Τι γραφει ο ξενος Τυπος

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

EL ΡΑΙS

Το αποτέλεσμα των εκλογών

Η νίκη των μετριοπαθών δυνάμεων στις δημοτικές εκλογές και στις εκλογές για το συμβούλιο των εμπειρογνωμόνων στο Ιράν σχολιάζεται ευμενώς Το εκλογικό αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι πολλοί Ιρανοί δεν είναι πεπεισμένοι για την ακραία πολιτική του Αχμαντινετζάντ. Ασφαλώς δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για την ιρανική πολιτική. Τις σημαντικές αποφάσεις λαμβάνει ως γνωστόν ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ «εν συμφωνία» με το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων. Ομως για πρώτη φορά από την εποχή του Χομεϊνί μέχρι σήμερα ασκήθηκε δημόσια κριτική εναντίον αυτού του διευθυντηρίου.

ΤΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ

Η διπλωματία της Δύσης

Η ήττα των σκληροπυρηνικών αποδεικνύει ότι οι Ιρανοί επιθυμούν μια λιγότερη ιδεολογικά φορτισμένη πολιτική έναντι της Δύσης. Τώρα απαιτείται μια ξύπνια και μελετημένη διπλωματία της Δύσης έναντι του Ιράν, ώστε από αυτές τις ενδοπολιτικές ήττες να δημιουργηθούν οι δυνατότητες ομαλών σχέσεων Ιράν – Δύσης.

ΒΕRLΙΝΕR ΖΕΙΤUΝG

Συρρικνώνεται η εμπιστοσύνη του Ιράν

Οπως σε όλες τις χώρες έτσι και στο Ιράν οι πολίτες με την ψήφο τους επιλέγουν αυτούς που φροντίζουν για το βιοτικό τους επίπεδο και που τηρούν τις υποσχέσεις τους. Γι’ αυτό νίκησε πριν από 18 μήνες ο Αχμαντινετζάντ, γιατί ο λαός τον εμπιστεύτηκε και τον είδε σα «δικό του άνθρωπο» που θα του εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες ζωής. Μέχρι τώρα λίγες από τις υποσχέσεις του υλοποίησε. Επομένως μοιραίο και το εκλογικό αποτέλεσμα. Η εμπιστοσύνη των Ιρανών στον Αχματινετζάντ συρρικνώνεται.

ΒΙSΙΝΕSS DΑΥ

Η αφρικανική υστέρηση

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει μια νέα χρυσή εποχή ευημερίας για τα επόμενα 25 χρόνια. Η Τράπεζα περιμένει ώς το 2030 διεύρυνση της μεσαίας ταξης του 1.2 δισ. ανθρώπων στις αναπτυσσσόμενες χώρες, τρεις φορές μεγαλύτερη από τη σημερινή. Αλλά για την Αφρική, το σενάριο της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι ότι η αφρικανική ήπειρος θα είναι η μόνη που θα υστερήσει πολύ από αυτή τη χρυσή εποχή και θα μείνει πίσω. Οι λόγοι για τους οποίους η Αφρική θα μείνει πίσω είναι λίγο πολύ γνωστοί. Η επιβράδυνση της αύξησης του εισοδήματος, η αύξηση του πληθυσμού και η φτωχή διακυβέρνηση. Η Τράπεζα τοποθετεί την Αφρική πρώτη στις προτεραιότητές της και οι G8 έχουν δεσμευτεί να διπλασιάσουν τη βοήθεια προς την ήπειρο ώς το 2010. Η απελευθέρωση του εμπορίου αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ανάπτυξη, κάτι που δεν φαίνεται να μπορεί να συμβεί σήμερα. Τέλος, οι αφρικανικές χώρες πρέπει να βοηθήσουν μόνες τους τον εαυτό τους, αν είναι να γίνει η διεθνής βοήθεια περισσότερο αποτελεσματική και να ωφεληθούν από την παγκοσμιοποίηση.

ΑRΑΒ ΝΕWS

Δεν μπορεί να τα ‘χει όλα η Τουρκία

Στο θέμα της Κύπρου, η Τουρκία προσπάθησε να έχει όλο το κέικ και μάλιστα να το φάει όλο. Υποσχέθηκε πέρυσι ότι θα άρει το εμπάργκο στα αεροδρόμια και στα λιμάνια όσον αφορά τα ελληνοκυπριακά πλοία και αεροπλάνα, αλλά μόνον αν η Ευρωπαική Ενωση προχωρούσε σε αναστολή του εμπάργκο που ισχύει για τα τουρκοκυπριακά προϊόντα. Κι αυτό, στην προσπάθειά της να πιέσει για αναγνώριση της βορείου Κύπρου. Καμιά άλλη χώρα εκτός από την Αγκυρα αναγνωρίζει τους Τουρκοκυπρίους. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να αλλάξει τώρα. Η Τουρκία οφείλει να κάνει μια επιλογή: ή θα παραμείνει προσκολλημένη στο τουρκοκυπριακό κράτος ή θα μείνει προσκολλημένη στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να ‘χει και τα δυο.

ΤΗΕ JAPAN ΤΙΜΕS

Η προστασία του τόνου

Τον περασμένο Νοέμβριο η διεθνής επιτροπή για την προστασία του τόνου του Ατλαντικού αποφάσισε να περιορίσει κατά 20% τα επόμενα τέσσσερα χρόνια το ψάρεμα τόνου στο ανατολικό τμήμα τουυ Ατλαντικου και στη Μεσόγειο. Νωρίτερα μια επιτροπή για την προστασία του τόνου είχε επιβάλει ποσοστώσεις στον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό για πέντε χρόνια. Η άμεση επίπτωση αυτών των αποφάσεων για τους Γιαπωνέζους θα είναι η αύξηση της τιμής του τόνου. Η απόφαση αποτελεί επίσης ένα είδος προειδοποίησης προς τους Γιαπωνέζους καταναλωτές να αλλάξουν συνήθειες, προκειμένου να σωθεί ο τόνος. Σημειωτέον ότι οι Γιαπωνέζοι καταναλώνουν 22 εκατ. τόνους τόνων ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή