Μας κάνουν πλάκα και τα Σκόπια

Μας κάνουν πλάκα και τα Σκόπια

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι θλιβερό, αλλά αναμενόμενο. Η σλαβομακεδονική ηγεσία μας κάνει πλάκα. Και γιατί όχι; Η πείρα την έχει διδάξει ότι μπορεί να παίζει παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας χωρίς κανένα κόστος. Τελευταίο κρούσμα η απόφαση για μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων από «Πέτροβετς» σε «Μέγας Αλέξανδρος», με σκοπό να ενισχυθεί περαιτέρω το ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού». Ακόμα και εάν τελικώς η ΠΓΔΜ κάνει πίσω, την «υποχώρησή» της αυτή θα την πουλήσει πολιτικά. Η Ε.Ε. θα την πιστώσει για τη μετριοπαθή στάση της! Και η κυβέρνηση Καραμανλή θα ισχυρίζεται στο εσωτερικό ότι απέτρεψε μια πράξη σφετερισμού της ελληνικής ιστορίας. Η τακτική του Χότζα θα έχει αποδώσει. Ολοι θα είναι ευχαριστημένοι, αλλά και σ’ αυτήν την περίπτωση πολιτικά κερδισμένα θα είναι τα Σκόπια.

Στην πραγματικότητα, όλα αυτά πηγάζουν από το γεγονός ότι δεν έχει λυθεί το ζήτημα της ονομασίας του κράτους. Οι Σλαβομακεδόνες δεν έχουν κανένα λόγο να θέλουν λύση. Η εκκρεμότητα τους ευνοεί. Η επισπεύδουσα πλευρά πρέπει να είναι η Ελλάδα. Το 2005, ο Κώστας Καραμανλής είχε προειδοποιήσει τα Σκόπια ότι δεν θα γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ και ούτε θα κάνουν βήμα προς την Ε.Ε., εάν δεν έχει προηγηθεί συμφωνία για το όνομα. Οταν, όμως, ήλθε η ώρα οι «25» να τα χρίσουν υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Αθήνα είπε «ναι» ουσιαστικά χωρίς όρους.

Η πείρα των 16 χρόνων διδάσκει ότι οι Σλαβομακεδόνες θα διαπραγματευθούν σοβαρά μόνο εάν υποχρεωθούν. Και θα υποχρεωθούν μόνο εάν πραγματικά κλείσει ο δρόμος για την ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, που δικαιολογημένα οι ίδιοι θεωρούν αποφασιστικής σημασίας για την επιβίωση του κράτους τους. Ολα τα άλλα είναι ή αυταπάτες των Ελλήνων κυβερνώντων ή κουβέντες για εσωτερική πολιτική κατανάλωση, όπως ο Σλαβομακεδόνας πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τις προειδοποιήσεις-απειλές του Ελληνα ομολόγου του.

Αυτό που πραγματικά θα δημιουργούσε πολιτικό τετελεσμένο και θα άλλαζε ριζικά τους όρους του προβλήματος είναι η προκήρυξη δημοψηφίσματος, το συντριπτικό αποτέλεσμα του οποίου θα έκλεινε τον δρόμο της γειτονικής χώρας προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. όσο δεν βρίσκεται αμοιβαία αποδεκτή ονομασία. Η άσκηση πιέσεων στην κυβέρνηση δεν θα είχε πια νόημα και οι αρχικές αντιδράσεις σύντομα θα εκτονώνονταν. Τα Σκόπια δεν θα είχαν άλλη επιλογή από το να διαπραγματευθούν σοβαρά έναν έντιμο συμβιβασμό. Και οι ΗΠΑ θα τα πίεζαν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή