Φωτιά στο Κέρας της Αφρικής

Φωτιά στο Κέρας της Αφρικής

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρηκτική είναι η κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής. Με επίκεντρο την ευρισκόμενη επί μία δεκαπενταετία σε χαώδη κατάσταση Σομαλία, απειλείται να ξεσπάσει από στιγμή σε στιγμή περιφερειακός πόλεμος, ο οποίος θα συμπεριλάβει όχι μόνο τις αντιμαχόμενες φατρίες της Σομαλίας αλλά και τον πληθυσμιακό γίγαντα της περιοχής, την Αιθιοπία, και ίσως την Ερυθραία, ενδεχομένως δε ακόμη και την Κένυα. Ολα αυτά δίπλα στο εσωτερικά σπαρασσόμενο Σουδάν, όπου η αιματηρή σύγκρουση στην επαρχία Νταρφούρ δείχνει ήδη τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια εξάπλωσής της και στο γειτονικό Τσαντ!

Στις 5 Ιουνίου οι πολιτοφυλακές των Ισλαμικών Δικαστηρίων μπήκαν στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου και μέχρι τις 10 Ιουλίου κατατρόπωσαν τους Σομαλούς πολέμαρχους που υποστήριζαν οι ΗΠΑ και χρηματοδοτούσε η CIA προκειμένου να ανακοπεί η επέλαση των ισλαμιστών. Η σκιώδης «μεταβατική ομοσπονδιακή κυβέρνηση» που στηριζόταν από τη Δύση κατέφυγε στην πόλη Μπαϊντόα, ενώ το Ανώτατο Ισλαμικό Συμβούλιο της Σομαλίας επεκτείνει σταδιακά τον έλεγχό του στον νότο της χώρας και προωθεί την εξουσία του προς τις στρατηγικά κρίσιμες περιοχές του βορρά, απέναντι από την Υεμένη. Η Ουάσιγκτον αποφασισμένη να αποτρέψει πάση θυσία την εμφάνιση ενός ακόμη ισλαμικού πόλου, αλλά και μην τολμώντας να παρέμβει στρατιωτικά η ίδια μετά την ταπείνωση που υπέστη στη Σομαλία το 1993, όταν αναγκάστηκε να αποχωρήσει κακήν κακώς, επιχειρεί να γενικεύσει τοπικά τη σύγκρουση προκειμένου να εξαντλήσει τους Σομαλούς ισλαμιστές. Ετσι, αφενός ωθεί την κατά πολύ ισχυρότερη Αιθιοπία να εισβάλει στη Σομαλία για να σώσει την κυβέρνηση-φάντασμα και αφετέρου προσπαθεί να συγκροτήσει «ειρηνευτική δύναμη» αφρικανικών δυνάμεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να αναχαιτίσει αυτή τους ισλαμιστές. Εξι έως δέκα χιλιάδες Αιθίοπες στρατιώτες βρίσκονται ήδη σε σομαλικό έδαφος, πράγμα που έχει οδηγήσει στην άφιξη τουλάχιστον 2.000 στρατιωτών από την Ερυθραία, οι οποίοι τάσσονται στο πλευρό των δυνάμεων των ισλαμικών δικαστηρίων. Η κλιμάκωση είναι αναμενόμενη. Στις 9 Οκτωβρίου τα ισλαμικά δικαστήρια κήρυξαν «ιερό πόλεμο» εναντίον της Αιθιοπίας. Στις 30 Νοεμβρίου το αιθιοπικό κοινοβούλιο εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του δικτάτορα Μελές Ζενάουι να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσει «κάθε μορφή επίθεσης και επιδρομής στην Αιθιοπία», ενώ παράλληλα ισχυρίστηκε ότι «τα ισλαμικά δικαστήρια σε συνεργασία με την Ερυθραία εκπαιδεύουν, δίνουν καταφύγιο και εξοπλίζουν ομάδες Αιθιόπων που θέλουν να ανατρέψουν την αιθιοπική κυβέρνηση». Ετοιμο δηλαδή το πλαίσιο «νομιμοποίησης» του απειλούμενου πολέμου.

«Η απροθυμία της Αμερικής να ενθαρρύνει διαπραγματεύσεις με τους Σομαλούς ισλαμιστές υποδηλώνει ότι μπορεί να θέλει να τους προκαλέσει, να τους απομονώσει και να τους νικήσει με τη χρήση βίας, με την Αιθιοπία ως μοχλό. Ετσι, ο πόλεμος βρίσκεται εν τη γενέσει του» συμπεραίνει μελαγχολικά το βρετανικό περιοδικό «Εκόνομιστ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή