ΑΠΟΨΕΙΣ

Ατολμα μέτρα για το ψωμί

Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο καταναλωτής μπορεί να μπει σε ένα κατάστημα τροφίμων, να παραγγείλει τον άρτον τον επιούσιο και σε 5΄ να τον παραλάβει ζεστό και φρεσκοψημένο. Αυτή είναι η διάσημη, πλέον, μέθοδος παραγωγής ψωμιού «bake off».

Τι εξοπλισμός απαιτείται γι’ αυτήν τη μέθοδο; Ενας μικρός φούρνος κι ένα ψυγείο όπου θα φυλάσσεται η προψημένη ζύμη. Αυτά ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πλην Ελλάδος.

Η κυβέρνηση (φιλελεύθερα) ρητορεύει περί της κατάργησης των κλειστών επαγγελμάτων γενικώς, αλλά αυτές τις ημέρες ο αρμόδιος υπουργός (ανελεύθερα) νομοθετεί ειδικώς, αποκλείοντας (με μεθόδους της 10ετίας του 1950…) από τη χρήση αυτής της μεθόδου τα χιλιάδες μικρά καταστήματα τροφίμων και μίνι μάρκετ.

Ο κ. Δ. Σιούφας, επιμένοντας να ικανοποιήσει τους αρτοποιούς, πέτυχε να δυσαρεστήσει τους πάντες. Ολοι διαμαρτύρονται: αρτοποιοί, αρτοβιομήχανοι, καταστηματάρχες τροφίμων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας «τραβεστί απελευθέρωσης». Ας το ξανασκεφτεί έως τις 9 Ιανουαρίου…