Νυμφαίο, σαν χριστουγεννιάτικο παραμύθι

Νυμφαίο, σαν χριστουγεννιάτικο παραμύθι

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα που όλοι θα θέλαμε, όμορφη, καθαρή, νοικοκυρεμένη, αρχοντική, βρίσκεται στα δρομάκια του Νυμφαίου, χιονισμένα ή όχι, πάντα σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα τέτοια εποχή. Κι αν ανοίξουμε τις βαριές ξώθυρες των αρχοντικών, που άλλα έγιναν ζηλευτές κατοικίες κι άλλα περιζήτητοι ξενώνες, στις πλαγιές του βουνού, θα βρούμε τα αναμμένα τζάκια, τη μυρωδιά της θαλπωρής που όλοι ζητάμε.

Οσοι γνώρισαν από κοντά το Νυμφαίο, τον πρότυπο αυτόν, διατηρητέο, οικισμό, κοντά στη Φλώρινα, ονειρεύονται την επιστροφή τους και όσοι ακόμη δεν περπάτησαν στη σκιά των πέτρινων σπιτιών του και του ψηλού ρολογιού – πύργου, σχεδιάζουν πάντα μια μέρα να φθάσουν έως εκεί… Στο Νυμφαίο έχει γίνει ένα θαύμα σωστής ανάπτυξης από ανθρώπους που δούλεψαν και νοιάστηκαν για να αναδειχθεί αυτή η ζωγραφιά της Δυτικής Μακεδονίας σε οικισμό – πρότυπο! Ξεφυλλίζοντας τον συλλεκτικό τόμο «Νυμφαίον, το όνομα του παραμυθιού» έχουμε κιόλας αρχίσει το ταξίδι μας.

Είναι ένας βαρύτιμος τόμος, πολυτελής, μέσα σε κασετίνα προστατευτική, ένα εκδοτικό επίτευγμα των εκδόσεων «Μίλητος». Αλλά πάνω απ’ όλα είναι το έργο ενός ανθρώπου, που το εμπνεύστηκε και το ολοκλήρωσε. Ο Νικόλαος Ι. Μέρτζος, αγαπητός και εκλεκτός Βορειοελλαδίτης συνάδελφος, που το έργο του η στήλη έχει παρακολουθήσει, αλλά και πρόεδρος της Κοινότητας Νυμφαίου, έδωσε αγάπη, χρόνο και γνώση για να οργανώσει αυτό το φωτογραφικό φόρο τιμής σε έναν τόπο που κρατάει την παράδοση με τον πιο σύγχρονο τρόπο!

Στο Νυμφαίο η ατμόσφαιρα είναι κρυστάλλινη, διαυγής, καθάρια, ο αέρας ζωηρεύει τα μάγουλα, ανοίγει την όρεξη για περιήγηση, επικοινωνία, στοχασμό. Αυτός ο μοναδικός τόπος είναι παράλληλα πρωτοπόρος στην υγιή ανάπτυξη.

«Ελβετία» της Ελλάδας το αποκάλεσαν και δεν έχουν άδικο, αλλά αυτό που πραγματικά κάνει μοναδικό το Νυμφαίο είναι η αυθεντικότητά του χωρίς καμία διάθεση αντιγραφής ή μίμησης. Τα λιθόκτιστα αρχοντικά με τους λουλουδιασμένους κήπους, σαν μια βαλκανική εκδοχή του Τυρόλου, οι πράσινες κοιλάδες, τα γάργαρα τρεχούμενα νερά, οι καφετιές αρκούδες στα δάση, τα πανύψηλα δέντρα που δίνουν ζωή στην τοπική οικονομία και όχι μόνο σκιά και ομορφιά, συγκροτούν αυτό το τόσο θελκτικό κόσμο του Νυμφαίου.

Το βιβλίο του Ν. Ι. Μέρτζου, με πρόλογο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, θα πάρει τη θέση του σε δημόσιες και ιδιωτικές βιβλιοθήκες και θα προσφέρει αγαλλίαση και ευχαρίστηση καθώς η ωραία εικονογράφηση είναι από μόνη της ένα ταξίδι στα παραδοσιακά, ορεινά Χριστούγεννα, με ή χωρίς χιόνι. Το Νυμφαίο, σαν ένα μεγάλο σπίτι, χωράει το παραμύθι των παιδικών μας χρόνων σε μια καθαρά ελληνική, όμορφη πραγματικότητα. Η εικονογράφηση είναι από μόνη της ένα ωραίο ταξίδι στα στριφογυριστά καλντερίμια, στα λιθόκτιστα σπίτια, με ή χωρίς χιόνι. Φωτογραφίες Γιάννης Γιαννέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή