Νόμος Πολύδωρα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H δεσποινίς Τάρα Κόνερ υπέπεσε σε σοβαρό αμάρτημα για την ηλικία της: Ηπιε αλκοόλ πριν κλείσει τα 21 της χρόνια, ενώ αυτό απαγορεύεται στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Το απαγορεύουν και οι κανονισμοί που επιβάλλεται να τηρεί η βασίλισσα της ομορφιάς, αφού μόλις επελέγη Miss USA. Η δεσποινίς Κόνερ ζήτησε δημοσίως και με δάκρυα στα μάτια συγγνώμη. Το αφεντικό του εν λόγω διαγωνισμού, ο πολυεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, με όλη την εμπειρία που διαθέτει στο μάνατζμεντ ανθρώπων και… γυναικών, αποδέχθηκε την ειλικρινή μεταμέλεια της πανέμορφης νέας. Υπενθύμισε μάλιστα την παναμερικανική αρχή, σύμφωνα με την οποία όλοι δικαιούνται «μια δεύτερη ευκαιρία». Η δεσποινίς Τάρα δεν αποκαθηλώθηκε, αλλά τα καθήκοντά της θα περιοριστούν για όσο διάστημα θα παρακολουθεί ένα πρόγραμμα ψυχολογικής βοήθειας προκειμένου να περιορίσει την παραβατικότητά της.

Στις μεγάλες και οργανωμένες κοινωνίες, στα ισχυρά και με αυτοσεβασμό κράτη, ακόμη και υποθέσεις καλλιστείων δίνουν την ευκαιρία μιας συστηματικής ηθικής διαπαιδαγώγησης της κοινής γνώμης. Μια ελεύθερη κοινωνία στέκεται όρθια όσο υπενθυμίζει στα μέλη της την αξία τήρησης των ελαχίστων κανόνων κοινής συμβίωσης. Με πρώτη, κύρια και -σχεδόν- τελευταία, την πλήρη, συστηματική και -σχεδόν- δογματική τήρηση των νόμων. Ετσι ώστε, κατ’ αρχήν, απέναντι στον νόμο, να είναι όλοι ίσοι.

Το πρώτο καθήκον του Βύρωνος Πολύδωρα, ως εκ της θέσεώς του, είναι ακριβώς αυτό: Να εφαρμόσει τον νόμο. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να το διαπραγματευτεί με κάποιον από τους κοινοβουλευτικούς σχηματισμούς. Αν πάλι έχει στοιχεία ότι ο Συνασπισμός ή κάποιος άλλος καλύπτει άτομα που παρανομούν, τότε να δώσει τα στοιχεία. Ή ο κ. Πολύδωρας επιθυμεί την πολιτική καταδίκη του Συνασπισμού, με την αποστροφή των ψηφοφόρων, ή, αντιθέτως, επιδιώκει να ενισχύσει το συγκεκριμένο κόμμα και, ταυτοχρόνως, να ενισχύσει το προσωπικό του προφίλ στη δεξιά του δικού του κόμματος. Ή, μήπως, και τα δύο;

Πάντως, οι «ποιητικές» αποστροφές και η ελευθεριότητα στις διατυπώσεις του, οι κατηγορίες και οι συγγνώμες του κ. Πολύδωρα δεν αποκρύπτουν ότι ξέχασε τον καλύτερο συνδυασμό. Ως υπουργός έχει διπλή υποχρέωση. Η μία, ως πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας, πρέπει να φροντίσει για την αποκάλυψη όσων με βαναυσότητα περιφρονούν τον νόμο. Η δεύτερη, ως πολιτικός άνδρας, οφείλει να πάει λίγο παραπέρα: Να απαιτεί την υποστήριξη τόσο των κοινωνικών υπηρεσιών και, ταυτοχρόνως, να φροντίζει ώστε η αστυνομία να συνδράμει το έργο της οικογένειας, των υπηρεσιών ή των ομάδων πολιτών. Το ίδιο αίτημα θα μπορούσε να απευθύνει και προς τα κόμματα, στα οποία αποδίδει ευθύνες για τη «διαπαιδαγώγηση» των ανυπότακτων νεαρών. Εκτός αν μόνος σκοπός του είναι η απειλή, άρα η ύβρις, ό,τι δηλαδή του αποδίδουν οι «έξαλλοι» αντίπαλοί του. Μένει, τελικά, λίγος χρόνος προκειμένου να αποδείξει ο κ. Πολύδωρας πως είναι ικανός να κάνει αυτό που του έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός: Να εφαρμόσει τον νόμο. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή