Διεθνες Βημα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ μετέβη στη Ραμάλα, προκειμένου να δείξει ότι στηρίζει εμπράκτως τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς στη διαμάχη του τελευταίου με το ισλαμικό κίνημα της Χαμάς. Ακολουθώντας τα βήματα του Μπιλ Κλίντον, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επιδιώκει να πιέσει στην κατεύθυνση της αναβίωσης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων πριν εγκαταλείψει την πολιτική. Ο Μπλερ υποστήριξε προχθές ότι εφόσον η Δύση είναι υποχρεωμένη να σταθεί στο πλευρό του Αμπάς, δεδομένου ότι η ίδια έχει προ πολλού καταστήσει σαφές ότι θα συνεργαστεί μόνο με τις δυνάμεις αυτές που είναι διατεθειμένες να αναγνωρίσουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και να αποδεχτούν τη λύση της ίδρυσης δύο κρατών στη Μέση Ανατολή.

Σήμερα, ωστόσο, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος έχει μεταβληθεί σ’ ένα ανίσχυρο θεσμικό πρόσωπο, το οποίο αδυνατεί να θέσει σε εφαρμογή της αποφάσεις του. Δύο χρόνια μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές και τον θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ, η παλαιστινιακή κοινή γνώμη εκφράζει απογοήτευση για το έργο του, καταλογίζοντάς του ευθύνες για τη διολίσθηση του βιοτικού επιπέδου και τη μη προώθηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της Φατάχ. Παράλληλα, ο Αμπάς αδυνατεί να αποτινάξει την εικόνα του πολιτικού που διαρκώς διευκολύνει τα συμφέροντα Αμερικανών και Ισραηλινών. Ενδεχομένως, λοιπόν, να είναι ήδη πολύ αργά για οποιαδήποτε απόπειρα διάσωσης του πρόεδρου Αμπάς από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής εξήγγειλε με δραματικό τρόπο την προκήρυξη πρόωρων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών, οι οποίες είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν. Κατ’ αρχάς, το παλαιστινιακό Σύνταγμα δεν προβλέπει την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη άνευ της έγκρισης του Κοινοβουλίου, στο οποίο η Χαμάς διατηρεί την πλειοψηφία. Παράλληλα, όμως, ο Αμπάς δεν διαθέτει την απαραίτητη ισχύ, προκειμένου να επιβάλει τα διατάγματά του. Την ίδια στιγμή, η Χαμάς κατέστησε ήδη σαφές ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στις εκλογές, υπονομεύοντας ουσιαστικά τη διαδικασία και το όποιο αποτέλεσμά της.

«Ο κ. Αμπάς μοιάζει να μη θέλει να καταλάβει ότι είναι πλέον αργά για πραγματική δράση εναντίον της Χαμάς», υποστηρίζει ο Παλαιστίνιος αναλυτής, Χαλέντ Ντουζντάρ. «Στην καλύτερη περίπτωση για τον ίδιο, η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για τη Χαμάς, η οποία καλείται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας», τονίζει ο ίδιος. Οσοι Παλαιστίνιοι απεχθάνονται την ιδέα του εμφυλίου, πάντως, ευελπιστούν ότι Χαμάς και Φατάχ θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Στο μεταξύ, οι μετριοπαθείς απόψεις του Αμπάς όσον αφορά τη διευθέτηση της διένεξης με τους Ισραηλινούς δεν είναι αποδεκτές από το Τελ Αβίβ, το οποίο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο ως αδύναμο συνεταίρο για την ειρήνη. Ως εκ τούτου, ακόμα και ο ρόλος του Αμπάς, ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να του αποφέρει πολιτικό όφελος.

Στην υπονόμευση του Αμπάς συνέβαλε τα μέγιστα και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμερτ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη πριν την απελευθέρωση του δεκανέα Σαλίτ. Για ποιον λόγο, λοιπόν, η Χαμάς και οι σύμμαχοι της (Ιράν – Συρία) να επιτρέψουν την απελευθέρωση του Σαλίτ, δεδομένου ότι δεν τους ενδιαφέρει η ειρήνη; Θεωρείται, φυσικά, βέβαιο ότι η ομηρία του Σαλίτ θα τερματιστεί με αντάλλαγμα την απελευθέρωση χιλίων Παλαιστινίων κρατουμένων. Ετσι, η Χαμάς θα έχει αποδείξει ότι το Ισραήλ ανταποκρίνεται μόνο στην ένοπλη αντίσταση και όχι στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που ασπάζεται ο Αμπάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή