Τα όρια της Δημόσιας Τάξης

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Β. Πολύδωρας είναι ένας ιδιότυπος πολιτικός για τα κρατούντα στην ελληνική πολιτική σκηνή: επιδίδεται συχνά στον βερμπαλισμό. Ομως, σε αντίθεση με τους περισσότερους συναδέλφους του στο Κοινοβούλιο ο «ξύλινος» λόγος τον οποίο ενίοτε χρησιμοποιεί δεν έχει στόχο να υπεκφύγει από τα προβλήματα, να «χαϊδέψει αυτιά» ή να μην προκαλέσει αντιδράσεις. Αντιθέτως, δεν διαστάζει να θίγει τα κακώς κείμενα, αλλά και πυροδοτεί αντιπαραθέσεις, που στο παρελθόν είχαν προσωπικό κόστος για τον ίδιο: είναι γνωστό εξάλλου, πως η προεκλογική δήλωση του κ. Β. Πολύδωρα ότι «εάν η Ν. Δ. επικρατήσει στις εκλογές θα πρέπει να τακτοποιηθούν τα δικά μας παιδιά» του κόστισε το χαρτοφυλάκιο στην πρώτη κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή. Θα πρέπει επίσης να αναγνωριστεί στον κ. Β. Πολύδωρα ότι όταν αναφέρεται στην ανάγκη η αστυνομία να επιτελεί τον ρόλο της χωρίς να βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο από τα ΜΜΕ και να έχουν τα όργανα της τάξης το δικαίωμα της αυτοάμυνας, λέγει το αυτονόητο για όλες τις δυτικές κοινωνίες. Ομως, οι προχθεσινές του τοποθετήσεις συνιστούν πολλαπλό ατόπημα. Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Β. Πολύδωρας επιχειρώντας ενδεχομένως να ικανοποιήσει τους δυνάμει ψηφοφόρους του αστυνομικούς της Β΄ Αθήνας, και το συντηρητικό τμήμα της Ν. Δ. στο οποίο έχει ως φαίνεται επιλέξει να απευθύνεται, εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά του ΣΥΝ, τον οποίο ουσιαστικά κατηγόρησε ότι λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για δράστες επεισοδίων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Με την κίνησή του αυτή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης οδήγησε την κυβέρνηση σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση. Πρώτον, διότι υπονόμευσε τη στρατηγική του μεσαίου χώρου την οποία με συνέπεια υπηρετεί τα τελευταία χρόνια ο πρωθυπουργός. Και δεύτερον, διότι συνέβαλε στην περαιτέρω προσέγγιση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή την υπόθεση της πώλησης του ΟΤΕ και τις επερχόμενες εκλογές στην ΚΕΔΚΕ. Τούτα, όμως, αφορούν εν πολλοίς την κυβέρνηση.

Το καίριο σφάλμα του κ. Β. Πολύδωρα είναι ότι οι αναφορές του στέλνουν εσφαλμένα για τον όποιο υπουργό Δημόσιας Τάξεως μηνύματα, τόσο προς τους αστυνομικούς, όσο και προς τους «γνωστούς-αγνώστους» που κατά τακτά χρονικά διαστήματα πρωταγωνιστούν σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και αλλού. Οι δηλώσεις του κ. Β. Πολύδωρα, εκ των πραγμάτων πυροδοτούν αντιδράσεις στο εσωτερικό του λεγόμενου «αναρχοαυτόνομου» χώρου με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη διατήρηση της ομαλότητας. Επίσης, είναι πολύ εύκολο να «παρερμηνευθούν» από αστυνομικούς που έχουν ροπή προς ακραίες συμπεριφορές όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με διαδηλώσεις. Και τέτοιοι αστυνομικοί κατέστη σαφές από το πρόσφατο περιστατικό της Θεσσαλονίκης, ότι υπάρχουν. Με άλλους λόγους, ο κ. Β. Πολύδωρας είναι υπουργός Δημόσιας Τάξης και κύριο μέλημά του, θα πρέπει να είναι με τις δηλώσεις και τις πράξεις του να τη διασφαλίζει και όχι να δημιουργεί συνθήκες έντασης που μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή