόταση της γερμανικής καγκελαρίας πιθανότατα να έχει διττή σημασία: Ενδέχεται το Βερολίνο να «μεταβιβάζει» το πρόβλημα με την Τουρκία, που κληρονόμησε από τη φινλανδική προεδρία, στην επόμενη προεδρία, διότι οι 12 ή 18 μήνες υποδεικνύουν ότι πιστεύεται πως χρονικά τότε, μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, θα μπορεί να κινητοποιηθεί η Αγκυρα. Εκτός τούτου η πρόταση προσφέρεται και για εσωτερική κατανάλωση, διότι η Μέρκελ ως πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος απορρίπτει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά μέχρι σήμερα δεν έκανε τίποτε ώστε να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις.

ΤΗΕ ΑUSΤRΑLΙΑΝ

Αρχιπέλαγος αποτυχημένων κρατών

Από το Ανατολικό Τιμόρ μέχρι το Τόνγκα, οι συνταγματικές κυβερνήσεις καταρρέουν, το ίδιο και οι κοινωνίες. Το τελευταίο θύμα αυτού του συνδρόμου είναι τα νησιά Φίτζι, όπου μόλις προ ημερών έγινε πραξικόπημα από τους στρατιωτικούς, με επικεφαλής τον Φρανκ Μαϊνιμαράμα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα κράτη της νησιωτικής περιοχής λίγο πολύ μοιάζουν μεταξύ τους. Η Παπούα Νέα Γουινέα έχει υποστεί ανθρωπιστική καταστροφή, ενώ είναι ανύπαρκτη η έννομη τάξη. Το Ανατολικό Τιμόρ βρίσκεται υπό διάλυση μετά την τελευταία εξέγερση. Τα Νησιά Σολομώντος είδαν να απομακρύνεται από τη χώρα ο πρωθυπουργός… Η Αυστραλία οφείλει να κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποτρέψει τη δημιουργία αρχιπελάγους αποτυχημένων κρατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή