«Ο καλύτερος στολισμός στην Ευρώπη»

«Ο καλύτερος στολισμός στην Ευρώπη»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ταξιδιωτική της πείρα, ως υπουργού Εξωτερικών, επιτρέπει ίσως στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη τον χαμογελαστό ισχυρισμό ότι «η Αθήνα είναι η καλύτερα στολισμένη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα». Ετσι είναι αν έτσι νομίζει, και δεν γίνεται να πειστεί ότι ακόμα κι αν ισχύει το αξίωμά της, αυτό δεν μπορεί να αναιρέσει την οικονομικής καταγωγής βαρυθυμία που νιώθουν τέτοιες μέρες όσοι διαβάζουν τις ρεκλάμες που προπαγανδίζουν τις αρετές του Προϋπολογισμού και δεν βρίσκουν να αληθεύουν στην περίπτωσή τους. Στο θέμα του στολισμού, πάντως, περισσότερο χρήσιμη θα ήταν η πείρα της κ. Μπακογιάννη ως δημάρχου Αθηναίων. Ωφέλιμο θα ήταν δηλαδή να εξηγήσει γιατί ο ένας μετά τον άλλον οι δήμαρχοι των Αθηνών θεωρούν ότι ο εορταστικός διάκοσμος είναι ελλιπής δίχως ξεχειλισμένους κάδους και σκουπιδοβριθείς σακούλες, τόσο παλιοκαιρινές που να μην προκαλούν το ενδιαφέρον ούτε των άστεγων γάτων.

Ποιοι αποφάσισαν την εισαγωγή αυτού του εθίμου δεν έχει εξακριβωθεί, πολλοί Αθηναίοι πάντως το υποδέχτηκαν ενθουσιωδώς. Απόδειξη, πολιτικοαριθμητικού χαρακτήρα, συνιστά το γεγονός ότι στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του απερχόμενου συμβουλίου σταυροδοτήθηκε μαζικότατα, προφανώς από ψηφοφόρους απολύτως ικανοποιημένους από την εν γένει αθηναϊκή καθαριότητα και ειδικά από το χριστουγεννιάτικο έθιμο στολισμού με καλλιτεχνική χρήση των οικιακών αποβλήτων.

Η αλήθεια είναι ότι τις λίγες τελευταίες ημέρες αρκετοί τόνοι σκουπιδιών, που εξέθεταν την ευμορφία τους στο κέντρο, στη βιτρίνα, πήραν τον δρόμο προς την υπερκεκορεσμένη χωματερή. Επειδή όμως, καθώς φαίνεται, στο πρόγραμμα της διακοσμητικής εκμετάλλευσης των σκουπιδιών έχουν ενταχθεί και τα οικολογικού ρύπου παραπροϊόντα του καταναλωτισμού μας, μια ανάσα από το κέντρο και τη βιτρίνα του τα προς ανακύκλωση αποτιθέμενα πλαστικά, γυαλικά και χαρτικά περιμένουν σχεδόν ένα μήνα την αποκομιδή τους. Ενας γαλάζιος κάδος στους δεκαπέντε αδειάστηκε άπαξ, και ξαναγέμισε ταχύτατα, οι υπόλοιποι όμως, εξαρχής κατάμεστοι, συνεχίζουν να συμμετέχουν στον «ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολισμό της Ευρώπης». Αλλά προσοχή: Οι κάδοι της ανακύκλωσης δεν μένουν από απρονοησία γεμάτοι αλλά κατόπιν ωρίμου σκέψεως: Ετσι τιγκαρισμένοι, αφενός λειτουργούν σαν πειστήρια ότι υπάρχει οικολογική συνείδηση, αφετέρου φρονηματίζουν τους εναπομείναντες οικολογικώς ραθυμούντες, τους πείθουν να «γίνουν σύμμαχοι», κατά το σλόγκαν. Και μπορεί η διαφημιζόμενη «Καθαρή Συμμαχία» να είναι η ρυπαρότερη πανευρωπαϊκώς, αυτό όμως εξισορροπείται από το ότι διαθέτουμε «τον καλύτερο στολισμό» επίσης πανευρωπαϊκώς. Αντε και παγκοσμίως…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή