Τι γραφει ο ξενος Τυπος

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ

Επιστροφή στην πολεμική της διπλωματίας

Το Ιράκ έχει πλέον καταρρεύσει και η Αμερική δεν μπορεί να το εγκαταλείψει. Οι σύγχρονες δημοκρατίες αγκαλιάζουν συνήθως βραχύβιους πολέμους και πάντα με καλό σκοπό. Οι φοβερές και μακροχρόνιες συγκρούσεις για έναν αμφισβητούμενο σκοπό είναι μια άλλη ιστορία. Το 1990 κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του πολέμου στον Κόλπο, ο Βρετανός αξιωματούχος Πίτερ Ινγκ επισκέφθηκε πολλούς Βρετανούς στρατιώτες και πάντοτε τον ρωτούσαν «η χώρα μας, μας υποστηρίζει σερ;» Και ο… σερ δεν είχε τον παραμικρό δισταγμό να τους διαβεβαιώσει ότι η Βρετανία τους στήριζε. Το θέμα είναι μπορεί σήμερα ένας ανώτατος Αμερικανός στρατιωτικός να σταθεί μπροστά σε Αμερικανό στρατιώτη και να δώσει την ίδια απάντηση με τον Πίτερ Ινγκ; Παρ’ όλα αυτά, είναι αλήθεια πως χρειαζόμαστε στρατιώτες αν πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε την ιρακινή κυβέρνηση να επιβιώσει. Κι αυτό δεν είναι εύκολο. Αν είχαμε πλησιάσει τη Συρία και το Ιράν προ τριετίας, προτείνοντας συνομιλίες, τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Τώρα επιστρέφουμε στη διπλωματία, σαν να συνεχίζουμε όμως τον πόλεμο, παρότι ο πόλεμος απέτυχε. Τώρα όμως είναι αμφίβολο αν θα εντυπωσιαστούν οι Ιρανοί και οι Σύροι.

ΤΗΕ NEW YORK ΤΙΜΕS

Ο αποκρουστικός δικτάτορας Πινοσέτ

Μεταξύ άλλων ο Πινοσέτ εκμεταλλεύτηκε την ανάγκη των Χιλιανών για νομιμότητα. Το 1980, προώθησε την ψήφιση νομοσχεδίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 1988, όπου ο λαός θα αποφάσιζε αν θα προχωρούσε η χώρα σε ελεύθερες εκλογές. Οταν η ώρα του δημοψηφίσματος έφτασε, η κυβέρνηση έκανε πίσω. Αλλά ακόμη και τα μέλη της χούντας εκείνης της εποχής αντέδρασαν και ο Πινοσέτ προκήρυξε εκλογές για το 1989, οπότε και νίκησε η αντιπολίτευση. Οταν ο Πινοσέτ απομακρύνθηκε από την εξουσία, η φήμη άρχισε σιγά σιγά να αποσυντίθεται. Αν και το δεύτερο κύμα της οικονομικής πολιτικής του απέδωσε, οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις που ακολούθησαν επεξέτειναν τις μεταρρυθμίσεις και προσέφεραν οφέλη σε μεγάλες λαϊκές μάζες, απορρίπτοντας εν τη πράξει το επιχείρημα ότι ο Πινοσέτ ήταν απαραίτητος για την ύπαρξη δημοσιονομικής πειθαρχίας. Λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο Πινοσέτ είχε μεταφέρει σε τράπεζες το ποσό των 28 εκατ. δολαρίων -σε εκατό μυστικούς λογαριασμούς- στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τη στιγμή του θανάτου του, εκκρεμούσαν σε βάρος του κατηγορίες για απαγωγές, δολοφονίες, βασανιστήρια και διαφθορά.

CΟRRΙΕRΕ DELLA SΕRΑ

Αποδέσμευση της Συνόδου Κορυφής

Η Ευρώπη βρήκε μια εύθραυστη συμβιβαστική λύση για ένα μερικό «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Από ό, τι όλα δείχνουν στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, δόθηκε προτεραιότητα στην αποδέσμευση της επικείμενης Συνόδου Κορυφής από το ακανθώδες ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

ΕL ΡΑΙS

Βαθύ το χάσμα

Η απόφαση των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μερικό πάγωμα των διαπραγματεύσεων δεν βλάπτει μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ευρώπη. Η Τουρκία απειλείται από μια συμμαχία ισλαμιστών και στρατιωτικών, οι οποίοι επιδιώκουν να παραμείνουν κράτος εν κράτει. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη φάση και η Ευρώπη δημιουργεί την εντύπωση ότι απορρίπτει τον ισλαμικό κόσμο στο σύνολό του. Η απόφαση των «25» προδίδει πόσο βαθύ είναι το χάσμα που χωρίζει τα κράτη-μέλη της Ε. Ε.

ΡΟLΙΤΙΚΕΝ.DΚ

Σοβαρές οι συνέπειες

Η συμβιβαστική πρόταση για μερικό πάγωμα των διαπραγματεύσεων δεν είναι σε θέση να διαλύσει τις ανησυχίες πολλών Ευρωπαίων πολιτικών. Θα περάσουν ακόμα περισσότερα χρόνια έως ότου η Τουρκία γίνει πλήρες μέλος της Ενωσης. Πολύ είναι ωστόσο το γεγονός ότι αρκετοί κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί της Ε. Ε συμπεριφέρονται ανάρμοστα και δεν επιδεικνύουν τη δέουσα διορατικότητα στο θέμα. Πολλές χώρες-μέλη κλείνουν τα μάτια στο γεγονός ότι η διαδικασία διεύρυνσης ήταν μέχρι τώρα επιτυχής. Δεν αντιλαμβάνονται πόσο κρίσιμο είναι το ζήτημα της τουρκικής ένταξης και ποιες συνέπειες θα είχε το ενδεχόμενο να αφήσουν εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή