Γερμανική απειλή για την Κύπρο

Γερμανική απειλή για την Κύπρο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ονοκέφαλο αποτελεί για την κυπριακή κυβέρνηση -και ως εκ τούτου εμμέσως και για την ελληνική σε κάποιο βαθμό- η εξάμηνη προεδρία της Γερμανίας στην Ε.Ε. που αρχίζει από τη Δευτέρα. Το πρόβλημα της Λευκωσίας έγκειται ειδικότερα στο ότι υπουργός Εξωτερικών του Βερολίνου, ο οποίος ως εκ της θέσεώς του θα χειριστεί τα σχετικά θέματα, είναι ο σοσιαλδημοκράτης Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαγερ. Ως διπλωματικός σύμβουλος του τέως καγκελαρίου Σρέντερ υπήρξε εκ των πολιτικών αρχιτεκτόνων της επιβολής στην Ε.Ε. της απόφασης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ενώ εκ παραλλήλου δεν κρύβει την αντιπάθειά του προς την Κύπρο. «Η σκληρή κυπριακή στάση, εδώ και πολύ καιρό εκνευρίζει τον Στάινμαγερ», γράφει η σοβαρή, συντηρητική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Σπίγκελ» χαρακτήρισε «βαριά στρατηγική απώλεια» ενδεχόμενη απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρώπη, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει οποιοδήποτε κυπριακό συμφέρον ή οποιαδήποτε αρχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου να αποβεί εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Αγκυρας.

Η Γερμανία όμως βρίσκεται σε ιδιόμορφη πολιτική κατάσταση, καθώς οι χριστιανοδημοκράτες και οι σοσιαλδημοκράτες εταίροι του κυβερνητικού «μεγάλου συνασπισμού» έχουν διιστάμενες θέσεις γύρω από την τουρκική ένταξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υφίσταται ευρύ πεδίο άσκησης ετερόκλητων πολιτικών επιλογών, με έντονη κομματική ή και προσωπική σφραγίδα. Η διαμάχη των Γερμανών κυβερνητικών εταίρων στο θέμα της Τουρκίας γνώρισε ιδιαίτερη όξυνση τον Δεκέμβριο. «Προειδοποιώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να μη στέλνει λανθασμένα σήματα προς την Τουρκία», δήλωσε δημοσίως ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ. «Μπορώ μόνο να συμβουλεύσω τον υπουργό Εξωτερικών να μην παρουσιάζει στο θέμα αυτό θεμελιωδώς άλλες θέσεις από εκείνες της καγκελαρίου», δήλωσε και ο εκπρόσωπος του Κάουντερ στην κοινοβουλευτική ομάδα, βουλευτής Σόκενχοφ. Οσο για τον ίδιο τον Στάινμαγερ είχε σπεύσει να δηλώσει δημοσίως πως προειδοποίησε την καγκελάριο(!) Μέρκελ για τις συνέπειες «υπέρμετρης αντίδρασης κατά της Τουρκίας» εξαιτίας της σύγκρουσης στην Κύπρο – πράγμα που ώθησε τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Εντμουντ Στόιμπερ να δηλώσει ότι «οι νέες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να παγώσουν αμέσως και πλήρως μέχρις ότου η Τουρκία συμμορφωθεί με τις συνθήκες».

Εντός αυτού του χαώδους πλαισίου πρέπει να κινηθεί η Λευκωσία. Οφείλει να οργανώσει την πολιτική αντίστασή της, γνωρίζοντας ότι ενδεχόμενες γερμανικές πιέσεις ίσως αντανακλούν θέσεις μόνο του υπουργού Στάινμαγερ και να αναζητεί εξισορροπητικές συμμαχίες προς την πλευρά των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή